"Nikola Lončar u dresu reprezentacije"
"Nikola Lončar u dresu reprezentacije"

Nikola Lončar pred Kengure: Mi da budemo mi, da ne izmišljamo i ne pravimo gluposti! Ubeđen sam da dobijamo

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.08.16. | 12:29

“Svi kada pomisle na Milsa sete se trojki i prodora. Ali, zaboravlja se činjenica da taj momak, kao i Delavedova, igraju paklenu odbranu, vrše pritisak po celom terenu. To ne sme da se zanemari", kaže osvajač olimpijskog srebra u Atlanti za MOZZART Sport

Nikola Lončar u dresu reprezentacijeU grupi smo se borili nekih 38 minuta, a onda je Australija pojačala i pobegla reprezentaciji Srbije na 15 razlike. I tada je bilo jasno da je to bio sudar dve ekipe koje idu na medalju u Riju. Sada će u međusobnom susretu odlučivati o istim. Užasno su neugodni, atipični, kruti i rogobatni. Brzi oko kapice, snažni u reketu gde maskimalno kontrolišu skok.

O tome šta u ponoć čeka reprezentaciju Srbije razgovarali smo sa bivšim reprezenativcom Nikolom Lončarom, osvajačem srebrne medalje iz Atlante koji je poručio da je ubeđen u pobedu Orlova, ali da će biti mnogo teško da se do iste dođe. Takođe, istako je snagu Kengura u odbrani, pohvalio rast forme Orlova i rekao da je Srbija “istorijski favorit”, ali da je Australija trenutno u jako dobroj formi.
Ubeđen sam bio da dobijamo Hrvatsku, a isto tako mislim i kada je Australija u pitanju. Mada, biće jako teško sa njima”, kaže Lončar svoju prognozu u razgovoru za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Da li je Nikola spavao u noći između srede i četvrtka ili je zdušno navijao za Orlove protiv najljućeg protivnika kada su izborili priliku da igraju sa Kengurima i pobedom se dokopaju medalje koja nije došla u vitrine naše košarke još od pomenute Atlante 1996. godine.
"Ostao sam budan, bodrio sam sve naše sportiste, Ivanu, Tijanu, bilo je baš lepo. Na početku meča protiv Hrvata smo bili stegnuti, onda smo u trećoj četvrtini poboljšali šut. Dopustili smo da nam se približe, ali svaki igrač u timu je odradio svoj deo posla. Marković i Jokić su bili odlični, Jović i Raduljica standardno dobri, Teo kao i uvek, Simonović dao doprinos u odbrani, Mačvan dobar na startu, a Bogdan proradio... Markovića nije hteo šut, ali tako je ceo život. A, opet je bio strašno koristan, nosio je tim. Timska odbrana je bila ključ pobede", kaže Lončar.Srbija navija za Tea i društvo

Iako deluje da naši reprezentativci u pojedinim momentima koče u napadu, Lončar ističe da je prezadovoljan kako forma raste i u tom aspektu.
"Mi imamo mnogo igrača u kreaciji, pet plus. Mnoge reprezentacija sveta bi nam pozavidele na tome. Nema mnogo onih koji imaju pet ili više igrača koji prave igru. Videli ste Hrvatsku, do četvrtfinala su stigli sa dva igrača, Bogdanovićem i Šarićem. Čekam Nedovića da proradi, Jokić igra odlično. Počeli smo da pogađamo, sve deluje bolje i bolje", kaže Lončar.

MOZZART KVOTE: Australija (1,90), Srbija (2,05)

Akcenat je na dobrom napadu i kretnji lopte. Mada, može nekada da se ranije završi napad. Fudbalskim rečnikom – da se ne prekombinuje.
"Mi smo dostigli takvu formu da nemamo samo ekstra pas, nego još jedan posle toga. Napad ide ka perfektnome. Pazite, kada imate čoveka samog pod košem koji polaže to je savršeno, zar ne? Ja bih možda voleo da se neke akcije završe ranije i da se uspešno reše sa distance kada postoji prilika, to bi bilo dobro", kaže Lončar.

Potom je usledila analiza protivnika koji stoji na putu ka ogromnom uspehu. Utisak je – mnogo čvrsta i neugodna ekipa. Imaju NBA igrače koji nose tim, a i igraju tim stilom, kaže naš sagovornik.
"Australijance poznajem odlično. Imaju mnogo top igrače, pratio sam ih u NBA - Mils, Delavedova, Bogut... Oni nisu samo NBA igrači, oni tamo i igraju! Važni su za svoje timove. Čvrsta su ekipa, zavisi dosta i od kriterijuma suđenja. Imamo problema sa ekipama koje imaju više igrača, dvojicu trojicu koji učestvuju u kreaciji. Recimo, svi kada pomisle na Milsa sete se trojki i prodora. Ali, zaboravlja se činjenica da taj momak, kao i Delavedova, igraju paklenu odbranu, vrše pritisak po celom terenu. To ne sme da se zanemari", smatra Lončar.da li ćemo se opet radovati olimpijskoj medalji?

Šta promeniti u odnosu na prvi meč koji smo izgubili? Pomenuti Mils i Delavedova su probijali prvu liniju odbrane kao švajcarski sir i to nikako ne sme da se ponovi. S time je saglasan i Nikola.
"Moramo da budemo čvršći nego u prvom meču. Da kontrolišemo skok, smanjimo izgubljene lopte, da igramo dobro kontranapade i koristimo svaku šansu. Da budemo pametni. Što se kaže - da poštujemo loptu i ne pravimo gluposti. Da mi budemo mi. Da ne izmišljamo. Da igramo svoju igru. Da ih dovedemo u pozicioni napad pa da vidimo ko je gde. Oni igraju kao NBA timovi u regularnoj sezoni. Moramo da izdržimo sa njima svih 40 minuta", kaže Lončar.

Lončar je bio deo ekipe koja je 1996. zablistala i donela jednu od četiri medalje s tih Igara. Kaže da se ne seća detalja iz tog perioda, ali da mu je izuzetno drag.
Ne sećam se najbolje takmičenja. Samo nekih momenata. Nisam bio baš istaknut protagonista, ali sam ponosan na to što sam ostvario i što imam srebro. To je bio najlepši period i najbolji turnir u mom životu. To je san. Ponosan sam na to, kao i na sve naše sportiste koji predstavljaju Srbiju u svetu na najbolji način”, zaključio je Lončar i poželeo našim Orlovima uspeh protiv Kengura.

Neka bude tako.

(FOTO: Action images)


tagovi

Rio 2016Nikola Lončarkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara