Šaj Gildžus Aleksander (Foto: fiba.basketball)
Šaj Gildžus Aleksander (Foto: fiba.basketball)

Opasni su Kanađani i bez Džamala Marija: Gildžus Aleksander i drugovi savladali svetske i evropske šampione (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 18.08.23. | 02:38

Da li je vreme za prvu medalju na svetskim prvenstvima?

Najavila je Kanada velike stvari ovog leta, ali problemi su se najpre javili kada je trener Nik Nurs morao da odustane od selektorske pozicije, pa ga je nasledio Španac Đordi Fernandez neposredno pred početak priprema. A onda se i prva zvezda ekipe, NBA šampion i as Denver Nagetsa Džamal Mari, pojavio u lošem fizičkom stanju na pripremama, pa je nedavno i otkazao učešće na Svetskom prvenstvu. Ipak, opasni su Kanađani i bez najboljeg saigrača Nikole Jokića.

To su potvrdili pobedom nad svetskim i evropskim šampiona, Španijom. I to na njihovom terenu. Slavili su u okviru priprema za Mundobasket 85:80 posle produžetka.

Izabrane vesti

Nakon što su izgubili prvi zvaničan meč na pripremama od Nemačke, savladali su Novi Zeland sa ubedljivih 107:76, uz 26 poena zvezde Oklahome, Šaja Gildžus Aleksandera. Potom su se revanširali Nemcima na Superkupu u Hamburgu, dobili 113:112 posle 45 minuta, a blistali su Ar Džej Beret sa 31 i Gildžus Aleksander sa 25 poena.

Protiv Španaca je ponovo kolo vodio saigrač Vasilija Micića iz Oklahome. Susret je okončao sa 22 poena i osam skokova, postigao dakle više od četvrtine poena svog tima. I još jednom je uz njega najbolji bio as Njujork Niksa, Beret, ali ovoga puta je brojao do 18. Ispratili su ih centri. Dvajt Pauel sa dabl-dablom od po 12 poena i skokova, kao i iskusni Keli Olinik sa novim polivalentnim izdanjem: 11 poena, šest asistencija i pet uhvaćenih lopti.

Dakle, Fernandezova četa se sve više uigrava i pokazuje da na planetarnu smotru ide po medalju. Tamo će se takmičiti sa selekcijama Letonija, Libana i Francuske u okviru Grupe H, koja će se odigrati u glavnom gradu Indonezije, Džakarti.

Što se tiče Španaca, najpre su deklasirali nedoraslu Venecuelu (87:57), potom pretukli i ubedljivo savladali Sloveniju (99:79), ali su pre Kanade delili megdan sa prvim favoritom Mundobasketa, selekcijom SAD. Dobro su se nosili sa mladim NBA zvezdama, ali na kraju poklekli (88:98).

I u Granadi je protiv Kanade glavnu reč vodio Hunačo Ernangomez, koji je na pripremama pokazao da se nalazi u veoma dobroj formi. Ipak, ovoga puta je postigao samo 12 poena, a dvocifren je bio još samo Usman Garuba sa 10. Iskusni Viktor Klaver ih je ispratio sa devet poena.

Ne treba svakako otpisati Špance, pa ni u borbi za najsjajnije odličje. Ipak su ovo pripreme i Serđo Skariolo je definitivno uigravanje stavio ispred rezultata, posebno jer je ovog leta ostao bez prve dve opcije na plejmejkerskoj poziciji, Lorenza Brauna i Rikija Rubija.

Crvena furija će u odbranu trona krenuti takođe iz Džakarte, gde će se u okviru Grupe G boriti sa selekcijama Irana, Obale Slonovače i Brazila.


tagovi

ŠpanijaKanadaKvalifikacije za Mundobasket 2023Šaj Gildžes AleksanderAr Džej BeretDvajt PauelKeli OlinikHuančo ErnangomezUsman GarubaViktor Klaver

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara