Nemanja Nedović (©Star Sport)
Nemanja Nedović (©Star Sport)

Nedović u Zvezdi: Savršen za napadačku košarku, razvio se i kao plej; Možda sad Kalinić ostane...

Vreme čitanja: 8min | sub. 09.07.22. | 08:16

O povratku još jednog srpskog reprezentativca na Mali Kalemegdan, šta se promenilo za ovih deset godina, kakvu Crvenu zvezdu očekivati i kakvog igrača dobijaju ekipa i trener Vladimir Jovanović za Mozzart Sport govore Nemanjini bivši saigrači Tadija Dragićević i Mile Ilić

Svaki kraj je težak i nijedan početak nije lak. Zvuči kao izlizana priča, ali u Crvenoj zvezdi verovatno najbolje znaju koliko je to zaista tačno.

Posle dve godine apsolutne dominacije regionalnom i domaćom košarkom navijačima se uspeh sa Dejanom Radonjićem na kormilu osladio i nisu lako prihvatili njegov odlazak u Panatinaikos, pogotovo ne posle izjava da postoji obostrana želja za nastavkom saradnje. Sa Radonjićem otišle su i važne figure poput Dejana Davidovca i Ostina Holinsa, ranije Nejta Voltersa. Za naklonost Nikole Kalinića Zvezda se još bori, što je potvrdio prvi čovek Nebojša Čović.

Izabrane vesti

Donekle opravdan strah od nepoznatog rasterao je prvi veliki potpis na Malom Kalemegdanu. Pisanja Mozzart Sporta dobila su zvaničnu potvrdu i Nemanja Nedović aktivirao je, terminom koji savršeno pristaje za ovaj period godine, transfer bombu!

San je postao java. Dočekala je zvezdaška javnost svog omiljenog sina, a i Nemanja Nedović dobio je šansu da konačno još jednom zaduži opremu kluba uz koji je odrastao, sa kojim je uplovio u vode seniorske košarke...

Bilo je to teško vreme za Crvenu zvezdu. Opterećen dugovima i nepresušnom željom za titulama, klub je tonuo sve dublje i umalo došao do prosjačkog štapa. Nedović se, kao ni mnogi koji su sa njim delili dobro i zlo na Malom Kalemegdanu tih godina, nije najbolje snašao. Prošao je sve škole košarke, sve ideje, (ne)moguće scenarije... Od izuzetno talentovanog klinca, preko projektovanog lidera, do momka zbog koga su se pristalice “svađale“ sa trenerom kako bi dobio minute. Otišao je kako ne bi doživeo sudbinu drugih i vratio se na vrhuncu karijere, kako bi pomogao Crvenoj zvezdi da lakše prebrodi neizostavan period tranzicije sa novim trenerom, igračima, taktičkim idejama i sačuvao joj šampionski sjaj...

“Dugo smo prijatelji, pričali smo o svemu, on ne krije zadovoljstvo što se vraća. Proveo je dve godine u Atini, osetio je atmosferu u kojoj ga svi vole i poštuju. Imao sam priliku da se u to uverim lično, bio sam u Atini i video kakav je odnos izgradio tamo sa svima tamo. On je čovek koji se uvek lepo ponaša, volim da kažem da je ’pitak’ i srećan sam zbog njega“, priča dugogodišnji Nedovićev prijatelj i saigrač Tadija Dragićević za Mozzart Sport i nastavlja:

“Sjajno je što se vraća u Crvenu zvezdu i kod njega sam takođe osetio koliko mu znači sve to. Ako se sećate, jednom prilikom je i sam poručio da bi voleo da se vrati jednog dana i to u godinama kada može da doprinese igri kluba, ne samo da bi se vratio. Eto, ispoštovao je svoje obećanje“.

Pored nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde, koji je Nedovića dočekao u prvom timu 2008. i tih godina među prvima imao mogućnost da vidi rast i razvoj eksplozivnog beka iz Nove Varoši, o povratku još jednog asa u redove crveno-belih razgovarali smo sa Miletom Ilićem. Nekadašnji reprezentativac i čovek sa kojim je Nedović odigrao poslednju sezonu tokom prvog boravka u Zvezdi, danas domaćin popularnog podkasta “Jao Mile“ smatra da su u ovom transferu na dobitku sve strane.

“Crvena zvezda dobija mnogo. Pre svega igrača sa deset godina iskustva u kojem je prošao sve nivoe, nekog ko će imati sigurne poene u rukama. Siguran sam da kao takav ima određeni kredibilitet kod sudija. Iskreno, ogroman povratak i drago mi je što vidim sve više domaćih košarkaša koji se vraćaju u svoju zemlju. Nadam se da će ovaj, kao i odluke drugih naših igrača da se vrate biti pozivnica za ostale da se odluče za isti korak i pojačamo našu košarku“, priča Ilić za naš sajt.

Zadržali smo se kratko na onom što je poslednje rekao nekadašnji NBA centar - da li je realno očekivati još ovakvih poteza u srpskoj košarci?

“To je dobra tema, baš sam o tome pričao sa Predragom Savovićem u podkastu (video možete pronaći klikom OVDE). On mi je naveo primer Bilbaa, kako su napravili veliki zaokret u funkcionisanju. Shvatili su da, kako bi klub porastao, moraju da dovedu najbolje španske košarkaše, jer će tako imati uvek pune dvorane, da će se navijači lakše vezati za klub, tim, pa i pojedince, njihove sunarodnike. Jeste da sve to košta, ali sam pristalica toga da je bolje platiti svom čoveku cenu koju traži, nego da se dovode stranci čiji kvalitet možda nije adekvatan. Siguran sam da to svi žele, pogledajte samo Crvenu zvezdu ove sezone“.

Crvena zvezda 2009. godine (©MN Press)Crvena zvezda 2009. godine (©MN Press)

Sa Dejanom Radonjićem Crvena zvezda igrala je košarku prepoznatljivu u celoj Evropi. Ne preterano atraktivnu, ali fizički i mentalno izuzetno zahtevnu, sa mnogo trčanja, rotacija, gotovo frenetične odbrane... Okupio je oko sebe vojnike spremne da “poginu“ na terenu. A, da li će sa Nedovićevim potpisom klub okrenuti novi list, sa željom da se preorijentiše na ofanziviji pristup?

“Hoće sigurno. Znamo kakav je sistem gajio Dejan Radonjić i svi smo navikli na to, sada ćemo videti nešto drugačije, da se malo osveži ekipa. Ne sumnjam da će Crvena zvezda naći prava dobra rešenja, kostur tima je već tu. Ako bude pažljivo birala strance biće to odlična priča. Jako je važno da se napravi dobra atmosfera u svlačionici, od toga sve polazi. Nedović je baš napadački orijentisan igrač, voli španski stil košarke gde se mnogo trči i šutira. Osim toga, navijačima je za oko najprijatnija napadačka košarku, verujem da će dosta uživati u tome.“, jasno će Dragićević, dok Ilić dodaje:

“Videćemo šta će Vlada Jovanović doneti sa sobom u klub. Radi se o mladom stručnjaku, talentovanom čoveku. Ne kaže se uzalud da odbrana donosi trofeje, ali ljudi će sigurno voleti napadačku košarku. Za Zvezdu bi najbolje bilo da napravi kombinaciju ta dva, ali da ne idemo mnogo unapred, sačekajmo da vidimo šta donosi naredni period...“

Najvažnije pitanje za klupske pristalice glasi - šta Crvena zvezda i struka dobijaju sa Nemanjom Nedovićem u timu?

“Sama njegova pojava na parketu tera protivnike da se fokusiraju na njega, pravi višak u igri. On je profil koji se savršeno uklapa u napadački stil. Retko ko stvarno može da ga čuva, a vidim da je tokom vremena u Panatinaikosu dosta radio na plejmejkerskim detaljima. Deli više asistencija, igrao je i pleja kada je bilo potrebe, što mu daje dodatnu širinu u igri“,

“Sa njegovim povratkom siguran sam da će da se nametne kao jedan od lidera Crvene zvezde. Dugo godina je na najvećoj sceni, poznaje taj pritisak i pokazao je da može da se nosi sa istim. Pritom, odlično zna težinu Zvezdinog dresa i šta se od njega i ekipe očekuje, što je jako važan preduslov za uspeh. Sarađivaće sa Vladom koji je mlad trener sa velikom perspektivom. Već se pokazao i dokazao u Jadranskoj ligi kroz rad u FMP i Ciboni i od zvezdaša će sigurno dobiti veliku podršku. Moju već ima i njegov dolazak je dobar potez. Potpisao je tri na godine, što znači da je ideja da se zadrži sistem koji je već izgrađen u Crvenoj zvezdi“.

Za Mileta Ilića nema dileme - sa Nedovićem u timu Zvezda izgleda moćno! Ali, to bi pre svega mogao da bude signal za Nikolu Kalinića da prihvati novi ugovor i nastavi boravak u Beogradu i jednom od dva srpska velikana...

“Iskreno bih voleo da ekipa ima više lidera, da se odgovornost rasporedi na više igrača. Nadam se da bi Nedovićev dolazak mogao da utiče na Nikolu Kalinića da ostane. Nemam nikakvu informaciju, ali nadam se da će ostati. To bi onda bila baš ozbiljna priča, Crvena zvezda bi dobila dva jaka lidera u Nedoviću i Kaliniću, a tako bi klub nastavio da gaji odnos sa domaćim igračima o kojem smo ranije pričali. Svakako, prava stvar za Zvezdu i Nedovića“.

I Dragićević i Ilić odlično poznaju Nedovića. Znaju šta ga je snašlo u Crvenoj zvezdi prvi put, kao i šta je prošao na putu do povratka u klub čiji je deklarisani navijač...

“Neda je oduvek bio fin, povučen momak. Ono što ga je još iz tih mlađih dana krasilo je to da je uvek imao dobar odnos sa trenerima i saigračima, igrački je rastao kao veliki talenat koga krase eksplozivnost, skočnost... Znamo kakvo je vreme za Zvezdu bilo tih godina, naučiš da se nosiš sa brojnim stvarima, ne samo na terenu. U međuvremenu je podizao lestvicu, stigao do NBA lige, igrao Evrokup, Evroligu... Napravio je sjajnu karijeru i sada je spreman da to pokaže u dresu Crvene zvezde“, konstatuje Dragićević i nastavlja:

“Pazite, posle toliko godina se vratio i znam kakva je emocija u njemu zbog toga. Rekao mi je da je osećaj fenomenalan. A, tek koliko sve ovo znači navijačima vidi se kroz to što sam dobio pregršt poruka. Siguran sam da jedva čeka da ponovo navuče crveno-beli dres i istrči na parket. Ovo je sjajan potez za njega i klub“.

Crvena zvezda 2012. godine (©MN Press)Crvena zvezda 2012. godine (©MN Press)

Setio se nekadašnji član Nju Džerzi Netsa Nedovićevog, ali i Zvezdinog trnovitog puta u takmičarskoj 2011/12, sada veruje da su se kockice savršeno poklopile da se ispišu nova, lepša poglavlja...

“Siguran sam da hoće. Ta naša zajednička godina bila je potpuno konfuzna za sve zbog spajanja FMP i Crvene zvezde, niko nije igrao ni blizu onoga što je mogao. Bilo je teško, a pogotovo za jednog mladog igrača kao što je on bio tada. Da, bio je projektovan kao jedan od lidera, nije se desilo tada. Sada ima priliku da to ispravi“.

Nedović od Zvezde do Zvezde. Osam sezona u Evroligi, plus jedna godina u NBA, te osvojen Evrokup sa Unikahom gde je igrao košarku života. Poslednjih godina, pogotovo tokom vremena pred dolazak i tokom samog boravka u milanskoj Olimpiji, povrede su ga usporavale i zbog toga je 2020. po prekidu sezone zbog izbijanja pandemije virusa korona želeo da restartuje svoju karijeru, da napravi rez i učini nešto za sebe kako bi povratio stari sjaj. Imao je volju da se vrati u Crvenu zvezdu, ali je tadašnji šef stručnog štaba Saša Obradović imao drugačiju koncepciju. Izabrao je Panatinaikos, gde je postao miljenik OAKA arene i osetio da u njemu i dalje gori isti žar za pobedama, nadigravanjem, pobedama i titulama.

Povrede ga ni u Atini nisu zaobišle, ali nije se ponovila epizoda iz Milana. Kada je igrao, bilo je spektakularno! Od 39 poena uz sedam trojki u košu Makabija, preko 38 protiv Larise - dva manje od klupskog rekorda Dominika Vilkinsa - do osam pogođenih trojki čime je izjednačio rekord grčkog prvenstva za jednog igrača Panatinaikosa... Imao je spektakularnih izdanja, momenata kada je ostavljao sve bez daha i zato je uz Janisa Papapetrua i Jorgosa Papajanisa bio jedan od lidera Zelenih.

Sada je spreman za verovatno najveći izazov dosadašnje karijere - da sa Crvenom zvezdom zadrži šampionski kurs iz prethodne dve sezone, te ostvari san svih na Malom Kalemegdanu i posle 2016. napravi iskorak u Evroligi...


tagovi

KK Crvena zvezdaNemanja NedovićTadija DragićevićMile IlićEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara