Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

NBA večeras: Biti ili ne biti za Jokića, Bogdan ne može bez Janga, protiv Krisa Pola pomaže samo vudu

Vreme čitanja: 7min | ned. 24.04.22. | 18:04

Denver Nagetsi na pragu eliminacije

Nije tu više stvar u tome da Kevin Durant ne može da dođe do dobrog šuta protiv agresivne i odlične odbrane Boston Seltiksa. Stvar je u tome da Durant u trećoj utakmici ove serije nije uopšte bio agresivan. Imao je on 16 poena uz odličan šut 6/11 te po osam asistencija i skokova, ali iako je super šta on razigrava saigrače, nije on u Bruklinu zbog toga. On bi trebao da bude glavno napadačko oružje i da agresivno napada protivnike, ali to nije bio slučaj u prošloj utakmici. Durant je često slao lopte saigračima čak i kada to nije trebao da radi pa je uz osam asistencija imao i pet izgubljenih lopti, a u celoj utakmici je imao samo dva slobodna bacanja. Nije napadao obruč ni bio agresivan, a koliko god treba čestitati Brusu Braunu na 26 poena, nije on igrač koji treba da pobedi Boston. Nešto treba da se kaže i o Stivu Nešu. Trener Bruklina celu sezonu ima neke neshvatljive rotacije pa je neke igrače izbacivao iz ekipe samo da bi ih ubrzo vraćao. I Braun je u jednom trenutku sezone bio maknut uz rotacije, a sinoć je napokon zaigrao Blejk Grifin koji u prve dve utakmice nije igrao. Grifin je u osam minuta bio jako agresivan u odbrani, a u napadu postigao osam poena i definitivno bi protiv Bostona on trebao biti u rotaciji na centru uz Nika Klekstona umesto Andrea Dramonda. No, šta god da sada napišemo u Bruklinu, šta god Netsi pokušali da smisle, činjenica je da su trenutno na 0-3 u seriji. A znamo da niko nikada u NBA ligi nije pobedio seriju u kojoj je izgubio prve tri utakmice.

Utakmica između Bruklina i Bostona bila je sinoć u prvom planu, ali i sve ostale su bile jako uzbudljive. Toronto je izbegao 'metlu', a u seriji između njih i Filadelfije doktori imaju sve više posla. S povredom igra Skoti Barns, Geri Trent je iscrpljen bolešću, a jučer se Reptorsima povredio Fred Vanvlit. Kod Siksersa je najveći problem palac desne ruke Džoela Embida koji će sigurno da bude operisan, ali nakon kraja sezone. Embid je sinoć zbog tog palca imao velikih problema, a problem za Filadelfiju je činjenica da Džejms Harden ne izgleda kao onaj stari, koji je spreman sam da reši utakmicu. Sada je 'Bradonja' odlučio da uglavnom razigrava saigrače, a to očigledno nije dovoljno. Šta se Toronta tiče, oni su nastavili sa svojom igrom - agresivno u odbrani i s puno kretanja u napadu. Paskal Sijakam je odigrao najbolje kad je trebalo, a jučer je prevaga bio Tadeus Jang, veteran koji je s klupe ubacio 13 poena te imao po pet skokova i asistencija, tri ukradene lopte i blokadu.

Izabrane vesti

Šta se serije između Jute i Dalasa tiče, Džez je uspeo da pobedi i poravna rezultat na 2-2 iako se na parket vratio Luka Dončić. Možda je to na neki način i poremetilo ritam Maveriksa jer su Spenser Dinvidi i Maksi Kleber odigrali slabu utakmicu, ali Dončić je imao pomoć od Džejlena Bransona. Njih dvojica su usmeravali utakmicu na mlin Dalasa, a trenera Jute Kvina Snajdera je spasio Rudi Gober košem u zadnjim trenucima utakmice, a Francuz je bio i ključna figura u svim zadnjim napadima svoje ekipe. Maveriksi su ga uglavnom faulirali, on je izvodio slobodna bacanja i na kraju zasluženo bio junak Jute. Donovan Mičel je bio dobar u prvom poluvremenu, a dosta neprimetan u drugom, Bojan Bogdanović je u odbrani bio zadužen za Dončića pa je bio nešto slabiji u napadu, a opet je problem Džeza bio Majk Konli koji je bio jako neučinkovit. Snajder mu je dao samo 24 minute, a 36 je s klupe odigrao Džordan Klarkson, a možda je to trend kojeg ćemo da gledamo do kraja serije. Kad je najteže treba da igraju najbolji, a Konli nije više među njima.

Ako nije najbolja serija prvog kruga, onda je ona između Minesota i Memfisa najuzbudljivija. Opet su ove dve mlade ekipe imale utakmicu s dosta uspona i padova s obe strane, a na kraju je pobedu odnela Minesota te izednačila na 2-2. S obzirom na sve šta se događa u ovoj seriji, jedino šta možemo da vam kažemo je da je svakako gledate. Puno mladih zvezda igra odlično, ali i radi neverovatne greške, a ritam utakmice je na najvišem nivou svih 48 minuta. Nadamo se da ova serija odlazi u sedam utakmica.

Večeras nas opet čekaju četiri utakmice - dve s početkom u 'našim', evropskim terminima i dve nešto kasnije.

ČIKAGO BULS - MILVOKI BAKS

Nakon pobede u drugoj utakmici serije i povrede Krisa Midltona, koji za Milvoki neće igrati najmanje do kraja serije protiv Bulsa, navijači Čikaga su se ponadali da bi mogli da izbace aktualne NBA prvake iz ovogodišnjeg plejofa. No, onda je usledila treća utakmica, prva u Čikagu, u kojoj je igrao samo jedan tim. Milvoki se odlučio na igranje s visokom petorkom, umesto Midltona startao je Bobi Portis, a na to Bulsi nisu imali odgovor. Ove sezone se Čikagu jako često događalo da loše startaju u utakmicu, u prvoj četvrtini gube 10 i više poena, a iz takvih situacija oni jednostavno ne znaju da se vrate. Tako je bilo i u prošlom meču - tri najbolja igrača Bulsa, Demar Derozan, Zek Lavin i Nikola Vučević, nisu uspeli da uhvate ritam, a Janis Adetokunbo je dobio veliku napadačku pomoć od Portisa i Grejsona Alena dok je Džru Holidej odradio dobru odbranu menjajući se na Derozanu i Lavinu. Čikago je doživeo možda i najgori poraz u celom plejofu, ali i dalje je to bila jedna utakmica, a Bulsi večeras moraju da budu koncetrisani od početka ako žele da dođu do slavlja. Patrik Vilijams ne radi loš posao na Janisu, ali ostatak ekipe Čikaga mora da bude bolji.

DENVER NAGETS - GOLDEN STEJT VORIORS

Hoće li Nikola Jokić završiti sezonu s 'metlom'? Srpski košarkaš je najveći kandidat za titulu MVP-a, ali trenutno se nalazi u izgubljenoj situaciji, s tri poraza iz prve tri utakmice. No, ono što je najgore je to da uopšte ne znamo šta bi to Nagetsi mogli da naprave da serija večeras ne bi bila završena. Voriorsi su jasno odlučili da će koliko-toliko da puštaju Jokića da postiže koševa, ali da mu neće da dozvole da razigrava saigrače. Trener Golden Stejta Stiv Ker je maksimalno skratio minutažu Kevonu Luniju kada je shvatio da je Jokić za njega preveliki problem pa je ulogu čuvara srpskom košarkašu dodelio Drejmondu Grinu. Jokić će i protiv njega da odradi dobru partiju, ali samo je pitanje može li se od početka utakmice da nametne Eron Gordon. U prošloj utakmici je on bio dobar u drugom poluvremenu i odmah je Denver bio u igri, a osim toga treneru Nagetsa Majklu Malonu ostaje još ono što smo savetovali nakon druge utakmice - da možda proba s niskom petorkom, odnosno da umesto Džefa Grina u prvu petorku stavi Bonsa Hajlanda ili Brina Forbsa. Nismo sigurni da bi i to pomoglo, ali vredi probati.

ATLANTA HOKS - MAJAMI HIT

Postigao je Tre Jang onaj pobednički koš u trećoj četvrtini, ali je i dalje ostao dužan. U seriji protiv Majamija trojke trenutno puca sa 17,4%, odnosno pogodio je samo četiri od 23 pokušaja. No, puno gora stvar za Atlantu je da Jang i dalje često pokušava da divlja te uzima nerezonske šuteve umesto da se koncetriše da razigrava saigrače ako već njega ne ide. Ovih 6,3 asistencija po utakmici nije loše, ali može to i bolje posebno jer su Hoksi u ovoj seriji svaki put izgledali dobro kada bi lopta brže kružila u napadu. Jang drži ključ serije i videt ćemo može li on da odgovori ovom izazovu. Šta se Majamija tiče, kod njih se postavljaju dva pitanja vezana uz ovu utakmicu - prvo je hoće li svi biti spremni jer se na manje povrede žale Bem Adebajo, Kajl Lauri, Pi-Džej Taker, Gejb Vinsent i Kejleb Martin? Druga - može li Adebajo napokon da se nametne? On je u ovoj seriji na proseku od samo 9,3 poena šta nije dovoljno posebno kada se zna da je Atlanta bez Klinta Kapele. Ima Adebajo sedam skokova i 4,3 asistencije, ali ipak je on drugi igrač ove ekipe i trebale bi te brojke da budu više. U redu, ima on problema s povredom, ali ovo je ipak plej-of. Nema tu da te nešto boli.

NJU ORLEANS PELIKANS - FINIKS SANS

Tri utakmice, prosečno 37 minuta na parketu s prosekom od 25 poena i šutem od 54%, odnosno 38,9% za tricu. Te brojke su odlične, a šta kažete na ove? U te tri utakmice isti je igrač upisao 12,7 asistencija u proseku i samo 0,7 izgubljenih lopti dok u zadnje dve utakmice uopšte nije izgubio niti jednu loptu. Ovo je statistika, naravno, Krisa Pola koji igra stvarno neverovatno s obzirom na to da ima 36 godina. Kada je postalo jasno da če Finiks ostatak serije igrati bez Devina Bukera, Pol je uzeo stvar u svoje ruke i odigrao fantastičnu treću utakmicu u kojoj mu se priključio Deandre Ejton. Najavili smo da bi njih dvojica u toj utakmici mogli jako puno da 'vrte' pik-end-rol akciju, to se dogodilo, a događat će se i u ovoj utakmici. Pelikansi ne mogu sebi puno toga da zamere za prošli meč. Odigrali su dobro, ali je Finiks bio bolji. Nju Orleans mora da pokuša da opet bude agresivan u napadu, posebno to mislimo na Brendona Ingrama i Si-Džej Mekaluma, a Pelikansi bi možda mogli posegnuti i za nekom vudu vradžbinom kako bi Kris Pol izgubio poneku loptu noćas.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsNikola JokićBogdan BogdanovićAtlantaKris PolFiniks SansMilvoki BaksGolden Stejt Voriors

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara