Ognjen Dobrić (©KK Crvena zvezda, Đorđe Kostić)
Ognjen Dobrić (©KK Crvena zvezda, Đorđe Kostić)

Noć karijere kobre iz Knina! Dobrić s 27 poena rešio meč za anale, Zvezda na pobedu od titule

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.05.21. | 22:23

Neverovatna utakmica Ognjena Dobrića u verovatno najluđoj košarkaškoj predstavi koju smo gledali godinama unazad

Ako Crvena zvezda odbrani šampionsku krunu, imaće potpis Ognjena Dobrića! Noć karijere u najluđoj košarkaškoj predstavi koju smo gledali godinama unazad i pobeda Crvene zvezde za 2:0 u finalnoj seriji - 85:79 (30:17, 25:24, 8:29, 22:9)!

Ovo se ne pamti, Ognjen Dobrić je sa svoje dve ruke spasao Crvenu zvezdu sunovrata u ambis i u minutima kada niko drugi nije mogao, ni smeo da uputi šut ili pogodi nešto, dogodio se levoruki šut iz Knina koji je sa 27 poena rešio drugu utakmicu finala! Ovakav šou pojedinca dugo se nije video u finalu Jadranske lige. Utakmica je sama po sebi bila fantastična, s mnogo preokreta i za pamćenje, imala je sve elemente uzbudljivog finala, ali je upravo Ognjen Dobrić svojim vanserijskim rešenjima upotpunio doživljaj. Za 31 minut na parketu Dobrić je ubacio 27 poena uz 8/18 iz igre (2/8 za tri), a onda dopisao još pet skokova, tri asistencije, po jednu ukradenu loptu i blokadu, te čak šest iznuđenih prekršaja za ukupni indeks 27!

Izabrane vesti

Ponovo je Zvezda igrala bez Korija Voldena i Marka Jagodić Kuridže. Ali su ponovo slavili! Teško da je u najkraćim crtama moguće objasniti šta smo sve videli večeras, ali je samo jedno sigurno – Ognjen Dobrić igra košarku života! Imala je Budućnost rezultat 74:65 na šest i po minuta do kraja posle snažnog zakucavanja Vilija Rida, ali onda je polako sve počelo da se okreće u Zvezdinu korist. Dobrić je pogodio težak skok šut, Marko Simonović je zatim ubacio dva slobodna bacanja i onda je počeo Dobrićev “One Man Show“! Ponovo je Crvena zvezda imala energiju iz prvog poluvremena, pre svega uspela je da povrati smirenost i defanzivnu kompoziciju, gde je upravo Simonović imao strašno važnu ulogu. Kada se podvuče crta, sve to je samo olakšalo posao Ognjenu Dobriću da preuzme odgovornost na sebe i reši utakmicu u Zvezdinu korist! Nastavio je da rešeta kako samo on to zna – posle dvokoraka, pa uz faul Džastina Kobsa na šutu za tri poena gde je sva tri puta bio precizan i na četiri minuta do kraja imali smo utakmicu koja je počela od nule – 74:74. Zvezda se serijom 11:0 potpuno vratila u život.

-----------------------------------

CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST 85:79

/30:17, 25:24, 8:29, 22:9/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Gledalaca: 1.375;

Sudije: Ilija Belošević, Miloš Koljenšić, Milan Nedović.

CRVENA ZVEZDA: Hol 2, Lojd 16 (6as, 5sk), Uskoković 3 (5as), Davidovac 6, Lazić 2, Rit -, Radanov -, Dobrić 27 (5sk, 3as), Simonović 10, Jagodić Kuridža -, Kuzmić 4, Noko 15 (7sk).

BUDUĆNOST: Kobs 14, Ivanović 12, Edžam 12, Šehović -, D. Nikolić 26, Apić -, Mitrović -, Dela Vale 5, Z. Nikolić -, Popović -, Rid 10, Žugić -.

-----------------------------------

Sve je ponovo bilo u znaku Crvene zvezde, vratila se energija sa tribina i probudilo se, po zvaničnim podacima, 1.375 navijača, zagrmela je pesma, a Dobrić je učinio da vide hepiend! Ponovo je Simonović pogodio važne poene, uzvratio je nakratko Kobs, a Nikola Ivanović trojkom umalo ohladio protivnika, da bi na ulazu u poslednji minut Dobrić zapečatio sudbinu Budućnosti trojkom zbog koje je dvorana eksplodirala. U takvim okolnostima gosti su već bili pod ogromnim pritiskom, još i većem kada je Dobrićev harpun pocepao mrežicu jer je tada postalo praktično nemoguće da se Budućnost uzdigne još jednom. Meč karijere zaokružio je sjajnom odbranom na Ridu u samoj završnici utakmice, posle čega je u ulici Čarlija Čaplina mogla da se slavi pobeda.

Ponovo je Džordan Lojd upisao poslednje poene na utakmici i opet sa linije slobodnih bacanja, ali ono što je najplaćeniji igrač tima pokazao večeras u napadu može ozbiljno da zabrine sve u timu. Kapa dole na podeljenih šest asistencija, od čega pet u prvom poluvremenu, kada se gotovo nije video do kraja susreta. I pored toga skupio je 16 poena (4/15 iz igre, 1/6 za tri), te pet skokova. Ali, da bi Zvezda zaista dosanjala šampionski san ne može samo da se oslanja na ovakve večeri Ognjena Dobrića. Iako one ostaju u mnogo lepšem sećanju, čak i kada Lojd igra u svojoj zoni.

Danilo Nikolić (©ABA LIGA, Dragana Stjepanović)Danilo Nikolić (©ABA LIGA, Dragana Stjepanović)

Da je košarka sport gde ništa ne znači što odigrate brutalno prvo poluvreme, ako u nastavku padnete najbolje se videlo po dešavanjima u večerašnjoj utakmici. Šta vredi Crvenoj zvetzdi to što je posle nepunih deset minuta vodila rezultatom 30:15, što je posle jedanaest i po minuta imala i 20 poena razlike (37:17), a do poluvremena ubacila čak 55 poena, gde su gosti uglavnom bili potpuno izgubljeni na parketu, kada se zatim dogodila jedna od najboljih četvrtina u istoriji finala Jadranske lige. Budućnost je Dobrićevih 17 poena za poluvreme, Nokovih 13 i Lojdovih 10, diferencijal od čak 11 asistencija (16-5) i 55:41 na semaforu kada se išlo na veliki odmor obrisala kao gumicom strašnom košarkaškom predstavom u trećoj četvrtini, koju je završila rezultatom 28:9 u svoju korist! Posle Zvezdinih 14 poena na poluvremenu Budućnost je na u četvrtu deonicu ušla sa sedam poena u rukama i rezultatom 70:63... Neverovatno!

Šta je samo radio Danilo Nikolić večeras! Sa koliko je samopouzdanja igrao i rešetao koš Crvene zvezde u situaciji kada su ga saigrači ostavili na cedilu. Držao je ekipu koševima iz igre praktično usamljen u prvom delu, a onda je znake života pokazao Kobs trojkom koja je pokrenula lavinu, što je Zvezdu dovelo u potpuno stanje bunila... Ono što je Budućnost bila u većem delu prvog poluvremena, to Zvezda je bila u trećoj četvrtini, odnosno do početka završnih deset minuta. Čak i tada Dejan Radonjić je imao lek za Budućnost, protivtežu maestralnom Nikoliću koji je na kraju imao 26 poena, a trojke šutirao 6/6 sve dok poslednji pokušaj nije promašio... Uz osam skokova došao je do indeksa korisnosti 30, najviše među igračima oba tima. Ali, opet se Ognjen Dobrić poslednji smeje... Bar kada je ova druga utakmica u pitanju.

Još jednu dobru utakmicu imao je Lendri Noko. Kamerunski centar sve više postaje džoker Crvene zvezde u završnici sezone i meč je završio sa 15 poena, te sedam skokova, od toga četiri u napadu. Uz još četiri iznuđena faula došao je do indeksa 24. Simonović je takođe zaslužio pohvale, najviše zbog defanzivne role u poslednjoj četvrtini i onim pogocima kojima je pogurao Zvezdu do pobede. Njegovih 10 poena, te tri skoka i jedna asistencija. U redovima Budućnosti 14 poena imao je Kobs koji je odigrao još jednu relativno tihu utakmicu u poređenju sa svojim standardim (4/10 iz igre, 1/4 za tri), po 12 poena skupili su Ivanović i Edžam, s tim što je prvi dopisao pet asistencija, a drugi osam skokova. Rid je ponovo imao dabl-dabl sa 10 poena i 11 uhvaćenih lopti. Ipak, Zvezda je u tri četvrtine uradila mnogo da se najvažniji igrači Budućnosti poput Kobsa, Ivanovića i Edžama ne vide kada je bilo najvažnije.

Serija se sada seli u Podgoricu, a treći meč na programu je u subotu od 20.30.

JADRANSKA LIGA - FINALE

Druga utakmica

Crvena zvezda - Budućnost 85:79

/Dobrić 27 - Nikolić 26/


tagovi

Danilo NikolićDžastin KobsNikola IvanovićOgnjen DobrićLendri NokoKK Crvena zvezdaBudućnost PodgoricaFinale Jadranske ligefinale plej-ofa Jadranske lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara