Ekipa ADA Blois (© ADA/ Privatna arhiva)
Ekipa ADA Blois (© ADA/ Privatna arhiva)

Đorđe Gagić predvodi hit sezone u Francuskoj: Opasni su klinci, kapiten me gledao kao ludaka kad sam bacio opkladu

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.10.22. | 16:34

ADA Blua - klub koji je oduševio ljubitelje košarke posle ulaska u elitni rang Francuske gde je otvorio sezonu sa tri pobede, a kako sve funkcioniše u gradiću od 45.000 stanovnika za Mozzart Sport objašnjava bivši centar Partizana

Ako sretnete nekog u Partizu i pitate ga koji je sport najpopularniji, verovatno dobijate standardan odgovor - fudbal. Posle toga ragbi, biciklizam, rukomet, tek onda eventualno košarka koja je nesumnjivo u velikoj ekspanziji u ovoj državi, ali i dalje mora da se bori za pažnju navijača. Međutim, nije tako u svakom gradu. Ako se iz Pariza pomerite oko 200 kilometara i dođete do gradića Blua koji ima svega 45.000 stanovnika, tu je situacija drastično drugačija - tamo je košarka neprikosnovena na mestu broj jedan i to sve zbog lokalnog kluba ADA Blua koja se dugo takmičila u nižim rangovima, ali nikada nije izostala podrška. Sada se klub najzad domogao elitnog ranga, a sa renoviranom dvoranom i zdravim ambicijama, klub velike istorije je krenuo u nove izazove sa Srbinom na parketu. Najiskusniji član tima je nekadašnji centar Partizana Đorđe Gagić.

Izabrane vesti

"Malo je glupo da koristim frazu da vlada porodična atmosfera, jer to svi uvek kažu, pa čim dođu problemi odmah se hvataju za gušu... Ali verujte mi, ovde je zasta sve kao u porodici. Neverovatno zdrava atmosfera vlada. Verovatno su i zato rezultati ovakvi", počinje Gagić javljanje iz Francuske za Mozzart Sport.

Kad smo već kod rezultata, oni su u najmanju ruku iznenađujući. Tim koji je prošle sezone bio u nižem rangu je novu sezonu počeo sa tri pobede posle isto toliko kola. Da slučajno ne pomislite da su imali lak raspored, u te tri pobede spada i trijumf nad Asvelom, najvećim projektom u Francuskoj uz Monako i tim koji ima ozbiljne ambicije u Evroligi.

"Tim je vrlo talentovan, ima tu momaka koji su izrazito atletski spremni. Svi su ušli u sezonu sa ambicijama da se ostane u ligi, ali posle nekoliko treninga, vidim da je tu situacija znatno ozbiljnija. Klinci su opasni, kreću se neverovatno. Ima tu materijala za nešto više od opstanka. Pred meč sa Asvelom, dođem ja kod kapitena, odvučem ga u stranu i kažem mu: 'Vidi care, mi njih lagano dobijamo`. On me gleda kao ludaka... Opkladimo se tu da ako pobedimo, on vodi celu ekipu u neku odličnu vinariju. I šta se desi? Mi oduvamo Asvel. Ludnica u dvorani, neverovatna atmosfera. Mislim da su tu momci videli da možemo da se nadmećemo sa svima, da nećemo biti topovsko mesto".

Baš je na tom meču Gagić bio jedan od najboljih igrača na parketu. Momak koji je afirmaciju stekao u Hemofarmu i Partizanu, a posle toga obišao veliki broj zemalja. Od Grčke, Turske, Italije, Španije, Belorusije i Litvanije, sada je donekle neočekivano završio u Francuskoj.

"Trenirao sam letos u Čačku da održim formu, odjednom je stigao poziv iz Francuske i bukvalno smo sve u dva dana završili. Šta god sam poželeo, oni su rekli da nije problem. Kada neko tako pristupa u pregovorima, onda je stvarno nenormalno da se ne prihvati ponuda. Tako je došlo do saradnje i stvarno sam zadovoljan, zdrava priča koja će da napreduje. U meni vide iskusnog igrača koji može da bude lider na parketu i pomogne mladim igračima".

Gagić sa saigračima (©ADA/Privatna arhiva)Gagić sa saigračima (©ADA/Privatna arhiva)

Klub koji je osnova u okviru sportskog društva još 1907. godine kada se u dvorani treniralo samo streljaštvo i gimnastika se uvek trudio da lansira mlade igrače, a ta misija je krenula posle Drugog svetskog rata kada su održani prvi košarkaški treninzi. Ali prava ekspanzija kluba počinje 1986. godine kada se tim iz zonskih takmičenja dokopao druge lige Francuske. Narednih decenija su imali nekoliko uspešnih izleta, ali nikada kao 2022. godine kada su prvi put došli do elitnog ranga, a centralna figura je Mikael Hej, trener koji je na klupi još od 2013. godine.

"Zna kako sa igračima. Bio je i sam dugo košarkaš, zna kako da se našali, ali rad kod njega je žestok. Vidim da mu igrači u potpunosti veruju, pojedinci su kod njega već godinama i to se oseti na terenu. Vidi se da je bitan faktor u klubu".

Danas ADA Blua ima preko 350 zaposlenih, a kontakt sa navijačima je stavljen kao vrlo bitan cilj.

"U renoviranoj dvorani, atmosfera je zaista izvanredna. U gradu svi žive za ovaj klub. Zato se i svi u klubu ponašaju na adekvatan način, posle svake utakmice idemo u VIP salon da se družimo sa navijačima, partnerima, svima koji nam pomažu. Sve to stvara tu zdravu atmosferu koju sam pominjao."

Ljubitelji košarke pamte Gagića i prethodne sezone kao bitnog faktora u Litvaniji, tačnije u Lijetkabelisu.

"Iskren da budem, prvobitni plan mi je bio da ostanem u Lijetkabelisu kod Nenada Čanka. Osetio sam se kao deo projekta u Litvaniji, napravili smo zaista prelepe rezultate, istorijske. Sve to znači. Ali košarka je biznis. Stigla je ponuda od generalnog menadžera iz Francuske, jednostavno nije mi dao da odbijem. Sve uslove su prihvatili momentalno i zato sam odlučio da odem u Francusku", završava Gagić.


tagovi

Đorđe Gagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara