Neverovatni Uertas igrao kao mladić, Teodosić i Marković ostali bez trofeja

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.02.20. | 22:26

Pobeda Tenerifa protiv Virtusa u finalu Interkontinentalnog kupa

Ludi ritam je ekipu Virtusa nakon onog poraza od Partizana preselio na Tenerife, gde se igrao FIBA Interkontinentalni kup. Nakon pobede protiv San Lorenca u polufinalu, očekivalo se da sastav Aleksandra Đorđevića i u finalu prikaže dobru partiju protiv domaćina i tako dođe do trofeja. Međutim, španski predstavnik odigrao je odlično, od samog starta je diktirao svoj ritam, a na kraju je došao do pobede i pehara – 72:80.

Najzaslužniji za pobedu Tenerifa bio je neverovatni Marselinjo Uertas, koji je sa svojih 36 godina odigrao jednu od boljih partija u dosadašnjem toku karijere. Upisao je 23 poena (3/10 za dva, 5/10 za tri, 2/4 sa penala), te tako pogurao Špance do pobede. Odličan je bio i Gjorgi Šermadini, koji je meč završio sa 18 poena, a dvocifreni su bili još Sasu Salin sa 12 poena, te Aron Vajt koji je ubacio deset poena.

Izabrane vesti

U timu Virtusa večeras je najbolji bio Miloš Teodosić sa 15 poena (2/4 za dva, 3/10 za tri, 2/2 sa penala), a u italijanskoj ekipi bila su još četiri dvocifrena košarkaša. Tako su Džulijan Gembl i Đampaolo Riči dobacili do 12 poena, dok su Devin Marbl i Stefan Marković imali po 11 poena. Srpski košarkaš imao je 3/3 za dva, 1/6 za tri i 2/2 sa linije za slobodna bacanja.

Večeras je definitivno presudila velika prednost u skoku koju je ostvarila ekipa Tenerifa. Čak 13 uhvaćenih lopti više imali su domaći košarkaši, što ukombinovano sa procentima daje potpuno dominantu sliku španske ekipa večeras.

Činilo se na početku utakmice da će Virtus biti taj koji će ovde diktirati tempo, pošto su Italijani meč otvorili serijom 7:0. Međutim, kako su dobro krenuli, toliko su loše i završili ovaj period, pošto su ga španski rivali zatvorili nizom od 9:0, kojim su prednost preoteli i nisu je ispuštali do samog kraja – 11:16.

Jeste Virtus pokušavao da se trgne, ali to nije išlo po planu. Nasuprot tome, španski sastav je u jednom momentu drugog kvartala napravio još jednu seriju od 7:0 i tako otišao na dvocifrenu razliku. Ona je u jednom momentu dostigla i velikih plus 13, ali je na pauzi bilo ravno deset poena prednosti za Tenerife – 32:42.

Užas Virtusa nastavljen je i po povrtaku sa odmora. Španci su igrali odlično, angažovano, kupili su veliki broj svojih promašaja i tako jednostavno spuštali energiju gostujućim košarkašima. Italijani su samo jednom uspeli da se približe na jednocifren zaostatak, a pred poslednjih deset minuta morali su da nadoknade 13 poena kako bi podigli trofej – 54:57.

Manju nadu da bi neko čudo ovde moglo da se desi dala je serija Virtusa od 13:3 sa početka poslednje deonice, gde je španski sastav postigao pomenuta tri poena za čak šest minuta. Međutim, uz pomoć navijača, košarkaši Tenerifa su se trgli i uzvratili sa šest vezanih poena, kojim su faktički prelomili meč i došli do pobede – 72:80.

FIBA INTERKONTINENTALNI KUP - FINALNO RAZIGRAVANJE

Treće mesto
San Lorenco - Rio Grande Valej Vajpers 96:90
/Taker 21 - Martin 16/

Finale
Segafredo Virtus Bolonja - Tenerife 72:80
/Uertas 23 - Teodosić 15/

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara