Nikola Topić (©FIBA)
Nikola Topić (©FIBA)

NBA projekcije: Nikola Topić u Filadelfiji, podseća na Džoša Gidija

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 16:43

Mega sada već tradiconalno prednjači sa predstavnicima na draftu, a u 2024. bi tu mogli da budi Andrija Jelavić i manje verovatno Nikola Đurišić…

Sistem sasvim drugačiji od evropskog, nema astronomskih obeštećenja iz sveta fudbala, ekipe se prave ne toliko čestim trejdovima, potpisivanjem slobodnih igrača i pedantnim planiranjem uoči izbora najtalentovanijih na draftu. A na draftu 2024. Srbija bi prema poslednjim projekcijama trebalo da ima samo jednog sigurnog predstavnika, mada u prvom krugu. Naravno, radi se o Nikoli Topiću, MVP-u nedavno završenog Evropskog U18 prvenstva na kome je Srbija osvojila krunu.

Ugledni novinar I-Es-Pi-Ena Džonatan Dživoni, možda i najpouzdaniji izvor kada su u pitanju projekcije drafta, u poslednjoj analizi procenio je da je najrealnije da 18-godišnjeg plejmejkera kao 26. pika uzme Filadelfija Seventisiksers i potencijalno ga pridruži još jednom igraču koji je tokom karijere nosio dres Mege i Crvene zvezde, srebrnom srpskom reprezentativcu iz Manile, Filipu Petruševu.

Izabrane vesti

Do samog drafta će se naravno mnogo toga promeniti, ali trenutno izgleda da bi Filadelfija mogla da bude Topićeva NBA destinacija. Kad se on odluči za nju, jer Crvena zvezda planira da Topića predstavi svojim navijačima posle kaljenja u Megi.

Kako bilo...

Topić je u proseku beležio 18 poena, pet skokova, pet asistencija i dve ukradene na utakmicama Superkupa ABA lige demonstrirajući veštinu kao pik’n’rol dodavač. Izuzetno ga je teško zauzdati kad krene u spust dok mu para izbija iz ušiju, čak i kad se zaleti na čoveka… Nećete naći mnogo 18-godišnjaka s takvom vizijom i kreativnošću i u tom smislu su ga poredili sa bekom Oklahome Tander Džošom Gidijem”, piše Dživoni.

Međutim, ističe i da će NBA skauti pratiti kako mu se razvija šut, jer je na pomenutom Superkupu pogodio pet trojki iz 12 pokušaja – nakon samo dve iz 21 šuta na U18 kontinentalnoj smotri – dok će pod lupom biti i njegova defanziva, pošto se njegova energija i efektivnost ponekad “povuku kao oseka, pa fizička ograničenja u smislu brzine i dužine postanu očiglednija”.

Dživoni ipak ističe da je ABA liga u dresu Mege idealna da NBA timovima pokaže koliko je zaista talentovan sa loptom u rukama, te ocenjuje da je pred njim pista za prvu rundu NBA drafta. Na kojoj poziciji će biti zavisiće i od toga kakvi budu Megini rezultati.

A kad smo već kod Mege ona bi, sada već tradicionalno, trebalo da ima (bar) još jednog predstavnika na NBA draftu 2024. godine, ali ne Srbina, već Hrvata Andriju Jelavića, 19-godišnjeg centra kome se predviđa 50. pik i dres Indijane Pejsers.

Andrija Jelavić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)Andrija Jelavić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Podseća se da je on na Superkupu beležio impresivnih 17 poena uz osam skokova i dve asistencije u proseku uz 57 odsto uspešnosti (8/14) pri šutu za tri. Atletska građa i impresivna napadačka raznovrsnost, ističe autor, čine ga i te kako intrigantnim za modernu košarku. Kad je Jelavić u pitanju, tek treba da se vidi da li može da izdrži celu sezonu u kontinuitetu i da li može da u odbrani sačuva “smol-bol” centra koji bi se izvlačio i ugrožavao šutem sa distance.

Ipak, malo je sumnji da je Jelavić istinski NBA prospekt”, ističe Dživoni i dodaje da bi Mega mogla da se na NBA draftu predstavi i sa trećim supertalentovanim igračem, Nikolom Đurišićem.

Inače, po ESPN-u prvi pik na draftu biće Ron Holand koji bi mogao u Vašington Vizardse, Detroit Pistonsi će, prema Dživonijevoj projekciji, sa drugog mesta pokupiti Ajzeu Kolijera, Šarlot sa trećeg pika može da bira Matasa Buzelisa, Portland sa četvrtog Aleksa Sara


tagovi

Nikola TopićNBA draftAndrija JelavićKK MegaNikola Đurišić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara