Tina Krajišnik i Jelena Bruks (©FIBA Basketball)
Tina Krajišnik i Jelena Bruks (©FIBA Basketball)

Niko kao srpske lavice: Strašna Tina Krajišnik 20 poena i skok do dabl-dabla, Crna Gora precrtana

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.06.21. | 13:53

Svestrana rola Nevene Jovanović, dok su Sonja Vasić, Jelena Bruks i Ivon Anderson takođe bile dvocifrene

Prvo Srbija, ostali neka se poređaju kako žele hoće. Košarkašice Srbije završile su grupnu fazu Evrobasketa sa stilom pošto su rutinski savladale Crnu Goru u regionalnom derbiju rezultatom 87:75 (19:24, 26:15, 21:19, 21:17) čime su potvrdile prvo mesto na tabeli Grupe B!

Tri utakmice – tri pobede! I svaka partija bolja od prethodne. Posle lakšeg treninga sa Grčkom srpske lavice osetile su snažniji otpor komšinica, ali ni tu nisu ustuknule. Jedna i po dobra četvrtina izabranica Jelene Škerović nedovoljno je da se uradi nešto više protiv šampionki iz 2015. i bronzanih dama Marine Maljković iz 2019. godine. Posle slabijeg ulaska u meč Srbija je apsolutno kontrolisala dešavanja na parketu tokom preostale dve i po četvrtine u kojima je suvereno vodila i nije dozvoljavala Crnog Gori da se opasnije približi i eventualno ugrozi pobedu.

Izabrane vesti

Preokret utakmice dogodio se u drugoj četvrtini kada je Crna Gora poslednji put imala vođstvo u svojim rukama. Upalile su kritike Marine Maljković i stvari su brzo počele da se okreću ka vodenici Srbije. Serijom 9:0 Lavice su otišle na +7 (33:26), da bi pred sam kraj poluvremena distanca iznosila i 12 poena (45:33). Uspele su košarkašice Crne Gore da se poslednji put približe na samo jedan poen minusa sredinom trećeg kvartala kada je Srbija vodila sa 51:50, ali je sa šest uzastopnih poena bronzana ekipa iz 2019. odbila i taj nalet, preuzela totalnu kontrolu i više nije bilo dileme ko će uzeti pobedu. 

Ono što je verovatno najveća snaga ovog tima Srbije je širina vredna divljenja. Zvuči kao floskula, ali zaista je tako – Srbija ima toliko dugačku klupu i tim prepun kvalitetnih košarkašica koje i te kako znaju da urade ono što je potrebno kako bi se ravnomerno podelile zasluge i držala visoka radna temperatura u kontinuitetu. U nedeljnom matineu vrhunsku, verovatno i najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu odigrala je Tina Krajišnik! Odlična košarkašica rođena Sarajevu dominirala je reketima i bila najefikasnija u Srbiji sa 20 poena uz jedan skok koji joj je nedostajao za dabl-dabl. Bila je pokretačka osovina Srbije koja je gurala ekipu napred posle nešto sporijeg ulaska u susret, a zatim je kvalitet potvrdila minijaturama koje s Crnogorke dovodile do ludila.

Sve pohvale zaslužila je i Nevena Jovanović. Na 11 poena dopisala je pet poena i po tri asistencije i ukradene lopte, bila je prava defanzivna mašina Srbije i nije dozvoljavala protivnicama da lako probiju prvu liniju odbrane. Uz Krajišnik i Jovanović dvocifren učinak imale su još Ivon Anderson sa 14, kapiten Jelena Bruks sa 13, te Sonja Vasić sa 12 poena i po četiri skoka i asistencije! Svaka je košarkašica utkala svoje ime u ovu pobedu, a po slavlju na centru terena nakon poslednjeg zvuka sirene videlo se koliko je ovo zaista timska pobeda i pre svega važan trenutak za naš sastav.

Naime, Srbija sada ima jedan dan više za odmor pošto ide direktno u četvrtfinale, jer čeka pobednika duela drugoplasiranog tima Grupe B i treće ekipe Grupe A. Taj kvalifikacioni meč igraće se u utorak, a četvrtfinale dan kasnije. Kod Crne Gore najefikasnija je bila Markeiša Getling sa 22 poena i šest skokova, dok su Jelena Dubljević i Božica Mujović imale po 10 poena.

Sada odmor pa u napad po medalju!

EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPNA FAZA (TREĆE KOLO)

Grupa B

Nedelja

Crna Gora -Srbija 75:87

/Dubljević 22 - Krajišnik 20/

18.00: (1,85) Italija (hendikep -19,5) Grčka (1,85)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeTina KrajišnikNevena JovanovićIvon Anderson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara