Navijači Barselone na evroligaškom meču sa Panatinaikosom (Shutterstock)
Navijači Barselone na evroligaškom meču sa Panatinaikosom (Shutterstock)

Novi talas korona virusa prazni tribine po Evropi, vapaji iz NBA da se prekine sezona

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.12.21. | 14:50

Klubovi u Grčkoj digli glas protiv novih mera, Španci, Italijani i Francuzi uglavnom ćute

Korona virus nažalost ne prestaje da kosi ljudske živote širom sveta. A sa novim, kako navode inostrani mediji šestim talasom pandemije u Evropi, usledio je i talas smanjivanja kapaciteta u dvoranama i stadionima.

Iz Španije stižu informacije da su vlasti donele odluku da dozvoljeni broj publike u halama bude spušten sa 80 na 50 odsto kapaciteta objekata, što će biti dodatni udar na klubove, koji još čekaju oko 8.000.000 evra pomoći Višeg sportskog saveta (CDS) obećanih usled ranijih ograničenja.

Izabrane vesti

Prodaja ulaznica je pre pandemije donosila ACB klubovima najmanje trećinu prihoda. Klub koji je dosad najviše trpeo posledice umanjenja kapaciteta je Real. Madriđani su gubitke zbog igranja pred praznim tribinama procenili na 2.800.000 evra, Barselona na 1.500.000, a Unikaha na 1.400.000 evra.

U Italiji će, zbog korona virusa biti još drastičnija ograničenja, pa će tako dvorane moći da se popune maksimalno do 35 odsto kapaciteta, a stadioni 50 odsto.

Francuska je u zakonu koji je Vlada predložila Narodnoj skupštini, da pored merača koji ograničavaju broj gledalaca (5.000 ljudi na otvorenim objektima, 2.000 u zatvorenim) od 3. januara svi prisutni moraju da budu vakcinisani, uključujući igrače i članove stručnog štaba.

"Ukoliko će u sportske objekte moći da uđu samo oni koji su primili vakcinu (stariji od 12 godina), onda ni vrhunski sportisti ni gledaoci koji nisu vakcinisani, više neće moći da uđu. Ne zbog svog statusa, već obaveze da prođu vakcinaciju", rekla je francuska ministarka za sport Roksana Maraćineanu.

U Grčkoj je uvedeno nešto drugačije ograničenje: u sportske objekte može da uđe maksimalno 1.000 gledalaca, što je izazvalo žustru reakciju klubova.

"Razumem da se timovi trenutno osećaju nepravedno. Četiri meseca takmičenja funkcionišu normalno. Za razliku od drugih objekata kao što su pozorišta, bioskopi u kojima su se poštovale mere, na stadionima i u halama uglavnom nisu nošene maske. Počećemo sa ovom teškom merom. Ukoliko navijači i ekipe pokažu da se mere poštuju, spremni smo da odmah razgovaramo o povećanju kapaciteta. Kao država želimo da se ono što se radi u pozorištima i bioskopima, poštuje i na stadionima. Ako budu dobri pokazatelji u poštovanju mera odmah menjamo pravila koja će zadovoljiti sve", poručio je grčki ministar zdravlja Tanos Plevris.

S druge strane Atlantika, u SAD, bar za sada nema najava da bi mogao da se smanji broj publike na tribinama. Ubrzano uvećavanje inficiranih i igrača koji su bili u kontaktu sa zaraženima među kojima su naši Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović, paralisao je odigravanje utakmica. Pokušala je NBA da pravilima o ekspresnom angažovanju košarkaša umanji štetu, odnosno da što manje mečeva bude odloženo. Nema preteranog efekta, zbog čega su sve glasnije želje onih koji zahtevaju prekid sezone.

"Mnogi igrači su u karantinu. Mislim da moramo da prekinemo sezonu, ali nije na meni da odlučujem. Liga sve pokušava da do toga ne dođe. Ovo je veoma žalosno za nas i mnoge druge timove. Ali ne možemo ništa da uradimo osim da sledimo uputstva lige. Pokušavamo da nađemo igrače da zamene momke koji su ušli u kovid. U veoma teškoj smo situaciji, jer smo počeli turneju od šest utakmica s velikim brojem nedostupnih igrača", jada se Nejt Mekmilan, trener Atlante koja ima čak 12 igrača u karantinu, računajući i našeg Bogdana.

Ostaje da se vidi da li će NBA čuti vapaje, ili čeka da se zdravstvena situaciju vrati u normalu.


tagovi

NBA ligaKošarkaška Serija AACB ligaPro A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara