Bem Adebajo i Džimi Batler (AFP)
Bem Adebajo i Džimi Batler (AFP)

Nije nikad niko pa neće ni Boston... Besni psi sa ulica Majamija idu na Jokića u velikom finalu!

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.05.23. | 04:55

Slab šut i povreda Tejtuma izdali Boston u odlučujućem meču

Od 150 timova u istoriji NBA lige koji su u plej-of serijama gubili 0:3, tek tri su uspeli da izjednače i dođu do majstorice za konačan trijumf. Nijedan nije uspeo. A istoriju večeras nije ispisao ni Boston kao tek četvrti koji se vratio sa 0:3. Iako je jedini u istoriji tu famoznu sedmu utakmicu igrao na svom parketu posle povratka sa 0:3 na 3:3.

Majami se sabrao, otresao prašinu sa sebe, zaboravio na prethodne tri propuštene meč lopte i u krcatom TD Gardenu u Bostonu utišao domaću publiku, bacio Seltikse na kolena i pobedom 103:84 osvojio Istok. Majami će u noći između četvrtka i petka na megdan Denver Nagetsima u plej-of seriji velikog finala za prsten šampiona NBA lige. Podsetimo, Jokićev tim ima prednost domaćeg terena u seriji...

Izabrane vesti

Kada se podvuče crta, zaslužen uspeh Majamija. 

Svaka čast Seltiksima što su se vratili sa ivice ambisa ali u ovih sedam utakmica je Majami bio bolja ekipa. Zaslužio je ovo tim Erika Spolstre. Večeras, juče, prekjuče i za sve ono što radi ovih godina. Bez velikih zvezda, sa neverovatnom timskom igrom i košarkašima koji su „sa ulice“ postali „besni psi“ pred kojima padaju favoriti i velike zvezde.

Dok su ostali prethodnih godina tankovali i namerno gubili utakmice, Majami je uvek išao na pobedu i davao maksimum. Bez velikih imena. Spolstra je ovaj tim izgradio iz pepela. Čak i prva zvezda Džimi Batler nije u nekim drugim sredinama projektovan da postane ovo što jeste. Draftovan kao 30. po redu, strpljivo je u Čikagu krčio put, podređivao se većim imenima u Minesoti i Filadelfiji i dočekao u Majamiju da gazduje grupom neustrašivih momaka sličnog mentaliteta i karaktera.

Dovoljno je videti kakvu grupu saigrača predvodi... Druga zvezda tima Bem Adebajo je draftovan sa 14. pozicije a ostali članovi petorke poput Gejba Vinsenta, Maksa Strusa i Kejleba Martina ili rezervista Hejvuda Hajsmita i Dankana Robinsona čak nisu ni prošli NBA draft već su izumi Erika Spolstre koji je im je usadio pobednički mentalitet. Pridodati su im veterani poput Kevina Lava ili Kajla Laurija koji su daleko od najboljih dana, a jedini draftovani novajlija je mladi Nikola Jović koji je večeras dobio priliku poslednjih tridesetak sekundi meča. Krenuli su ove sezone od plej-ina kao sedmi tim Istoka, „sredili“ tamo Atlantu i Čikago, a onda u plej-ofu deklasirali favorizovani Milvoki, očitali lekciju Njujorku a na kraju uzeli meru i Bostonu. Kapa dole!

Šut i Džejson Tejtum su večeras „izdali“ Boston i bacili ga u Majamijeve čeljusti.

Već u prvom napadu na utakmici, Tejtum je nezgodno doskočio na stopalo Gejba Vinsenta i povredio skočni zglob. Stisnuo je zube, nastavio ali se videlo da ne može da igra maksimalno i pred kraj četvrtine je otišao na klupu sa samo jednim postignutim poenom. Nije to bio pravi Tejtum...

Jake odbrane ili nervoza zbog prevelike važnosti utakmice su očigledno uticali na igrače pa nije viđeno puno poena na početku. Seltiksi nisu pogodili nijednu trojku u prvoj četvrtini (0/10), a u igri ih je bez povređenog Tejtuma donekle držao Džejlen Braun. Nisu ni gosti bili mnogo bolji, Džimi Batler je bio diskretan na početku ali su Strus i Martin pogađali važne šuteve i doneli Majamiju 22:15 nakon prve deonice igre.

Vratio se Tejtum u petorku na početku druge četvrtine ali Majami je nastavio da igra strašnu odbranu i da sve lakše pogađa u napadu. Igrali su tečnije i raznovrsnije i otišli na dvocifrenu prednost. Tek posle 15 minuta igre je Boston pogodio prvu trojku. I to Al Horford! Usledila je serija trojki na obe strane a Majami je otišao na ozbiljnih plus 17 (38:21). Seriju je zaustavio Tejtum prvim poenima iz igre ali je Martin na drugoj strani igrao sa ogromnim samopouzdanjem i održavao veliku prednost gostiju. Taman kada je Boston spustio ispod 10 razlike i počeo da koristi tri lične Adebaja, proradio je Džimi Batler, vezao pet poena i Majami je na poluvreme otišao sa 51:42.

Još bolje je Majami otvorio drugo poluvreme, otišao na plus 16 ali se onda razgoropadio Derik Vajt i vratio Boston u utakmicu. Batler i Adebajo tada nisu uspevali ništa da pogode, Majami se mučio da bi Kejleb Martin preuzeo ulogu spasioca. Vezao je sedam poena, pogađao neverovatne šuteve i obezbedio dvocifrenu prednost pred poslednji kvartal. Tamo je opet domaće stao šut, Majami je pogađao otvorene šuteve, otišao na na nedostižnih 21 poen prednosti sredinom četvrtine i prelomio pitanje pobednika.

Batler je na kraju završio meč kao najbolji strelac sa 28 poena i zaradio Leri Bird trofej sa MVP igrača plej-ofa na Istoku. Ali Kejleb Martin sa 26 poena je večeras bio istinski junak pobede. Šutirao je 11/16 iz igre naspram Batlerovih 12/28. Adebajo je imao dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova, a dvocifreni su bili Robinson i Vinsent sa po 10 poena. Šta reći za Boston... Pogodili su devet od 42 šuteva za tri poena. Braun je imao 19 poena ali šut iz igre 8/23, Tejtum 14 (5/13 iz igre), Vajt 18 (2/9 za tri)... Kada ih ne ide šut, nisu šampionski materijal. 

Majami ide na megdan Denveru, a finalna serija kreće u petak ujutro od 2.30 časova.  


tagovi

Majami HitDžimi BatlerBoston SeltiksDžejson Tejtum

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara