Foto: FIBA
Foto: FIBA

Najveći utisci Mundobasketa: Ameri smešni bez zvezda, Španci i Francuzi razočarali, a Letonci oduševili

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.09.23. | 10:13

Pet detalja koji su obeleželi tek okončani Mundobasket u Manili

Okončan je Mundobasket, Srbija može da bude zadovoljna iako verovatno svi dan posle finala još uvek razmišljaju kako smo propustili priliku da se popnemo na sam krov sveta u Manili. Ipak, ostaće upisano da smo osvojili srebrnu medalju jer su Nemci odigrali objektivno bolju utakmicu. Iako je to u ovom momentu utisak broj jedan sa šampionata na Filipinima, izdešavalo se još mnogo toga zanimljivog što bi bilo šteta da ne zabeležimo i malo podsetimo. Imali smo Sjedinjene Američke Države koje su ponovo ostale bez medalje, svetski šampion nije ni došao do prilike da se bori za mesto na pobedničkom postolju, a dobili smo i nekoliko zaista "novih" reprezentacija koje su oduševile košarkašku publiku izdanjima na parketu.

Idemo redom.

Izabrane vesti

AMERIKANCI PONOVO BEZ MEDALJE

Ekipa SAD (© FIBA)Ekipa SAD (© FIBA)

"Ako hoće bolje, moraju da pošalju bolje igrače", sada već legendarna rečenica komentatora Slobodana Šarenca koju je izgovorio kada je Jugoslavija u Indijanapolisu savladala tadašnji Drim tim 2002. godine. Ista rečenica može da se upotrebi i danas, više od dve decenije kasnije. Sjedinjene Američke Države su u Manilu realno poslale treći sastav gde je najveća zvezda bio mladi Entoni Edvards.

Na sve to ako dodamo da su se Amerikanci ležerno ponašali na terenu, da im je skauting protivnika bio tek propratna aktivnost, ako je uopšte i bila, onda ne čudi što su na ovom Mundobasketu upisali tri poraza i "osvojili" četvrto mesto što je čak napredak u odnosu na 2019. godinu kada su bili tek sedmi. Na ovom šampionatu su krenuli dominantno. Nizali su pobede, ali kada su naleteli na prvu ozbiljnu ekipu, u ovom slučaju to je bila Litvanija, osetili su da to što igraju NBA ligu ne znači previše igračima iz Litvanije. Savladali su ih zasluženo 110:100. Slično su se proveli i protiv Nemaca u polufinalu gde ih je izrešetao Andreas Obst iz Bajerna, da bi se sve završilo porazom od Kanade u borbi za medalju.

Naravno, sada očekujemo da Amerikanci zbiju redove i na Olimpijske igre pošalju aždaje u vidu Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, Stefa Karija, Entonija Dejvisa... U tom slučaju verovatno će i osvojiti zlato. Međutim dokle god budu slali nedostojne zamene koje se i ne trude na terenu, doživeće ovo što im se desilo u Kini i na Filipinima.

KO JE OVAJ ŠTO OSVOJI ZLATO?

Gordon Hebert slavi sa ekipom (© FIBA)Gordon Hebert slavi sa ekipom (© FIBA)

Košarkaška reprezentacija Nemačke napravila je najveći uspeh u istoriju osvojivši zlatnu medalju u Manili. Do veličanstvenog uspeha su došli posle osam pobeda, jedini su bili neporaženi na čitavom prvenstvu. Pobedili su usput i Amerikance, a na kraju nažalost i Srbiju. Do tog uspeha ih je na terenu predvodio Denis Šreder, a sa klupe pomalo nepoznati Gordon Herbert.

Teško da je prosečan ljubitelj košarke ikada pre ovog šampionata čuo za Gordona Herberta koji je rođen u Kanadi. Eventualno su za njega čuli pre desetak godina kada je jednu sezonu vodio Albu iz Berlina. Međutim, čitavu trenersku karijeru je proveo po klubovima kao što su Frankfurt Skajlajners gde je imao čak tri mandata, radio je i u Francuskoj, malo i u NBA ligi kao asistent u Torontu. Pre tri godine je imao i izlet u Rusiju, ali onda potez koji će mu obeležiti dosadašnju karijeru. Postaje selektor Nemačke 2021. godine.

Danas sa ponosom može da kaže da je šampion planete. Pre ovog uspeha, u karijeri ima četiri trofeja. finski kup, francuski kup, FIBA kup Evrope i bio je šampion Nemačke u sezoni 2003/04 sa već pomenutim Frankfurtom.

Relativno skromna karijera u porođenju sa ostalim trenerima na šampionatu ga nije sprečila da zavede red u timu Nemačke, da se svađa sa najvećom zvezdom tima Denisom Šrederom, ali da ga isto tako zagrli onog momenta kada su se popeli na krov sveta.

LETONSKI RATNICI

Navijači Letonije (© FIBA)Navijači Letonije (© FIBA)

Svako veliko takmičenje donese neko prijatno iznenađenje, neku ekipu koja oduševi publiku zalaganjem, igrama i požrtvovanjem. Na ovom Mundobasketu je to bez ikakve dileme Letonija. Tim koji predvodi Italijan Luka Banki je lako mogao da pokvari sve planove Nemaca i da ih ostavi bez prilike da se uopšte bore za medalju. Svi još uvek pamte šut Davisa Bertansa u četvrtfinalu kada je imao priliku da donese trijumf Letoncima za prolaz u polufinale. Ovako su morali da se zadovolje plasmanom u četvrtfinale. Međutim ako uzmemo u obzir da su Letonci prvi put na svetskoj smotri, a da su pritom igrali bez najboljeg igrača Kristapsa Porzingisa, onda svako mora da skine kapu borbenim Letoncima.

Krenuli su iz Džakarte i već tada počelii da prave neverovatne rezultate. Prošli su prvu grupu što je malo ko očekivao, a iz ekipe je izronio Arturs Žagars. Do tada nepoznati plejmejker bez klupskog angažmana koji je dominirao na parketu protiv neuporedivo poznatijih igrača.

Potom su nešto slično uradili i u drugoj fazi takmičenja kada su se izborili za plasman u četvrtfinale, a tamo se dogodilo ono što smo već opisali. Zaustavili su u potpunosti Denisa Šredera, bacili Nemce na kolena, ali falio je taj završni udarac. Ipak, Letonija može da bude ponosna na sve što je uradila na Mundobasketu.

AFRIČKO ČUDO

Južni Sudan (©FIBA)Južni Sudan (©FIBA)

Ako smo pomenuli Letonce, ne možemo da zaboravimo Južni Sudan. Čudo iz Afrike. Tim koji je samim plasmanom premašio apsolutno sva moguča očekivanja s obzirom da je u pitanju zemlja u kojoj traje decenijski građanski rat, gde nema nikakvih uslova da se igra ozbiljna košarka. Uprkos tome, Luol Deng je napravio nešto senzacionalno. Okupio je Sudace koji uglavnom igraju i žive u Australiji i sa njima krenuo u pohod.

Prvo je stigao do Manile, što niko nije očekivao, ali ova podsaharska država se nije tu zaustavila. Samo pukom srećom nisu prošli grupnu fazu šampionata, a vrlo lako su mogli da su malo pametnije odigrali protiv Portorika. Ipak, to ih nije omelo da naprave još jedan neverovatan rezultat.

U razigravanju su obezbedili vizu za Olimpijske igre u Parizu što je čudo ravno osvajanju medalje za ovu zemlju sa igračima za koje je malo ko čuo i video pre ovog šampionata.

FRANCUZI I ŠPANCI

Ekipa Francuske (© FIBA)Ekipa Francuske (© FIBA)

Za kraj ostavili smo i najneprijatnija iznenađenja. Francuze i Špance. Dve zemlje koje su kao po pravilu osvajale medalje na svih prethodnim velikim takmičenjima. Španci su na ovaj šampionat ušli kao aktuelni svetski i evropski šampioni, a sada su ostali bez plasmana u četvrtfinale. Jednostavno, sve ono što ih je krasilo prošlih godina nisu mogli da ponove, a bez Lorenca Brauna nisu uspeli da savladaju Letoniju i Kanadu. Ti porazi su ih i izbacili sa takmičenja.

Šta tek reći za Francuze? Po mnogima najbolja ekipa na šampionatu. Videli su ih u borbi za zlato jer su na papiru zaista izgledali moćno. Popunjeni na svim pozicijama, sa iskusnim igračima koji su ranije pobeđivali. Međutim, papir je rekao jedno, a parket nešto sasvim drugo.

Francuzi su izgledali potpuno pogubljeno, van forme, a sve je bilo gotovo već posle dve utakmice. Kanada ih je deklasirala u prvoj, a onda su ih Letonci šokirali i tako ih zaustavili već u prvoj rundi takmičenja.


tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SADGordon Herbert

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara