Budući NBA pikovi (©Reuters, ©AFP, ©Star Sport, ©MN Press)
Budući NBA pikovi (©Reuters, ©AFP, ©Star Sport, ©MN Press)

NBA draft i klasa 2020 – neće biti jaka kao neke prethodne, ali ima zanimljivog materijala

Vreme čitanja: 6min | ned. 24.05.20. | 12:04

Tu je i srpski sin Aleksej Pokuševski

Posle prošlogodišnjeg izbora Zajona Vilijamsona od strane Nju Orleansa za prvog pika na NBA draftu izduvao se balon uoči najveće košarkaške lutrije 2020. Ovogodišnja klasa nema ime oko kojeg se podigla tolika prašina kao oko Zajona, koga su mnogi videli kao legitimnog naslednika Lebrona Džejmsa, ali to ne znači da neće biti zanimljivo videti koga će klubovi izabrati na kraju.

Dok košarkaška lopta i dalje stoji odložena sa strane i čeka se odluka o nastavku sezone, iz Sjedinjenih Američkih Država stižu informacije da će Draft najverovatnije biti odložen i umesto 25. juna trebalo bi da se održi krajem septembra. O datumu još nema reči.

Izabrane vesti

A, ko su mlade nade oko kojih će se klubovi najviše otimati? Spektar talenata možda neće biti tako širok kao prethodnih godina, ali nekoliko zanimljivih imena biće u fokusu.

Kompletna lista igrača prijavljenih za NBA draft: Četvorica Srba, Kenjon Martin junior i misterija oko prvog pika

Pravo prvog izbora ove godine imaće Golden Stejt Voriorsi, a za njima ide Klivlend. Poznavaoci košarkaških prilika i dobro obavešteni analitičari dešavanja u NBA imaju koncenzus oko toga da će prvi pik biti Entoni Edvards s univerziteta Džordžija. U pitanju je bek šuter s dobrim odbrambenim karakteristikama, ali i neko ko bi Voriorsima ili Klivlendu mogao da donese opciju više u napadu. Poseduje izvanrednu fizičku građu, ali i veliki šuterski potencijal. Nebrušeni je dijamant koji tek treba obraditi lepo. Ove sezone imao je 19 poena u proseku, uz pet skokova za 33 minuta na parketu. Porede ga sa Dvejnom Vejdom i Donovanom Mičelom zbog stila igre, ali i činjenice da često prodorom završava akcije, gde koristi snagu tela da izbaeci protivnika iz težišta. Međutim, kao najveći problemi njegove igre izdvajaju se nedostatak osećaja za organizaciju igre, da nema napadački kontinuitet koji se najviše odnosi na njegov šut.

U slučaju da Golden Stejt ne izabere Edvardsa, postoji uverenje da bi prvi pik mogao da bude Džejms Vajzmen. Student univerziteta Memfis važi za najboljeg centra ove klase, a iako je u sezoni za nama imao dabl-dabl prosek sa 19,7 poena i 10,7 skokova, uz još tri blokade po utakmici, njegova statistika ne otkriva zaista mnogo jer je prosek izvučen na malom obimu utakmica. Naime, Vajzmen je odigrao svega tri meča, pre nego što je napustio tim u decembru, kako bi se individualno spremao za Draft. Ovaj potez izazvao je sumnju u njegove kvalitete, iako i dalje nosi etiketu centra s najvećim potencijalom. Odlično je fizički građen i ima visinu da bude centar kakav se u NBA ligi traži, uz istančan osećaj za skok. I pored toga stručnjaci veruju da ima veliki prostor za dalji napredak u igri na niskom postu. Mesto u pet vodećih pikova, ako ne i tri, biće mu verovatno garantovano.

Zanimljiv košarkaški talenat ima i Obadija Topin. Baš kao Edvardsu i Vajzmenu i Topinu se predviđa plasman u samom vrhu Drafta. Krilni centar Dejtone imao je odličnu sezonu za sobom u kojoj je demonstrirao da ima više oružja iz kojih može da zapuca i pogodi. O tome najbolje govori činjenica da je imao prosek od 20 poena na 70 odsto šuta za dva i 39 odsto za tri poena, uz 7,5 uhvaćenih lopti. Još jedan igrač s ozbiljnim fizikalijama. Osim toga što je vrlo dobar napadač, ističe se i to da zna da igra i bez lopte i da bude koristan po tim u onim stvarima koje se ne vide kroz statistiku. Doduše, najveća zamerka mu je slaba odbrana na perimetru, gde se oseća kao riba na suvom. Svakako i to može da se promeni, u slučaju da ozbiljno zagazi u NBA ligu.

Porodica Bol imaće još jednog člana u NBA ligi. Lamelo se takođe kotira visoko na listi, a posle epizodnih uloga u Litvaniji i Australiji, spreman je da napravi korak napred i uplete se u cirkus njegovog oca Lavara.

Lamelo je visoki plejmejker koji zna da svoje fizičke predispozicije iskoristi u duelima sa nižim čuvarima. Dobro barata s loptom, mnogi čak u superlativu govore o ovom segmentu, a navodno ima čak i potencijal veći od brata Lonza. Osim toga što bi i sam mogao da unapredi određene segmente, najviše pažnje moraće da obrati na šutu i izboru situacija koje će da rešava.

Lamelove kvalitete odlično poznaje još jedan igrač sa list – Onjeka Okongvu. Bili su saigrači tokom srednje škole. Okongvu je moderni unutrašnji igrač, s dobrim fizičkim kvalitetima i dobrim predispozicijama za dalji rad i napredak. Najveća snaga mu je odbrana, gde često ume da bude nepremostiva prepreka za protivnike u reketu i na samom obruču. Atletika mu kompenzuje nedostatak visine, pošto ima 206 centimetara. Kako bi bio bolji moraće više da poradi na napadu i proširivanju opcija, pogotovo u situacijama gde mu fizička građa neće biti od velike pomoći. Dobro čita igru i definitivno bi mogao da ima ulogu u mnogim klubovima.

Razvojni put Kilijana Hejsa skauti prate godinama. Hejs dolazi iz Francuske, gde je igrao za Šole, a ono što ga najviše ističe od ostalih jeste košarkaška inteligencija. Čita igru bolje od mnogih, levoruk je, što je takođe važno, visok i ima veliki raspon ruku. Može da pokrije pozicije plejmejkera i beka šutera. Baš kao i Edvards voli da unosi protivnike u koš, da završava bliže obruču, a igra iz tranzicije je njegovo sigurno mesto. Definitivno važi za jednog od najpametnijih košarkaša ovogodišnje klase.

Isak Okoro je još jedan defanzivni biser, koga mnogi vide kao idealno krilo za NBA uslove. Ima savršenu proporciju fizikalija, a važi i za psihički vrlo stabilnog igrača, pa kao takav ima veliki potencijal. Međutim, još je nedorečen u napadu što mu je velika zamerka, iako je u NCAA ligi pokazao da može da bude koristan i u ovom pogledu. Činjenica da može odbrambeno da iznese zadatke protiv igrača sa više pozicija čini ga dodatno interesantnijim.

Među deset najbolje plasiranih trebalo bi da se nađe i Deni Avdija. Sin nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde Zufera i Makabijev biser ima solidno iskustvo u Evroligi. Karakterišu ga odličan pregled igre i ozbiljna košarkaška inteligencija, mada važi za “Old School“ igrača, zbog čega je deficitaran u pogledu fizičkih karakteristika. U Evropi igra nešto između beka i krila, što bi moglo da bude nezgodno u periodu tranzicije na NBA uslove...

Tajris Helibarton je definitivno među najatraktivnijim igračima koji će se naći na ovogodišnjem draftu. Dolazi iz Ajova Stejta, gde je imao 15,2 poena, 6,5 asistencija i šest skokova po utakmici. Iako možda neće imati momentalni uticaj u NBA ligi, važi za nekog ko bi u narednim godinama mogao dobro da sazri i postane nešto više, odnosno redovan starter u budućnosti. Inteligentan je, retko pravi greške kada ima loptu u rukama i raznovrstan je strelac. Doduše, moraće da poradi na posvećenosti radu, jer ume da se ulenji...

Neko oko koga će se sigurno lomiti koplja je srpski sin Aleksej Pokuševski. Biser Olimpijakosa etiketiran je kao igrač najsličniji Kevinu Durantu, koji može da igra apsolutno sve na terenu i bude koristan u više različitih aspekata. Definitivno je mogao da ima veći prostor u Evroligi, gde je dobio priliku na kašičicu, ali je zato igrao vrlo dobro u drugoj ligi Grčke gde je bio ponajbolji igrač. Zbog toga je privukao veliku pažnju NBA skauta, pa su ga tako uživo gledali emisari Golden Stejta, Los Anđeles Lejkersa, Hjustona, Oklahome i još nekih klubova. Kao najveću zamerku uzimaju mu nedovoljnu mišićnu masu, ali to je nešto što lako može da se ispravi...

U krugu pikova izvan elitnog kruga nalazi se Kol Entoni. Sa Severnom Karolinom nije imao baš dobru godinu, ali je on lično bio jedan od onih šarenolikih igrača. Može da bude jako dobar šuter, mada mu nedostaje kontinuitet – procenat ubačenih šuteva na 38 odsto –, ali kada mu uđe prvi šut postaje nezaustavljiv. Definitivno još nije spreman da eksplodira u NBA ligi, ali ima potencijal. 



tagovi

Deni AvdijaAleksej PokuševskiEntoni Edvards

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara