Željko Obradović (©Starsport)
Željko Obradović (©Starsport)

Obradović objašnjavao Špancima: Mnogi ne shvataju moju ljubav prema Partizanu, za mene je to raj

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.02.22. | 13:24

Trener crno-belih u opširnom intervjuu pričao o mnogim temama pred okršaj sa Huventudom u Evrokupu

Teško da može da se dogodi da Željko Obradović ode negde, a da ne izazove veliku pažnju medija. Tako je bilo i ovoga puta u Španiji. Novinari Mundo Deportiva su iskoristili gostovanje Partizana u Badaloni da naprave opširan razgovor sa najtrofejnijim trenerom Evrope. U intervjuu Obradović se prisetio perioda kada je predvodio Huventud, a pokušao je da objasni zbog čega je letos prelomio da se vrati na mesto gde je počeo trenersku karijeru pre 30 godina.

Otvoreno je Žoc odgovarao na pitanja novinara o eventualnom povratku Partizana u Evroligu, čak su spominjali i osvajanje trofeja. Trofejni stručnjak je u prvi plan stavio mladost crno-belih kao i činjenicu da je za rezultate sa mladim igračima potrebno puno strpljenja.

Izabrane vesti

Prvo se Obradović osvrnuo na povratak u Badalonu.

"Uvek mi je drago kada vidim prijatelje. Bio sam ovde samo jednu godinu, ali vrlo brzo sam se bio adaptirao na grad i klub. Imao sam kuću u blizini Badalone. Punih 20 godina sam svako leto dolazio".

Uskoro se obeležava 30 godina od osvajanja vaše titule sa Partizanom i to baš protiv Huventuda gde ste potom došli i takođe doneli titulu prvaka Evrope.

"Bila je to česta šala tih godina. Rekao sam im da sam samo vratio ono što sam im uzeo 1992. godine."

Čini se da je nemoguće da timovi poput Partizana ili Huventuda sada osvoje Evroligu...

"Sve zavisi od igrača. Problem Partizana ili Huventuda leži u činjenici da igrači prebrzo odlaze. Potrebni su momci koji će da igraju tri ili četiri sezone zajedno u kontinuitetu. Međutim, ako uspete da formirate tim koji će ostati na okupu, sve je moguće. Naravno, tako nešto nije lako".

Da li se slažete sa procenama da je Partizan jedan od favorita u Evrokupu?

"To pričaju navijači i novinari. Partizan je tim sa puno mladih igrača, niko dugi nema toliko mladih igrača kao mi. Za njihovo sazrevanje je potrebno vreme. Znam da nas svrstavaju među favorite, ali mi moramo da idemo korak po korak i da sačekamo da momci stasaju u kvalitetne igrače i kao takvi da budu deo tima koji može u kontinuitetu da osvaja titule".

Šta vama znači povratak u Partizan?

"To je moj klub. Kada se otvorila mogućnost da se vratim, razgovarao sam sa prijateljima i familijom jer sam hteo da čujem njihovo mišljenje. Veoma sam srećam jer sam se vratio posle 30 godina i to u mlad tim baš kao što je to bio pre tri decenije".

U Partizanu ste pokorili Evropu prvi put. Bilo bi idilično da 10. trofej osvojite baš sa Partizanom?

"To je u ovom momentu previše. Pričati o tome je smešno... insistiram da smo mi vrlo mlad tim. Pred nama je Evrokup, a cilj je da se vratimo u Evroligu. Posle toga ćemo da vidimo za dalje. Na mnoga pitanja još uvek moramo da odgovorimo, pričati sada o titulama u Evroligi je smešno".

Nastavio je Obradović da priča o Partizanu:

"Znam da je mnogim ljudima bila nejasna moja odluka da se vratim u Partizan. Očigledno ne razumeju šta je to ljubav, ne razumeju šta osećam prema Partizanu. Osećam se komforno u radu sa mladim igračima. Za mene je to raj".


Špance je zanimalo šta trofejnog trenera motiviše da nastavi da radi?

"Volim svoj posao, volim da radim sa igračima. Osećam se motivsano kao i prvog dana kada sam počeo ovaj posao, možda sam čak i motivisaniji nego pre 30 godina"

21.00: (1,70) Huventud (14,5) Partizan (2,30)

Tema razgovora je prešla na NBA ligu. Večita je dilema da li je Obradović mogao da vodi neki tim u najjačoj ligi na svetu i da li to planira u budućnosti?

"Ne planiram. Nikada nije bilo ništa konkretno iz NBA lige, sve je na nivou glasina. Srećan sam u Evropi. Bio sam u Detroitu nekoliko puta jer mi je Džo Dumars prijatelj, ali nikada nije bilo konkretnih ponuda".

Pričao je Obradović o stilu košarke koji forsira.

"Nema tu jednog stila, pričati o jednom stilu košarke je besmisleno. Stil zavisi od više faktora. Od igrača koje imate, od protivnika... Ne možete na isti način da igrate svaku utakmicu. Morate uvek da budete spremni da se adaptirate kao trener na svaku situaciju. Radim ovaj posao već 30 godina, ne zanimaju me ni pohvale ni kritike. Znam ko sam i znam na koji načim moram da radim. Ako mi neko kaže da mu se ne dopada moja košarka, to me ne zanima. Isto tako i kada mi neko kaže da voli moj način košarke".

Partizan i Huventud igraju večeras od 21 čas u meču koji bi mogao da bude ključan u borbi crno-belih za prvo mesto u grupi Evrokupa.


tagovi

Željko ObradovićKK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara