Furnije, Vučević i Jurkić (© Reuters)
Furnije, Vučević i Jurkić (© Reuters)

NBA za danas: Furnije, Nurkić i Vučević u minusu

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.08.20. | 16:25

Neće valjda ni Stiven Adams više od deset skokova

Denver je uspeo da se obrani, a Klipersi su pokazali zašto se smatraju najvećim favoritima za naslov. To je u jednoj rečenici najbolji opis onoga šta smo videli u sinoćnjim NBA partijama.

Nikola Jokić je fantastično ušao u utakmicu protiv Jute, postigao čak 21 poen u prvoj četvrtini, ali su Džezeri imali odgovor, te su bili u prednosti posle prvog poluvremena. Onda je u drugom delu neverovatnu partiju pružio Džamal Mari, još je važnije bilo što je Denver pronašao dobru odbranu i usporio Jutu. Džezer su u seriji dosta vremena koristili brze ulaze u reket Donovana Mičela i Majka Konlija. Njih dvojica su se doslovno „šetali“ ispod koša Nagetsa i postizali lake koševe, dodavali Goberu na zakucavanja ili povratne lopte na trojku. Denver je u drugom poluvremenu to zaustavio na način da je čvršće branio pokušaje ulaza pod koš, ostavljao prostora na poludistanci i time malo zbunio Mičela i Konlija. No, Juta i dalje ima prednost.

Izabrane vesti

Utakmica između Klipersa i Dalasa nije bila zanimljiva - Kristaps Porzingis opet nije igrao, a Kavaj Leonard i društvo su odlučili da pokažu Luki Dončiću da ne može svaki dan onako igrati kao u nedelju. Klipersima je sad potrebna samo pobeda za prolaz u drugi krug.

Jedna nedostaje i Milvokiju i Lejkersima. Baksi će verovatno do nje doći večeras, a moglo bi se dogoditi da i Lejkersi isto naprave ako će opet Lebron Džejms i Entoni Dejvis biti raspoloženi kao u poslednjim utakmicama. Kad su njih dvojica na nivou, teško ih je pobediti, pogotovo teško Portlandu koji je umoran posle teške borbe za ulazak u plej-of.

Najzanimljivija utakmica je ona između Hjustona i Oklahome. Tander je izjednačio na 2-2 i sada ima samopouzdanje na svojoj strani. Ipak, čini se kako moraju igrati na najvišem nivou da bi pobedili Roketse dok u Hjustonu Džejms Harden i Erik Gordon nisu baš najbolji u poslednje vreme, a i bez njih su Roketsi bili blizu. Biti blizu ne znači i pobediti, isto kao šta logično objašnjenje naših tipova ne znači da će oni i proći:

NIKOLA VUČEVIĆ (broj skokova (11,5), tip manje, kvota 1,75)

Vučević je jedan od igrača za kojem se često umanjuje njegov značaj iako Crnogorac igra odlično. Recimo, u seriji protiv Milvokija je na proseku od 29,5 poena, 10 skokova i 3,8 asistencije po utakmici, uz 54% šuta i 43,1% za tri. To su brojke da uopšte nije ni važno šta je Vučević malo lošiji u odbrani, što je takođe istina. On igra dobro, žestoko se bori pod košem, očekujemo da će imati dobre brojke, ali margina od 11,5 skokova je prilično velika. U ove četiri utakmice prebacio ju je samo jednom, a u celom „balonu“ je više od 11 skokova imao u dve od ukupno 12 utakmica.

EVAN FURNIJE (broj koševa (16,5), tip manje, kvota 1,90)

Furnije se nije baš najbolje snašao u seriji protiv Milvokija. Francuski igrač je na samo 11,5 poena uz 34,2% šuta, a to nikako nije nešto čime bi se pohvalio košarkaš koji je drugi igrač svoje ekipe. Odbrana Baksa obraća pažnju na njega, a i on se nalazi u lošoj formi. Pokazuje i nervozu zbog promašenih šuetva, ne verujemo da će se nešto promeniti. Milvoki će dati sve od sebe da već danas izbaci Orlando iz plej-ofa, a da sve ubrzaju potrebno je da ostave Furnijea bez prilike da se raspuca.

JUSUF NURKIĆ (broj asistencija (4,5), tip manje, kvota 1,60)

Igre Jusufa Nurkića u prvom delu „balona“, kada se Portland borio za ulazak u plej-of, ostaće zapamćene, jer se ne sećamo kada se neki igrač tako dobro vratio nakon teške povrede poput one koju je Nurkić imao. U seriji pritiv Lejkersa Nurkić, ipak, nije na tom nivou šta je bilo očekivano s obzirom na umor, ali i činjenicu da ekipa iz Los Anđelesa igra s dosta visokom postavom, pa Nurkić ne dolazi do lakih koševa. Isto tako, Portland je u ovoj seriji pomerio Nurkića od uloge kreatora igre, manje ima loptu u rukama zbog odbrane Lejkersa i to rezultira manjim brojem asistencija. Nijednom u prvoj seriji nije imao više od četii uspešna dodavanja, valjda neće ni danas.

STIVEN ADAMS (broj skokova (10,5), tip manje, kvota 1,85)

Ovaj tip smo stavili ne zbog toga šta bi Adams mogao imati lošu utakmicu, nego zbog taktičkih zamisli koje je trener Oklahome Bili Donovan pokušavao u prošloj utakmici. Pre dva dana Adamas je igrao samo 26 minuta, najmanje u seriji, a razlog je taj šta je Donovan otkrio činjenicu da mu u nekim situacijama u odbrani više koristi Nerlens Noel koji je pokretniji od Adamsa i može lakše preuzimati igrače Hjustona. Kako je to dobro izgledalo u prošloj utakmici, a Tander upisao pobedu, očekujemo da će Donovan isto pokušati napraviti i danas. A s manje minuta, ovaj „manje“ nije loša opklada - pre dva dana je Adams imao osam skokova.

PIŠE: EMIR Fulurija


tagovi

Jusuf NurkićNikola VučevićEvan FurnijeStiven AdamsNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara