Bojan Bogdanović i Tomislav Mijatović protiv Partizana u finalu ABA lige (© MN Press)
Bojan Bogdanović i Tomislav Mijatović protiv Partizana u finalu ABA lige (© MN Press)

Novi trener Efesa već preživeo traumu zvanu Partizan: Zbog Kecmanove trojke sam osedeo

Vreme čitanja: 6min | sre. 28.02.24. | 08:08

Hrvatski stručnjak na klupi Efesa Tomislav Mijatović pričao je za Mozzart Sport pred duel 27. kola Evrolige i prisetio se najbolnijeg trenutak u karijeri

Sport piše najneverovatnije priče, stvara heroje tamo gde se nisu očekivali, novi likovi sa novim ambicijama i emocijama dolaze u centar pažnje. Baš takav jedan lik – novi, doduše za širu publiku, stiže u Beograd na megdan protiv Partizan Mozzart Beta u 27. kolu Evrolige. U pitanju je mladi stručnjak na klupi Efesa, Tomislav Mijatović (48) koji je i sam u karijeri koja traje već više od decenije doživeo srceparajuće poraze i veličanstvene trijumfe koji se nikada neće zaboraviti.

Gledao je kao asistent na klupi Efesa kako Vasilije Micić u Beogradu pogađa trojku za finale Evrolige protiv Olimpijakosa i Saše Vezenkova, gledao je dakle koš koji je otvorio vrata drugoj uzastopnoj tituli Efesa. Ali, ima on i upečatljivije uspomene - pre više od 13 godina bio je svedok najluđeg koša u istoriji ABA lige, a verovatno i šire.

Izabrane vesti

Ajoj, zar ćemo o tome... Zar ćeš staru ranu da mi otvaraš, pa to je trauma“, uz smeh počinje trener Efesa Tomislav Mijatović razgovor za Mozzart Sport.

Tomislav Mijatović slavi sa igračima Cibone pre šuta Kecmana (© MN Press)Tomislav Mijatović slavi sa igračima Cibone pre šuta Kecmana (© MN Press)

Naime, Tomislav Mijatović je počeo karijeru u Ciboni i bio je deo stručnog štaba Velimira Perasovića na meču koji je ušao u sve košarkaške anale. Pre više od 13 godina, današnji trener Efesa je bio jedan od onih koji su u naletu euforije uleteli na parket zagrebačke Arene kada je Bojan Bogdanović pogodio trojku iz ugla u finalu ABA lige protiv Partizana na svega 0,6 sekundi do kraja meča. Po svim načelima logike i verovatnoće, Partizan je bio na kolenima... I više od toga, Partizan je bio poražen.Teško da bi u tom momentu iko uspeo da smiri erupciju emocija, zagrebački tim je u finalu pobedio velikog protivnika koji je u tim momentima dominirao regionom. Ili je bar mislio da je pobedio. A, onda...

Dušan Kecman...Koš preko skoro čitavog terena... Za titulu... Za istoriju.

Za ove sede vlasi što imam po glavi, zaslužan je Dušan Kecman. I njemu sam to rekao. To je najveća trauma u mojoj profesionalnoj karijeri bez bilo kakve dileme. Stanem tako s vremena na vreme pa razmišljam, bože, zašto sada ima VAR-a, a tada nije bilo. Da se sve to pregleda. Ali eto to je sport. Tada smo mi u Ciboni izvukli deblji kraj iz te čitave situacije. Košarka u svom punom sjaju. Možda ima nekih sportova koji su popularniji, ali nijedan ne može da pruži šta košarka može, takve preokrete, takve emocije. To je nešto neverovatno“.

Slavlje igrača Partizana posle šuta Kecmana (© MN Press)Slavlje igrača Partizana posle šuta Kecmana (© MN Press)

Nismo hteli više da se bavimo bolnim momentom sa početka karijere Tomislava Mijatovića, uostalom glavna tema je dolazak Efesa u Beograd gde će se obe ekipe boriti za mesto u plej-inu. Partizan je prvi ispod crte sa 12 pobeda, Efes je nekoliko mesta ispod ali sa samo jednom pobedom manje. Sve ovo doprinosi da okarakterišemo meč u razgovoru sa trenerom Mijatovićem kao – veoma bitan.

Bitan meč? Nisam siguran da sam za sve ove godine u Evroligi video meč koji je bio nebitan. Ovaj protiv Partizana je najbitniji iz vrlo prostog razloga, to je sledeća utakmica“.

Počinje sa nešto detaljnijom analizom crno-belih.

Dolazimo na njihov teren, svako zna kako tamo utakmice izgledaju i kakav su spektakl sa aspekta atmosfere. Što se tima Partizana tiče, za mene je prava reč – potentan. Partizan ima veliki broj igrača koji kvalitetom mogu da naprave razliku na parketu. Takvih imaju po dvojicu na svakoj poziciji, a naravno tu je Željko Obradović koji je pokretač svega“.

Idealan trenutak da se tema razgovora prebaci na Željka Obradovića.

Pa ko sam ja da pričam o gospodinu Željku Obradoviću, takvoj veličini“.

Insistiramo... Ipak će Obradović i Mijatović biti jedan prekoputa drugog u četvrtak od 20 časova i 30 minuta na parketu prepune Arene.

Monumentalna ličnost i trener. Sam njegov povratak u Partizan je monumentalan. Jednostavno, rezultati govore sve. Kao što sam istakao. Obradović je pokretač svega u Partizanu, zaista svega. Velika ličnost koga sam imao priliku da upoznam u nekim ličnim druženjima koja mi je obezbedio veliki Dušan Ivković... Takve stvari i razgovori se pamte dugo. Čast je boriti se protiv jednog takvog trenera kao što je Obradović koji je uradio to što je uradio... Nema potrebe da nabrajam ja njegove titule. To su uspesi za sva vremena“.

Ponovo dolazimo do još jednog ključnog imena u karijeri Tomislava MijatovićaDušan Ivković. Naime, legendarni Duda je završio u trofejnu karijeru baš u Efesu. Proveo je dve godine na klupi tima iz Istanbula, a pored sebe je imao popularnog Tomicu.

Mogu samo da kažem da ću biti večno zahvalan. On je istinski učitelj, profesionalac. Čovek širokih pogleda. Ne samo na košarku, nego na čitav život. Kod gospodina Ivkovića se sve znalo kako se radi. Organizacija perfektna, pažnja na detalje uvek prisutna i sve to u vrlo visokom ritmu. Prerano nas je napustio. Ne bih sada da zvučim patetično, ali to je čovek sa kojim sam komunicirao na svakodnevnom nivou i ko mi je puno značio kao prijatelj“.

Pomenuo je i druga imena značajna za razvoj karijere koja ide uzlaznom putanjom... Putanja koja ga je dovela do elite.

Imao sam tu sreću da radim sa Perasovićem koji mi je otvorio vrata ovog života, potom su tu ljudi poput Ufuka Saridže, Iliasa Zurosa, Oktaja Mahmutija, Ergina Atamana. Prosto sedeti sa njima, učiti... To je velika stvar. Ako bih mogao da im vratim barem 10 posto onoga što su oni meni usadili, biću zadovoljan“.

Tomislav Mijatović u Efesu (© MN Press)Tomislav Mijatović u Efesu (© MN Press)

Mijatović je u Efes stigao baš sa Perasovićem 2010. godine i od tada je bio deo svakog stručnog štaba, uključujući i Atamanov koji je osvojio i dve titule prvaka Evrope. Postao je Tomislav ključan deo sistema Efesa, a do te pozicije je došao lojalnošću i napornim radom. Uostalom zbog toga je danas i trener tima iako je sezonu počeo Erdem Džan.

Kada je doneta odluka o razlasku sa mojim prijateljem Erdemom, ujedno je doneta i odluka da nastavimo sezonu u ovakvom sastavu. Ovo je i dalje trenerski posao, naravno postoje razlike. Glavni trener je taj koji donosi odluke. Efes je ipak institucija koja se dokazala u evropskim okvirima i sa takvim razmišljanjem idemo dalje. Imamo svoje standarde od kojih ne želimo da odstupamo. Nastavljamo da se borimo, sezona je maraton. Imali smo i popriličan broj povreda, mislim da smo u jednom momentu bili bez osmorice igrača, ali i to je deo posla. Mi kao klub Efes idemo iz utakmice u utakmicu sa ciljem da se nadigravamo i pobeđujemo“.

Činjenica da je jedan od najmlađih trenera u Evroligi ga ne opterećuje previše. Sa 48 godina je stigao do klupe Efesa, a mlađi od njega je samo trener Asvela.

Nisam neko ko se opterećuje brojkama. Ona i jeste samo to, brojka. Posao je takav, radim dugo i u poslu sam koji volim“.

Za kraj, dotakli smo se teme koja nema direktno veze sa utakmicom Efesa i Partizana u Beogradu, ali je Tomislav i te kako kompetentan da prokomentariše. Naravno mislimo na odlazak Vasilija Micića u NBA ligu. Vasa je baš iz Efesa gde je postao najbolji plejmejker Evrope pod budnim okom Tomislava Mijatovića otišao za najjaču ligu na svetu.

Vasa je zaslužio NBA ligu, a sada NBA liga treba da zasluži njega. Da se tako izrazim. On ima sve kvalitete, u to ne sumnjam. On je fantastičan momak, radan, ima sve potrebne alate kako bi bio uspešan i tamo. Naravno potrebno je da se poslože mnoge stvari, pre svega uloga. Ipak, ja verujem u Vasu. Imao sam priliku da radim godinama sa njim, znam kakav je čovek i sve što mogu da kažem je da sam izrastao u najvećeg navijača Vasilija Micića“, završava Tomislav Mijatović javljanje za Mozzart Sport.



tagovi

Tomislav MijatovićAnadolu EfesKK PartizanDušan IvkovićŽeljko ObradovićDušan KecmanCibona

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara