Filip Petrušev (©Star Sport)
Filip Petrušev (©Star Sport)

Neka u Tbilisiju počne uzlet nove zvezde Srbije

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.02.21. | 08:39

Filip Petrušev debituje za A reprezentaciju protiv Gruzije

Kada je pre tačno sedam dana Košarkaški savez Srbije objavio spisak Igora Kokoškova za poslednje dve utakmice evrokvalifikacija u javnosti se osetilo se olakšanje zbog poziva Vasiliju Miciću i Marku Guduriću, aplaudiralo se jer Marko Luković dobija nagradu za dobre igre, dok je najveće zadovoljstvo izazvao ulazak Filipa Petruševa u seniorski pogon Srbije.

Kako je Dejan Milojević već odredio tim koji će izaći na megdan Gruziji od 16 časova, student Univerziteta Gonzaga upisaće debi u dresu A reprezentacije. Dugo košarkaška Srbija nije bila toliko uzbuđena zbog jednog poziva i nastupa kao u slučaju prve violine Jadranske lige. U vremenu kada se sve više u pitanje dovodi perspektiva srpske reprezentacije zbog sve lošijih rezultata mlađih kategorija čini se kao da je svima potrebna sveža perspektiva. Nešto drugačije. Neko ko bi mogao da vrati pomalo izgubljenu veru u delu nacije, pokaže da nije baš sve tako sivo. Neće i ne može debi jednog talentovanog momka da promeni činjenicu da odavno neke stvari ne štimaju u srpskoj košarci. Ono što može je da ponudi osveženje i podseti da još u genetskom kodu postoji vanserijskih talenata spremnih da pređu na sledeći nivo.

Izabrane vesti

16.00: (3,50) Gruzija (16,0) Srbija (1,35)

Možda će debi Filipa Petruševa jednog dana ostati samo slovo na papiru u čudnom vremenu košarkaške polarizovanosti. Ali zbog svega što je 20-godišnji Beograđanin pokazao na startu profesionalne karijere, meč sa Gruzijom ima potencijal da se upamti po prvim minutima nove mlade zvezde reprezentacije Srbije.

Očekivanja ne bi ni trebalo da budu manja kada je u pitanju Filip Petrušev. Srbija je na dobrom putu da dobije najkorisnijeg igrača Jadranske lige posle četiri godine i Nikole Jankovića, drugog od Nikole Jokića 2015. Jedan Nikola nije uspeo da izraste u materijal za reprezentativnu košarku, dok je drugi sada najbolji centar planete.

Petrušev na startu profesionalne karijere nijednu utakmicu nije završio s manje od 17 poena. Beleži 23,6 poena po meču na 42,9 odsto za tri i 58,1 odsto iz igre, uz 7,7 skokova, 1,4 asistencije, 1,2 blokade i indeks korisnosti 28,4! S takvom statistikom ima odličnu podlogu da napravi nešto više. Nisu se uzalud večiti rivali otimali za njegov potpis. I ne prate se intenzivno projekcije za sledeći NBA draft samo zato što ima potencijal...

Brojkama kakve beleži Petrušev nisu mogli da se pohvale ni mnogo talentovaniji, kvalitetniji igrači, s više iskustva. Ono što daje posebnu draž respektabilnom učinku jeste fizička komponentna zahteva Jadranske lige ove sezone, koja je među najzahtevnijim poslednjih godina. Odluku da napusti NCAA društvo i renomiran program Gonzage kako bi preko Mege tražio sebe nije bilo lako doneti.

Vreme će pokazati da li je i koliko bio ispravan potez, baš kao i to da li će Srbija u Petruševu pojačati konkurenciju uz najboljeg centra NBA Nikole Jokića, verovatno najkvalitetniju evropsku “peticu“ Nikolu Milutinova i dominantnu figuru Bobana Marjanovića. Sada je nemoguće da se odredi košarkaški plafon najboljeg igrača Mege i na dalji razvoj uticaće određeni subjektivni i objektivni faktori iliti određeni krug ljudi i događaja. A pre svega pravi izbor trenera i klubova.

U tom zamršenom sistemu izbora Petrušev treba da ostane bistrog uma, a iznad svega fokusiran na dalji rad. Samo tako moći će da bude i ostane deo reprezentativne kompozicije narednih godina, da postane redovan član nacionalne selekcije i u javu pretvori dečačke snove.

Dugačak je put pred Filipom Petruševim. Mnogo neispitanih visina, kvalitetnijih rivala, važnih utakmica i situacija koje razdvajaju “jednog od mnogih“ i “jednog od retkih“. Za početak, neka prvo reprezentativno iskustvo bude nalik onom iz Jadranske lige...

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET – Grupa E

Petak:

13.00: (1,30) Finska (16,0) Švajcarska (3,90)

16.00: (3,50) Gruzija (16,0) Srbija (1,35)

Nedelja:

13.00: Srbija - Švajcarska

16.00: Finska - Gruzija



tagovi

kvalifikacije za Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija SrbijeFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara