""
""

Olimp čeka najbolje Srbe

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.08.16. | 09:54

Grad pod Šećernim brdom, koji se proteže duž Kopakabane, od ovog petka je svetski centar sporta, našu zemlju predstavlja 103 učesnika

Dočekali smo ih! Na redu su 31. Olimpijske igre koje će trajati tačno 16 dana, od petka 5. do nedelje 21. avgusta. A mesto održavanja, čini se, ne može biti bolje (i pored pretnji od terorizma, socijalnih nemira i raznih bolesti) – prelepi Rio de Žaneiro. Ovo je prvi put da se najveća sportska manifestacija na svetu održava u Južnoj Americi.

Preko 11.000 takmičara iz više od 200 zemalja uzelo je učešće u „Igrama Novog sveta“ kako su ih nazvali. U narednih 16 dana sledi period velikih napora i vrhunske profesionalnosti, jer u karijeri svakog sportiste Olimpijske igre su nešto posebno, Ne samo zbog istorije i masovnosti, već i zbog toga što samo jednom u četiri godine imaju priliku da učestvuju. Naravno, pre toga je potrebno plasirati se, ali to je posebna borba.

Izabrane vesti

Dobro došli u Brazil, čekaju vas prve MOZZART kvote: Granica je na 6,5 odličja!

Olimpijske igre, pre svega predstavljaju (barem je tako bilo u početku) način da se svet poveže, i to njegov zdrav, mladi deo. Nažalost, kroz godine situacija se menjala i sada je to postao klasičan neoliberalni finansijski cirkus, iako se sportisti trude da ih učine što humanijima. Ipak, organizacija je ta koja sve tera ka što većoj zaradi i komercijalizaciji. Samim tim, politički uticaj je krucijalan, te se dešavaju razne situacije.

Primer prvi – u senci, mada ne debeloj, dešava se pravi mali diplomatsko-sportski rat između međunarodnih sportskih organizacija i Rusije. Kazne, to jest suspenzije zbog navodnog doping sistema koji godinama uz podršku struktura vlasti funkcioniše u najvećoj zemlji sveta, izbacio je sa OI takva imena kao što je na primer čuvena skakačica s motkom Jelena Isinbajeva. Zanimljivo, američki sprinter Džastin Getlin, koji je u karijeri dva puta pao na doping-testu i bio kažnjavan zbog toga, takmičiće se u Riju, za razliku od Isinbajeve koja je uvek bila „čista“.

Primer drugi – dve države, ili da ih nazovemo „države“, imaće po prvi put predstavnike na ovom takmičenju, a to su Južni Sudan i Kosovo, iako ova druga nije ni priznata od strane UN. Južna srpska pokrajina bi lako mogla da se vrati sa medaljom iz Rija, pre svega zahvaljujući fantastičnoj džudoki Meljindi Keljmendi. Ako se gleda s humane strane, zašto zbog administrativnih začkoljica tamošnji sportsti ne bi učestvovali, borili se, pokazali koliko znaju i umeju!? Naravno, pod zastavom Olimpijskog komiteta. Ovako, gorak ukus u ustima preovlađuje.

Srbiju će na njima predstavljati ukupo 103 učesnika koja će se boriti u 14 sportova (atletika, biciklizam, vaterpolo, veslanje, kajak i kanu, košarka, odbojka, plivanje, rvanje, stoni tenis, streljaštvo, tekvondo, tenis i džudo).

Zastavu naše zemlje na svečanom otvaranju nosiće Ivana Maksimović Anđušić, devojka koja je u Londonu osvojila srebrnu medalju u streljaštvu.

Srbija ima nekoliko istaknutih kandidata i kandidatkinja koji bi mogli da se bore za medalju. Kada su ekipni sportovi u pitanju najviše se očekuje od vaterpolista.

Momci koje predvodi Dejan Savić aktuelni su šampioni Evrope, sveta i svetske lige. Kakva šansa da se apsolutno zavlada čitavim svetom i pokaže da nam u ovom sportu nema ravnih. Naravno, to neće biti lako, a očekuje se da najveći protivnici Delfinima budu (tradicionalno) Mađari, Crnogorci, Hrvati... Mada, u ovom sportu i ostale selekcije su počele da igraju dobro, pa recimo i Grčka može da dođe do samog vrha. Ipak,  verujemo u Delfine, nisu nas nikada izneverili.

Do medalje mogu i košarkašice i košarkaši. Učenice Marine Maljković u Rio idu kao aktuelne šampionke Evrope. To ih svrstava u redove  favorita, ali malo je reći da će im biti teško. Jedna medalja je rezervisana za SAD, tu su i jake reprezentacije iz Azije, uvek jako ozbiljna Australija, kao i timovi iz Evrope poput Španije, Turske i Francuske. Ukoliko dođu do medalje, biće to pravi podvig.

Isto važi i za košarkaše predvođene Aleksandrom Đorđevićem. Amerikanci su velesila kojoj će malo ko moći da se približi, tu su i Španci, Francuzi, Litvanci, Argentinci, Hrvati... Mnogo zavisi i od sreće, tačnije žreba, još tačnije od toga kako zaobići SAD. Sve je moguće, nadamo se da će ići do kraja. Bilo kakva medalja bi bila uspeh.

Kada su individualni sportovi u pitanju prvo na pamet pada najbolji teniser sveta Novak Đoković. Nole apsolutno vlada svetskim tenisom već dve i po godine i prvi je favorit za zlato. Igraće se na brzom betonu što njemu odgovara, najveći rival će mu biti Endi Mari, vlasnik zlata od pre četiri godine iz Londona.

SPECIJAL KLADIONICE MOZZART POSVEĆEN DEŠAVANJIMA U RIJU

Ivana Španović ove sezone briljira, ali da bi došla do medalje mora da bude najbolja u karijeri, jer je čeka neverovatno jaka konkurencija skakačica van Evrope, tačnije  Amerikanke Britni Ris i Tijana Bartolete, te Bruk Straton iz Australije. Usput, nadamo se i dobrom rezultatu Asmira Kolašinca.

Do medalja  u Riju bi mogli i Ivana Maskimović, Andrea Arsović i Bobana Veličković u streljaštvu, Davor Štefanek u rvanju,  Velimir Stjepanović u plivanju, kajakaši Marko Novaković i Nebojša Grujić u disciplini K2-200, Marko Tomićević i Milenko Zorić u disciplini K2-1000 i Nikolina Moldovan i Milica Starović u disciplini K2-500...

Srećno!

 


tagovi

SrbijaRio 2016Novak ĐokovićIvana ŠpanovićIvana MaksimovićEvropaDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara