Bogoljub Marković (© FIBA)
Bogoljub Marković (© FIBA)

Nisu Orlići samo Nikola Topić - Slovence razbio Bogoljub Marković

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.07.23. | 22:24

Selekcija Srbije sa tri pobede i kao prva u grubi završava prvu fazu Evrobasketa u Nišu za igrače do 18 godina

Možda do sada nismo imali uspeha u mlađim košarkaškim selekcijama ovog leta, ali se čini da bi tim do 18 godina ima potreban kvalitet da napadne medalju. Na Evrobasketu u Nišu, tim trenera Nenada Stefanovića je okončao grupnu fazu sa sve tri pobede. Ubedljivo su savladani Česi i Finci, a sada ni Slovenija nije imala šansu protiv našeg tima - 75:64. Iako je Nikola Topić najpoznatiji član ovog tima, na ove tri utakmice smo pokazali da naša igra ne zavisi od samo jednog igrača, navijači su večeras mogli da uživaju u bravurama Bogoljuba Markovića.

Do sada smo na Evrobasketu pokazali da možemo da ubacimo preko 100 poena, da ne paničimo kada na protivnik priđe kao što je to bio slučaj na drugom meču i sada smo pokazali da umemo da zaigramo granitnu odbranu. Slovence smo u potpunosti uštopovali u drugom i trećem kvartalu kada smo ukupno primili 23 poena i tako rešili meč u našu korist.

Izabrane vesti

Kao što smo istakli, prvo ime utakmice bio je Bogoljub Marković. Centar visok 210 centimetara je dominirao u reketu i susret okončao sa 26 poena i sedam skokova. Bez promaša je bio za dva poena (6/6), a ubacio je i tri trojke. Dvocifren je bio još Nikola Topić sa 14 poena.

Protiv Danske u sredu igramo za prolazak u četvrtfinale.

Posle nešto boljeg početka Slovenije, koja je brzo povela 8:2 i dosta dugo držala distancu, naš tim je mnogo bolje zaigrao u drugom delu, i to pre svega u odbrani. Na taj način momci koje vodi trener Nenad Stefanović su u drugoj četvrtini prepolovili broj ubačenih poena Slovenije, u odnosu na prvi deo. Možda i važnije – dobrom defanzivom su dizali i samopouzdanje u napadu, zaigrali su mnogo brže i agresivnije, lopta se mnogo bolje kretala – već u prvom periodu imali su 12 asistencija, od toga Nikola Topić 5. Na taj način, Orlići su dizali prednost, da bi do prvog osetnijeg suficita stigli minut i po pre kraja prvog poluvremena, kada je Bogoljub Marković poenima iz reketa zaključio seriju 8:0 za 38:30, da bi se na veliki odmor otišlo sa devet poena prednosti za srpski tim – Pavle Nikolić je pogodio trojku za 41:32.

Kako je završeno prvo, počelo je i drugo poluvreme. Ovog puta trojku je pogodio Andrej Mušicki, još jednu je pogodio Marković, koji je zatim bio dobar u odbrani, ukrao loptu na polovini terena i snažno je zakcuao za 49:34. Iako se igrao tek 23. minut, naš tim je praktično već tada prelomio meč.

U istom ritmu – posebno se to odnosi na odbranu – Orlići su igrali do kraja utakmice, na vreme su osujetili sve nalete Slovenaca i stigli do ubedljive pobede.

Nenad Stefanović, selektor U18 reprezentacije Srbije, posle utakmice je rekao:

"Ono što smo hteli, to smo i ostvarili. Rekao sam i momcima, večeras je bila skoro kao eliminaciona utakmica. To se osetilo. Mislim da smo prvu četvrtinu igrali jako loše, ali smo posle toga 28 minuta imali potpunu kontrolu. Odbrana najbolja do sada na Prvenstvu, napad odličan, uz ne sjajne procente šuta. Sve čestitke momcima".

U osmini finala Srbija igra protiv Danske.

"Priprema ista, kao za svaku utakmicu. Bez opuštanja".

Selektor Stefanović se još malo zadržao na igri u odbrani.

"Prilagođavamo se onome što je u ovom uzrastu. Svi su poprilično agresivni. Slovenci su jako dobri. Tim smo selektirali tako, da baš tako i igramo. Ali, mislim da može još bolje. Malo više pameti, malo više strpljenja, što je u uzrastu od 16 do 18 godina, možda i previše tražiti".

Ocenjujući prvi krug takmičenja, selektor je rekao:

"Sve su utakmice teške. Stvarno mislim da nema nikakvih favorita. Moramo da budemo čvrsto, sa dve noge na zemlji svi. Korak po korak. I to je to".

Srbija - Slovenija 75:64

/20:21, 21:11, 18:12, 16:20/

Srbija: Ćurčić 5, Marković 26, Milošević, Nikolić 9, Ristić 8, Bošnjaković 2, Jović 5, Kostić, Mišić 3, Mušicki 3, Romić, Topić 14.

Slovenija: Dizdarević 16, Hrabar 1, Padjen 4, Rener 4, Tratar 4, Bandelj 6, Hostnik, Kroflić 12, Ličan 4, Pirs 7, Plut 2, Rok Popović 4.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara