Miloš Teodosić (©Starsport)
Miloš Teodosić (©Starsport)

Ni Teodosićeva magija nije bila dovoljna da Zvezda razbije kriptonit u Kaunasu

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.10.23. | 11:59

Crveno-beli gotovo na identičan način izgubili šest od osam gostovanja u Litvaniji, ali iskusni srpski plejmejker pokazao da će biti velika snaga ekipe Duška Ivanovića ove sezone

Posle tri ubedljiva trijumfa na startu sezone 2023/24, košarkaši Crvene zvezde osetili su i gorčinu poraza. I to na mestu na kojem su se retko sladili u prošlosti. Žalgiris je još jednom bio nepremostiva prepreka za crveno-bele pred publikom u Kaunasu. Tribine obojene u zeleno postale su Zvezdin kriptonit u Evroligi. Od osam gostovanja u Zelenoj šumi, dobila je dva. Izgubila četvrto u nizu. Posebno je interesantno da je na sličan način ostajala praznih šaka gotovo svaki put. Na pet od šest izgubljenih mečeva imala je prednost pri ulasku u odlučujućih 10 minuta. Tako je bilo i na ovaj, baksuzni, petak 13.

Ostalo je još sedam minuta i 15 sekundi na satu, a posle retkih poena čvrsto čuvanog Rokasa Giedraitisa, imala je ekipa Duška Ivanovića devet poena viška. Usledila je nestvarna serija domaćina. Tandem Arnas Butkevičijus - Brejdi Menek, koji je do tog trenutka imao skupa dva poena, zaigrao je kao u transu. Na kraju ubacio 19 od 29 poena Žalgirisa u odlučujućoj deonici. Sve što su Litvanac i Amerikanac promašili za tri četvrtine, naplatili su u odlučujućoj. S druge strane, Zvezda je u tri i po kobna minuta promašila tri šuta i napravila dva ofanzivna faula. Svaku grešku gostiju iz Beograda, domaćin je surovo kažnjavao i napravio seriju 13-0.

Izabrane vesti

Ostala je Žalgirio Arena enigma za crveno-bele, ali iako za poraz nikada nije pravi trenutak, čini se da za crveno-bele nije mogao da dođe u mnogo boljem momentu. Sezona je tek počela, ekipa se još uigrava i nema boljeg perioda da se iz grešaka uči. Pritom se u Kaunasu gosti retko dobro provedu, što potvrđuje i podatak da je četa Kazisa Maksvitisa izgubila samo četiri meča kod kuće minule sezone. Pobeda bi bila velika stvar, ali poraz može da posluži i kao opomena, da zbliži ekipu, izoštri joj fokus i pojača motiv pred nadolazeće izazove.

Bilo je u Kaunasu, naravno, i pozitivnih stvari. Najveći utisak svakako je ostavio Miloš Teodosić. Vratio je ekipi puls nakon početnog šoka. U fudbalskom žargonu, "stao je na loptu". Povezao redove, pronašao rupe u odbrani Žalgirisa. Doneo stabilnost. Prodisala je Zvezda sa iskusnim plejmejkerom, koji je od prvog dodira sa loptom delova motivisano i spremno da preokrene dešavanja na parketu.

Videla se velika želja kod jednog od najboljih organizatora igre u evropskoj košarci i na meču protiv Asvela, ali utisak je da je valjevskom virtuozu nedostajalo ritma na premijeri. Počeo je da ga hvata i klasa je isplivala na površinu u Kaunasu. Bilo je i karakterističnih asistencija, poteza koji ostavljaju bez daha. Pogodio je i nekoliko bitnih šuteva kojima je odbijao nalete rivala, čuvao Zvezdu iznad vode.

Za bolji rezultat mu je nedostajala prava podrška iz spoljne linije. Šabaz Nejpir se nije najbolje snašao na vatrenom krštenju u Kaunasu. Štaviše, bio mu je ovo prvi put da se susreo sa prilično jedinstvenom i čvrstom odbranom Žalgirisa. Ređali su se čuvari na američkom plejmejkeru i uvek su imali "leđa". Tako je Maksvitis uspeo i da osujeti Nejpirove prodore i spreči ga da uhvati zalet. Na svakom šutu imao je ruku, pa je dva puta bio i fauliran pri šutu za tri. Uspeo je na kraju da ubaci devet poena i bio treći strelac ekipe, ali sa samo jednim pogođenim šutem iz igre (od čak 10 pokušaja). U svakom slučaju, vredna i važna lekcija za Zvezdinog plejmejkera, kojem je utakmica u Kaunasu bila skupa 14. u Evroligi. Dakle, bitno iskustvo iz kojeg će igrač njegovog kvaliteta i renomea sigurno izaći jači.

Teodosić je i pokazao da i dalje pravi razliku na parketu, ali nije bio najkorisniji igrač Ivanovićevog tima. Ta titula pripala je Luki Mitroviću koji je još jednom pokazao vrhunski kvalitet na najvećoj pozoronici (indeks 20). U igru je ušao na tri minuta i 45 sekundi do kraja prve četvrtine i do odmora upisao pet poena, ofanzivni skok, blokadu i iznudio jedan prekršaj. Odmah je ostavio pečat i odigrao ključnu ulogu u stvaranju preokreta. Nastavio je sa odličnom igrom pod obručima i do kraja bio ubedljivo najbolja ofanzivna opcija Zvezde u reketu, ali je odrađivao i važan posao u kontroli skoka, lavovski se borio u odbrani. Po svemu sudeći, nastaviće Luka da bude jedan od najpouzdanijih igrača Crvene zvezde, kao što je to bio i u prethodne dve sezone.

Kada se podvuče crta, videlo se i u Kaunasu da Zvezda ima ozbiljan kvalitet. Dugo je kontrolisala dešavanja na parketu, odbijala pokušaje upornog domaćina da preuzme uzde. Poklekla je na kraju, ali utisak je da je ovoga puta to bila posledica traženja ekipa, jer još Ivanović slaže mozaik. Prerano je zaboraviti da je ovo nov tim, sa 10 novih lica u odnosu na prethodnu sezonu. Da su pripreme bile turbulentne zbog lakših povreda i kasnog priključivanja pojedinaca. Zato se čini da je iskusni stručnjak spreman da istrpi neminovne „dečije bolesti“ tima u nastajanju, kako bi bio najbolji kada je najpotrebnije.

Igokea, Asvel i Cedevita Olimpija nisu bili kadri da pariraju Zvezdi dok još gradi igru, Žalgiris pred 15.000 navijača jeste. I to trenutno ne deluje zabrinjavajuće. Sada najbitnije da Crvena zvezda pokaže reakciju već u nedelju protiv Borac Mozzarta u Čačku, kako bi nastavila da raste i u još boljem raspoloženju dočekala prvo duplo kolo Evrolige u sezoni. Ugostiće Monako naredne srede, dok će u petak gostovati Virtusu u Bolonji.


tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićLuka MitrovićŠabaz NejpirKauno Žalgiriskk ŽalgirisŽalgiris

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara