Luvavu i Nedović (©MN Press)
Luvavu i Nedović (©MN Press)

Olimpija se nudila, Zvezda nadoknadila -16, pa ostala bez goriva

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.02.23. | 22:34

Ekipa Duška Ivanovića u poslednjoj četvrtini drastično podigla odbranu, ali nije uspela

Nije se dobro završila Zvezdina ekskurzija po Italiji. Dve utakmice - dva poraza. Za razliku od onog protiv Virtusa kada gotovo da nije ni bilo šansi da se pojuri trijumf, Crvena zvezda je u poslednjih 15 minuta gostovanja Olimpiji napravila zaokret za 180 stepeni i bila nadomak preokreta iako je imala 16 poena zaostatka. Na kraju je ostala bez goriva, pa je domaćin slavio rezultatom 74:68 (22:18, 23:14, 14:17, 15:19).

Nije se Crvena zvezda proslavila igrom ni u Mediolanum Forumu, ali je bar u toj četvrtini i po tokom drugog poluvremena pokazala reakciju, iako će Duško Ivanović imati pune ruke posla kako bi ekipu vratio na nivo sa početka njegovog trenerskog mandata na Malom Kalemegdanu. Zvezda je morala da juri zaostatak od 16 poena iz druge četvrtine i to je uzelo maha. Uspeli su crveno-beli da kroz znatno bolju odbranu postepeno skrckaju minus, bilo je i boljih rešenja u napadu. Pogotovo jer su posle 1/17 za tri ušla tri dalekometna hica preko Ognjena Dobrića, Bena Bentila i Luke Vildoze u poslednjoj četvrtini. Osetilo se ipak da je potrošeno mnogo energije na sprečavanje protivnika da stigne do lakih poena, što se odrazilo na koncentraciju i da se ostane bez snage za završni juriš. Rezultat toga je četvrti poraz u nizu, peti u poslednjih šest kola.

Izabrane vesti

Petrušev je na dva i po minuta do kraja imao šansu da sa penala dovede Crvenu zvezdu na jedan posed, nije pogodio prvo, jeste drugo slobodno bacanje pa je kakav-takav pritisak na domaćina postojao. U sledeća dva napada Timoti Luvavu i Ognjen Dobrić razmenili su promašaje za tri, da bi Johanes Fojtman ubacio jako težak šut iz kontakta za 70:64 uz 72 sekunde na semaforu. Petrušev je rešio još jedan napad i tražila se jaka odbrana, ali je Bentil iz iste posle kontakta oborio Šabaza Nejpira. Najnovije pojačanje Manekena pogodilo je dva slobodna bacanja, uzvratio je Petrušev sa iste pozicije, ali je nedostajala još jedna trojka da Zvezda ipak još više pripreti. U poslednjoj odbrani dogodio se propust gostiju pošto je Nejpir promašio svoj četvrti šut za tri, tačnije lopta nije ni došla do obruča, ali je završila u rukama Kajla Hajnsa koji je lako poentirao. I to je bilo to.

-------------- 23. kolo Evrolige --------------

OLIMPIJA MILANO - CRVENA ZVEZDA 76:68

(22:18, 23:14, 14:17, 15:19)

Mediolanum Forum, Milano;

Gledalaca: oko 9.000;

Sudije: Huan Karlos Garsija, Medi Difala, Amit Balak.

OLIMPIJA: Dejvis 10, Timoti Lvavu 8, Mitru Long, Tonut 3, Meli 14, Beron 15, Nejpir 5, Rili, Hol 14, Hajns 8, Datome, Fojtman 7.

C. ZVEZDA: Vildoza 11, Lazarević 1, Mitrović 7, Lazić, Dobrić 7, Ivanović, Ilić 5, Nedović 4, Marković 3, Kuzmić 4, Petrušev 9, Bentil 17.

-----------------------------------

Biće ponovo mnogo govora i o sudijskim odlukama. Trojka Huan Karlos Garsija – Medi Difala – Amit Balak imao je nekoliko diskutabilnih odluka o čemu se uveliko polemiše. Nekoliko zakasnelih reakcija na sviran faul, poništen koš Dalibora Ilića bez pravog objašnjenja, blag kontakt Nemanje Nedovića u uglu... Nisu ponovo arbitri bili dovoljno ažurni i to je imalo određeni uticaj na konačni ishod. Ne i potpun, jer je Crvena zvezda veći deo utakmice delovala nalik onoj iz Bolonje...

Kada se podvuče crta, Crvena zvezda je odigrala utakmicu sa dva lica. Posle 45 primljenih koševa u prvom delu igrači su značajno podigli intenzitet odbrane i Olimpija se dugo “nudila“, upala u krizu koja je dovela do toga da više od pet poena na kraju treće i početku četvrte deonice bude bez poena iz igre, ali ponovo je falilo malo smirenosti, koncentracije i mašte u fazi napada. Suviše su gosti iz Beograda igrali stihijski u napadu i oslanjali se na pojedinačna rešenja, Olimpija je pravovremenim rotacijama na svojoj polovini uticala da se biraju teški šutevi, baš kao u Segafredo Areni pre dva dana.

Ekipa kao da je čekala da Luka Vildoza, Nemanja Nedović i Filip Petrušev nešto urade, kako bi se stvari pokrenule. Njih trojica u uvodnih 20 minuta nisu bili u svom elementu. Zbirno tek osam poena, Nedović i Vildoza su u jednom trenutku zajedno imali 0/8 sa distance, dok je cela ekipa do hica Dobrića bila na 1/17! I taj jedan pogodak je imao Ben Bentil koji je odigrao najbolju utakmicu otkako je Ivanović zamenio Jovanovića.

Kada su se Vildoza i Petrušev probudili, konačno je počelo nešto da se dešava na terenu. Dugo su postili, a onda skupili jedanaest, odnosno devet poena. Dok oni nisu reagovali i poveli Zvezdu u tuču koja se ipak nije završila pobedom, Bentil je apsolutno sve držao u svojim rukama kada je učinak na polovini domaćina u pitanju. Bilo je opet nekih propusta u svom reketu, ali je momak iz Gane konačno opravdao Ivanovićevo poverenje koji ga “čeka“ praktično otkako je stigao. I večeras je isporučio igru kakva se traži od njega – agresivan u napadu, koristio je svoju masu u reketu, rvao se sa protivnicima i hvatao bitne skokove. U onoj seriji trojki kada je Zvezda prišla na dva poseda minusa imao je dovoljno hrabrosti da šutne i pogodi, pa je meč završio sa 17 poena (6/12 iz igre, 2/5 za tri). I u intervalima visokog napona domaćin je ostao hladnokrvan i priveo utakmicu željenom kraju. Previše je iskusna ekipa Etorea Mesine da bi dozvolila da je čak i probuđena Zvezda dokusuri.

Kod Olimpije iznenađujuće se u sastavu našao Nikolo Meli pošto je bilo najavljivano da neće igrati i odmah se osetilo koliko znači kada je u igri. Doneo je čvrstinu u reketu i rotaciji, čuvao reket koliko je mogao zajedno sa Kajlom Hajnsom i dao svoj doprinos pobedi. Ponovo je Bili Beron odigrao inspirisano protiv svog bivšeg kluba. Njegove strelice su usporavale Zvezdu, pa je na kraju imao 15 poena (3/6 za tri). Devon Hol je dodao 14, a Brendon Dejvis 10 poena. Dobre minute u prvom poluvremenu dao je Timoti Luvavu koji je na kraju imao osam poena i šest skokova.

Izbor Duška Ivanovića da ostavi Džona Holanda po strani i vrati Ognjena Kuzmića ispostavila se kao dobra. Svakako je iskusni centar bio korisniji od prošlosezonskog igrača Burse... U prvoj četvrtini se posebno istakao i mučio odbranu Olimpije, ali nije mnogo igrao pošto je Bentil bio raspoložen za igru. I Dalibor Ilić je svoje minute iskoristio da se dodatno nametne treneru iako se vidi da mu mnogo nedostaje iskustvo u ovakvim utakmicama. Po pet poena i skokova za mladog krilnog košarkaša.

Zvezdine navijače, kojih je večeras u Mediolanum Forumu bilo oko 2.000, može najviše da zabrine pad forme Nemanje Nedovića. Samo četiri poena, ukupno osam na dve utakmice u Italiji i potpuno van šuterske forme, pošto je promašio svih sedam šuteva sa distance. Sada se vidi koliko je iskusni bek važan za Zvezdinu rotaciju i da svojim rešenjima značajno rastereti Vildozu. Ali, jedna dobra partija sve može da promeni.

Crveno-bele sada čeka susret sa Igokeom u dvorani Aleksandar Nikolić u nedelju od 16.30, pa novo evropsko gostovanje - Makabiju u Tel Avivu narednog četvrtka od 20.05.

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak:

Barselona - Bajern Minhen 72:70

/Mirotić 12 - Vajler Beb 15/

Olimpija Milano - Crvena zvezda 76:68

/Beron 15 - Bentil 17/

Valensija - Makabi Tel Aviv 93:94

/Harper 20 - Boldvin 19/

Petak:

18.45: (1,17) Fenerbahče (20,0) Alba (5,50)

19.00: (2,15) Monako (14,5) Real Madrid (1,80)

19.00: (1,80) Žalgiris (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,15)

20.00: (1,60) Olimpijakos (14,5) Efes (2,55)

20.30: (1,30) Baskonija (16,0) Panatinaikos (3,90)

21.00: (1,90) Asvel (13,5) Virtus Bolonja (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaOlimpija MilanoDuško IvanovićLuka VildozaNemanja NedovićBen BentilStefan MarkovićTimoti LuvavuBili Beron

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara