Dža Morant zakucava preko D’Anđela Rasela (©Justin Ford /GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)
Dža Morant zakucava preko D’Anđela Rasela (©Justin Ford /GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)

Nije sa Kriptona, ali leti - spektakularni Dža Morant i zakucavanja kao maljem (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.04.22. | 11:45

Košarkaški svet odavno nije imao prilike da gleda ovakvog igrača na delu

"Da li je to ptica? Da li je to avion? Ne, to je Supermen! Brži od metka, snažniji od lokomotive, neverovatni stranac sa planete Kripton, koji može da preskoči visoke zgrade u jednom skoku", čuveni je uvod iz serijala filmova i serija o jednom od prvih ekranizovanih strip junaka Supermenu. Nešto slično mogli bi da kažemo i za neverovatnog košarkaša Memfis Grizlisa Dža Moranta. Dobro, nije snažniji od lokomotive, ali njegov let i zakucavanje preko Malika Bizlija u petoj utakmici plej-of serije sa Minesotom zaista deluju nestvarno. Gotovo nadljudski. Kao da u nogama ima federe ili poput poslednjeg sina Kriptona - supermoći.

Probio je čuvara na centru parketa, a onda ugledao pistu. Poleteo je, a na put je pokušao da mu stane Bizli. Kao da nije znao šta ga čeka. Pokušao je da zaustavi 22-godišnjeg momka iz Severne Karoline, ali to je bilo nemoguće. Dža se lansirao, zakucao kao maljem i dva centimetra višeg košarkaša Timbervulvsa stavio na poster. Teško je razumeti šta se zaista dogodilo, jer Morantov skok prkosi fizici, pa i logici. Kao da se popeo nevidljivim stepeništem do koša. Aktivirao mlazne motore u patikama. Možda je i on sa planete Kripton?

Izabrane vesti

Nisu 22-godišnjem momku iz Južne Karoline monstruozna zakucavanja strana. Štaviše, postala su redovan deo njegovog repertoara. S prvom se posle njegove atrakcije protiv Minesote može reći da su od pet najboljih zakucavanja sezone - tri njegova. Kao i da je spektakularni potez iz utakmice sa Vukovima iz Mineapolisa "najbolje zakucavanje svih vremena u plej-ofu". Između ostalih to je konstatovala i španska Marka.

Osim što ima neverovatne atletske sposobnosti, Morant se za samo tri sezone dokazao kao paklen igrač i jedan od najboljih u ligi. Zvezda je postao već u prvoj kada je uz prosek od 17,8 poena i 7,3 asistencije po utakmici proglašen i za Rukija godine. Nastavio je da napreduje, pa je već u drugoj sezoni popravio brojke (19,1 poen i 7,4 asistencije), da bi u tekućoj takmičarskoj godini statusu zvezde NBA lige dodao prefiks super. Zato je i nagrađen titulom "Igrač koji je najviše napredovao (MIP)", što jasno ukazuju i brojke - 27,4 poena po meču, 6,7 asistencije i 5,7 skokova. Bio je i u MVP trci određeni deo sezone, ali su ga povrede sprečile da u njoj ostane do kraja.

Za kratko vreme oborio je i rekord Majka Milera i postao igrač sa najviše poena na jednoj utakmici u istoriji Memfisa. Postavio je novi sa 46 poena protiv Bulsa, a onda ga i nadmašio kada je brojao do 52 u sudaru sa San Antonio Sparsima. Odveo je Grizlise do prve titule u Jugozapadnoj diviziji, do koje su stigli sa 56 pobeda i tako izjednačili rekord franšize. U trećoj utakmici doigravanja protiv Minesote upisao je tripl-dabl (16 poena uz po 10 skokova i asistencija) i tako postao prvi igrač Memfisa koji je zabeležio dvocifren učinak u tri statističke kolone u plej-ofu.

Zaista je uživanje gledati ga. Već se na društvenim mrežama, pa i od strane NBA analitičara, prave se poređenja sa Alanom Ajversonom, ali utisak je da Morant najviše podseća na Derika Rouza. Pomalo se i zaboravilo kakav je on bio igrač na početku karijere, a čini se da je as Memfisa krenuo njegovim stopama. Rouzovoj eksplozivnosti nije bilo ravne. Plenio je atraktivnim potezima, ali je poput Moranta bio mnogo više od mašine za "hajlajte". Takođe je bio najbolji novajlija lige, u trećoj sezoni i MVP. A onda su krenule povrede...

Utisak je i da ga je upravo "letenje" koštalo bolje karijere i da su povrede (najčešće kolena) došle kao posledica čestih izleta do granica ljudskih mogućnosti. Ne štedi se ni Morant, ne odbija priliku da svoje atletske sposobnosti stavi u izlog, a i on je imao određenih problema sa kolenima ove sezone. Nadamo se da će zajedno sa lekarima Memfisa pronaći način da ih izbegne u budućnosti, jer je za kratko vreme izrastao u pravi dragulj NBA lige.



tagovi

Dža MorantMemfis GrizlisDerik Rouz

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara