(© Star sport)
(© Star sport)

Neponovljivi Svetislav Pešić: Kad nećete vi da kažete, ja ću – jedan sam od najboljih evropskih trenera

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.11.23. | 13:07

„Problem za današnje stratege je i to što mladi košarkaši više znaju i više preispituju odluke“, ističe selektor Srbije

Nemoj sam sebe da hvališ, neka dela pričaju umesto tebe, budi ponizan, skroman... Tako smo naučeni, tako uglavnom slušamo i(li) čitamo od naših trenera, bez obzira na sport, takmičenje, starosno doba. A onda se pojavi Svetislav Pešić i precizira ono što svi znaju, da je među najboljima!

Prvo, hvala mu. Za zlata iz Istanbula i Indijanopolisa, kao i za srebro u Manili. Taman da je samo to uradio na čelu seniorske reprezentacije bilo bi dovoljno, a kad na sve to dodate da je osvajao trofeje na klupskom planu, još ranije i sa selekcijom Nemačke dobijate potvrdu zbog čega aktuelni selektor Srbije za sebe može da kaže da je svetski priznati košarkaški brend.

Izabrane vesti

„Ja sam 40 godina trener, bilo je pobeda i poraza, ali sam trener. Jedan od najboljih trenera sa prostora Evrope. Kad vi ne kažete, ja da kažem“, nasmejao se Pešić tokom treninga u organizaciji Boniteta na temu „Moć odgovornosti“ u hotelu Hajat.

Od tada su prošle tri sedmice, ali su reši Svetislava Pešića vanvremenske i zato je o uspehu govorio iz modernog ugla.

Sad kad smo postigli veliki uspeh (srebro na Mundobasketu), evo Darko (Mirković, osnivač i direktor kompanija Alterna international i Bonitet media group, op. aut.) me pozvao. Dakle, ništa ne uspeva kao uspeh. Iako sam ja i ranije imao uspeha. Ne zna se koliko imam ponuda za intervjue. Ne zna se koliko imam ponuda da držim predavanja. Svakog dana bi trebalo negde da idem da predajem o pobedničkom mentalitetu, motivaciji, ovome, onome. A pre Svetskog prvenstva niko me nije zvao, a ja sam i pre Mundobasketa bio isto (trener, op. aut.), ništa se nije promenilo“.

Otkako je sveta i veka uvek se povlače paralele, kako je bilo nekad, a kako je sad, da li se i šta promenilo kad je liderstvo u sportu u pitanju.

Da bi vođa, lider, trener bio u tome uspešan mora da bude autentičan. Kad sam igrao košarku, dođe trener, kaže nam da je važna utakmica koja mora da se dobije, i to je za nas to. Danas, trener uradi isto, a košarkaši kažu: „Znamo da treba da se borimo, ali kako?“ Problem za današnje trenere je i to što mladi košarkaši više znaju i više preispituju odluke koje treneri donose. Zato danas sve moraš da znaš i da budeš spreman na svako njihovo pitanje“, dodao je Pešić tokom tribine u organizaciji Boniteta.



tagovi

KSSkošarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara