Nebojša Čović (©Star Sport)
Nebojša Čović (©Star Sport)

Nebojša Čović: U nedelju igramo potpuno rasterećeno, sećam se šta je Željko pričao u Pioniru

Vreme čitanja: 7min | sub. 17.06.23. | 12:03

"Još jednom molim navijače da budemo koncentrisani, što se tiče sutrašnje utakmice, da se suzdrže od bilo kakvog vređanja"

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović gostovao je u Jutarnjem programu na televiziji Prva gde je govorio o finalu Jadranske lige i drugim temama vezanim za odnos dva najveća srpska kluba pred treći meč koji se igra u nedelju od 20.30.

Pre svega, Čović se osvrnuo na teške uvrede koje su navijači Partizana izgovorili na račun Nemanje Nedovića i pogotovo njegove supruge...

Izabrane vesti

”Znate kako, nije to ništa novo, to traje već nekoliko godina unazad. Ima toga i na utakmicama gde ne igra Zvezda, gde nas nema, kada Partizan igra neke svoje utakmice. Ja već duže vremena pričam o tome, i naravno, ono što njih nervira jesu saopštenja, naši nastupi. Mi iznosimo činjenice i istinu, onda krene lavina dezinformacija, mahinacija sa njihove strane... Konkretno ove utakmice, koje su odigrane dve, sve mogu da razumem, ja sam učesnik igre, predsednik sam kluba. Vređanje predsednika države, to je standard. Ali, porodica... Porodica našeg igrača, Nemanja je reprezentativac zemlje, supruga mu se porodila pre sedam dana. Cela hala skandira Nedoviću, žena ti je k...a”, rekao je Čović tokom gostovanja za TV Prva, a prenosi Telegraf.

Dodaje:

”Žalosno je to što to kažem, što moram da kažem. Onda kad se to kaže, znate to nije cela hala, to je 500 ili 600 ljudi. Ono što se još pravi, iza kojih staje dosta lukavo, to su mahinacije preko njihovih portala, gde se Zvezda naziva državnim projektom, a oni su avangarda. Oni napadaju državu, predsednika države, a dobijaju pare od iste države. Taj Obradović ne bi bio tu da nije bilo države. Ne bi imali ni pare, ni ništa, bez obzira na to što država daje direktno, to treba da uzmete i analizirate. Trener izađe, ja sam mislio da je on moj prijatelj, nešto sam mu pomogao 1995. godine kad sam ga stavio za selektora reprezentacije. On izađe i kaže da je korektna atmosfera, sve je super, hvala navijačima, kad ga pitaju za Nedovića koji je reprezentativac, kaže da nije čuo, a kako to? Kakva je to kontroverza, kažete da je dobro navijanje, odlično, a kad pitaju za skandiranje i vređanje supruga, onda niste čuli”.

Kaže, navijači Zvezde nikada nisu dirali porodice Partizanovih igrača...

”Ja znam da se to događalo i da su vređani igrači Partizana, ali Zvezdina publika nikad nije ulazila u porodicu. Moj sin je prošao ‘toplog zeca’ igrajući za Zvezdu, oni su plaćali određene ljude koji su navodno zvezdini navijači, koji su donosili transparente, ja dobijam svaku utakmicu, to me ne uzbuđuje, od koga je dobro je. Najnovija stvar je, juče se pojavila na nekim portalima kako je Dobrić otišao u Virtus. Kako to rade... Oni nađu nekog Grka, Italijana, Izraelca, onda oni to prenesu, portali i sajtovi koji su pod njihovom kontrolom. Crvena zvezda nema nijedan, sad preko portala se šire dezinformacije, šire se priče, mržnja”.

O Jadranskoj ligi i kalendaru takmičenja...

”Kad oni pobeđuju, to je regularno, a kad mi dobijamo, to je neregularno. Mi smo upozorili menadžment, ne možemo da držimo formu 30 dana, tu se napravio skandal, počnete ligu, a nemate kalendar. Vi imate dva evroligaša, 30 dana je smišljeno, ja ne umanjujem njihove pobede, iako su bile interesante gledajući sudijske trojke. Čestitamo im na pobedama, mi igramo u Pioniru, ja samo molim naše navijače da se suzdrže od bilo kakvog vređanja. Nijedan sudija, Pukl je sudio prvu, Boltauzer je drugu, nijedan od tih sudija nije zaustavio utakmicu, nije opomenuo za neprekidno vređanje porodica naših. Nijedan. Prošle godine je Pukl prekinuo utakmicu, praznili smo halu jer ga pogodilo nešto u rame. U prvoj je takođe, gde su srpske sudije? Razbežali se, jer kad sude Kup, priđe trener i kaže "nećeš suditi Evroligu", onda se sklone. Nemate nijednog srpskog sudiju da sudi finale između Zvezde i Partizana”.

Smatra Čović da su Obradovićeve izjave ”licemerne”.

”To je sve u redu, šta može da uradi, neka uradi. Te izjave su licemerje. Ja se sećam utakmice Zvezda - Fener u Beogradu, nikada nismo radili sa navijačima na pravljenju transparenata koji vređaju, na sugsetijama, sećam se utakmice koju smo prvi put dobili Fener u Beogradu, do tada smo gubili i bilo je sjajno. Prvi put kad smo dobili, bilo je skandiranje izazvano provokacijama protiv Željka, ja to ne podržavam, ja njega smatram dobrim trenerom. Tada se digla frka, panika, mislio sam da imam prijatelje. Tada je rečeno 'ako nekome neko skandira, ja ću to zaustaviti u njegovoj hali'. Zar su ljudi toliko zaboravni, ja znam da će na tim društvenim mrežama i da će na tim botovima biti raznoraznih komentara, vidite koliko smo bolesni zapravo, kad mi napadamo jednog Đokovića i Jokića, a tek koliko smo sujetni u košarkaškoj sferi, a kad ne možemo da priznamo da je Jokić najbolji košarkaš. To je stepen sujete u toj profesiji”.

I još...

”Nek se podigne sam, to je rekao Obradovića, a dečko je udaren, vidite masnicu. Sudija Boltauzer nama poznati je otišao da pogleda to i gledao je usporen snimak, gledao je i Petek. Sve nekako Slovenci, a oni su nekako sudili završnicu Evrolige i sve je to slučajno. Ali dobro, otišli su da gledaju i ništa se nije dogodilo. Da ne bude da se mi žalimo, mi ćemo igrati u nedelju, potpuno rasterećeno, imamo dva trofeja ove godine, ukupno 24 za ovih 11 godina”.

O tome zašto Fakundo Kampaco nije igrao u Evroligi...

”Zašto Kampaco nije igrao, Zoran Savić je tužakao klub, mi nismo imali pare, mi nismo imali pare kao državni projekat. Osvojili smo tri titule, kasnili smo četiri plate iz sezone 2020/2021 i tri iz 2021/2022. Tako smo ušli u sezonu 22/23, sustigli plaćanja. Za malog Topića, taj isti Zoran Savić je zvao Valensiju. Isto reprezentativac, ali budi korektan, gde je normalno da klubovi iz iste zemlje, istog grada podmeću. Osvojili smo dva trofeja ove sezone, ali ne po svaku cenu”.

Čović kaže – u ovakvim uslovima večiti rival će uzeti titulu.

“U diktaturi će da osvoji, jer on u toj diktaturi ima 930.000.000 dinara duga, a onda vam kažu da svako treba da gleda svoje poslove. Nisu platili ni dinara, duguju preko 930.000.000, od juna meseca 2017. godine, nisu platili porez. Niti PDV, dugujemo i mi. Zvezda duguje od 2021. godine za PDV, jer smo videli da drugi mogu, onda da probamo i mi. Ja ne mogu ništa loše da kažem, država nam pomaže. Ja kad kažem, ja sam Vučićev, ja sam ovo, ja sam ono. A oni? Oni od te elite ne bi imao firmu da nema diktature”.

O ulaganjima države za sport...

“Da li se mi slažemo ili ne, bitno nebitno. Ja sam od 1990. godine u vlasti, iskreno, nikada nije bilo za sport više bilo mogućnosti od države nego sad. I razumevanja. U periodu kad je bio Boris Tadić, kad je zavrtao rukave, bilo je zabranjeno da dobije Zvezda pare. Zvezda duguje 150.000.000 dinara. To je od 2021, sledeće godine mi idemo u Arenu, ali mi smo, pitajte Pioniru da li smo izmirili obaveze. Oni nisu platili Arenu dve godine. Kad će Zvezda da plati? Kad bude imala para. Nećemo praviti akciju, to je fiktivna akcija gde njih 7-8 uplatilo po 100.000 evra, a navijači uplate 5.000 dinara. Skupi se 89.000.000 dinara, toliko je skupljeno. Biće sad opet Čovićeve eksel tabele. Mi sve što kažemo i s kojim podacima izađemo u javnost. Porez treba da se plati, ali prvo da vidimo kad će 930.000.000 da se plati. Čak neodgovorno prema sopstvenoj državi je da ne platite primanja za 2021. i 2022. godinu”.

O priči da Kampaco igra za ogroman novac, a Partizanovi za ”kikiriki”.

”Kampaco je 10.000.000, a njihovi igrači za kikiriki. Samo nemoj da lažu javnost i da obmanjuju ljude. Još jednom molim navijače da budemo koncentrisani, što se tiče sutrašnje utakmice, nema prekida”.

Pozvao je navijače još jednom na fer i sportsko skandiranje...

”Često skandiraju Javoru, jer je čovek korektan bez obzira na to šta smo imali. Čovek je korektan, on pošteno sudi. Ja nisam tražio da sude za Zvezdu. Savić napadne srpskog sudiju Ćalića u Podgorici, kaže znam ja ko je tebe poslao. Neverovatno oboljenje, novi virus Čović. Niti radimo sa sudijama, niti bilo šta. Sutra će suditi Javor, molim da ne vređaju sudije, a kao drugo. Za tajm-aut, ja sam video neke novine. Imate tajm-aut za igrače, a pojedini treneri imaju tajm-aut za sudije. Sve ja to razumem, legende, trofeji, iza njihovih legendarnih stvari, morao je neko da stoji ko je obezbedio te uslove. Suviše smo dugo u košarci, poznajemo se od predvojničkih dana, nismo iz Sibira, jako dobro znamo određene stvari”, rekao je Čović tokom gostovanja za TV Prva, a prenosi Telegraf.


tagovi

Nebojša ČovićKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara