""
""

Nije valjda? Španci ostali bez selektora, narod hoće Aita

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.09.14. | 18:58

Orenga odstupio sa klupe Crvene furije posle debakla na Mundobasketu

„Glava je pala“ za debakl Španije na minulom Mundobasketu. Uslišena je želja navijača i javnosti da na klupi Crvene furije više ne gledaju Huana Orengu.

Izabrane vesti

Iako se na početku opirao i govorio da bi želeo da produži ugovor, Orenga je pod pritiskom javnosti uipak danas podneo ostavku na funkciju selektora Španije, što je matični Savez i prihvatio. U protokolarnim saopšternjima, Orenga se zhvalio igračima, Savez se zahavlio njemu i krenuli su različitim putevima.

Većina Španaca je u Orengi videla glavnog krivca za šokanatan poraz na domaćem terenu u četvrtfinalu Mundobasketa i neodlazak na unapred viđeni megdan sa Amerikancima u finalu.

Orenga je Crvenu furiju preuzeo prošlog leta i na EP u Sloveniji osvojio „samo“ bronzanu medalju iako su Španci bili prvi favoriti takmičenja. Još veći udarac je bio ispadanje u četvrtfinalu Mundobasketa na domaćem terenu.

Još od dolaska na funkciju selektora, Orenga je imao opoziciju u javnosti jer je taj posao dobio bez ozbiljnog angažmana u klupskoj košarci. Preporuka su mu bili dobri rezultati sa mlađim kategorijama.

Pre Orenge, Španiju je na četiri velika takmičenja predvodio Serđo Skariolo koji je osvojio dva zlata na evropskim prvenstvima, srebro na Olimpijskim igrama, ali mu je otkaz potpisala trojka Miloša Teodosića u četvrtfinalu Mundobasketa u Turskoj pre četiri godine.

Favorit španske javnosti da preuzme brigu o nacionalnom timu je prekaljeni Aito Garsija Renenses koji je reprezentaciju trenirao 2008. na Olimpijskim Igrama u Pekingu i osvojio srebrnu medalju. On je trenutno zaposlen kao trener Gran Kanarije. 

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaHuan Orengakošarkaška reprezentacija ŠpanijeMundobasket2014Španija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara