Filip Petrušev (Foto: MN Press)
Filip Petrušev (Foto: MN Press)

NBA će morati da sačeka: Petrušev za početak ostaje u Evropi

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.07.21. | 21:40

Generalni menadžer Filadelfije istakao da srpski centar najverovatnije neće braniti boje Seventisiksersa u narednoj sezoni

Sinoć je Srbija dobila još dva predstavnika u NBA ligi. Filadelfija je kao 50. pika odabrala centra Mege Filipa Petruševa, dok je Detroit na opšte iznenađenje odabrao Balšu Koprivicu sa 57. mesta. Prema poslednjim izjavama generalnog menadžera tima iz Pensilvanije Derila Morija, Petrušev ipak neće odmah početi svoju karijeru u najjačoj ligi sveta, već će najverovatnije još godinu dana ostati u Evropi.

Izašao je na draft posle blistave sezone u dresu Mege, ali je uprkos tome odabran tek pred kraj druge runde. Za Petruševa su se odlučili Seventisiksersi, ekipa koja ima velike ambicije i koja će se bez sumnje u godinama pred nama boriti za tron Istoka, pa samim tim i čitave NBA lige.

Izabrane vesti

GM kluba Deril Mori je posle drafta izjavio da je tražio visoke igrače koji mogu da šutiraju, pa je jasno zašto je izbor pao na srpskog centra. Ipak, takođe je dodao da će Filip Petrušev za početak najverovatnije ostati sa ove strane Atlantika, ali bi prema procenama iz SAD trebalo da brani boje Filadelfije tokom Letnje lige.

Siksersi su pored košarkaša Mege na draftu izabrali i beka Džejdena Springera (28. pik), kao i nigerijskog centra Čarlsa Besija (53. pik), a s ozbirom na visoke ambicije tima iz Filadelfije, mala je verovatnoća da će novajlije dobiti ozbiljniju ulogu u ekipi. Mori je istakao da bi Petrušev trebalo da ostane u Evropi, kao i da od mladih igrača očekuje da budu spremni za NBA ligu tek kroz par sezona.

"Generalno gledano, ovi igrači se ne razviju u prvoj godini, već u drugoj, trećoj ili četvrtoj".

Dakle, kako stoje stvari, Filip Petrušev neće još dobiti priliku u najjačoj ligi sveta. Ostaje da se vidi da li će nastaviti da brani boje Mege ili će možda pronaći angažman u nekom od timova koji nastupaju u Evroligi ili Evrokupu. S obzirom da je na Jadranu, makar na individualnom planu, dostigao maksimum, čini se da je vreme za iskorak. Utisak je da bi se sa tim složili i u Filadelfiji.

Petrušev je dve godine nastupao na Gonzagi, ali je minulog leta odlučio da se preseli u Evropu, gde je potpisao ugovor sa ekipom Mege. Napravio je sjajan potez, odigrao strašnu sezonu, na kraju je bio proglašen za MVP-a i najboljeg mladog igrača ABA lige, a bio je i najbolji strelac takmičenja uz prosek od 23,7 poena po meču (prosečan indeks 28).

Bio je odličan i u dresu reprezentacije Srbije. Nastupao je pod palicom Igora Kokoškova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a potom i na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Beogradu. Nije imao sreće da se sa Orlovima domogne Tokija, ali je bio među najboljima na turniru u dvorani Aleksandar Nikolić, sa prosekom od 15,5 poena po susretu.


tagovi

Filip PetruševNBA draftNBA ligaFiladelfija SeventisiksersKK Mega

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara