Đorđević, Pešić, Obradović i Ivković
Đorđević, Pešić, Obradović i Ivković

Đorđević, Veliki trio, Prva petorka i Sedam veličanstvenih...

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.06.22. | 17:10

Sale polaznik srpske sekcije jugoslovenske škole košarke koji je osvojio evropski trofej i dva "velika" nacionalna šampionata pride

Igrači nestrpljivo iščekuju da predsednik Košarkaškog saveza Turske Hidajet Turkoglu peharom ustoliči Fenerbahče... Navijači se stiskaju da uđu u svečani kadar mnogobrojnih fotoreportera spremnih da ovekoveče taj momenat. A Aleksandar Đorđević smireno stoji sa strane, prepuštajući centralni deo podijuma onima zbog kojih publika dolazi u dvoranu - Veselom, Guduriću, De Kolou...

I dok ceremonija traje, samo pojedini ne dozvoljavaju da ih slavlje opije, već "trezni", više šapatom, nego glasno, postavljaju pitanje: da li Sale stvarno ide, ima li šanse da ostane?

Izabrane vesti

Odgovora nije bilo. Bar ne te večeri i ne od onih koji bi trebalo da ga daju... Ti su uživali u šampionskoj večeri koju im je pripremio veliki šampion, a servirali igrači, na čemu im je čestitao, i to od srca - tako se bar čini na snimku - trenutno najveći Fenerov rival - trener Anadolu Efesa Ergin Ataman.

Da, Sale je veliki šampion. Ili, kao što je Marko Gudurić odmah posle finala rekao: "Bio je šampion kao igrač, pokazao je da je šampion i kao trener". I jeste pokazao. Ne samo ove sezone u Feneru, s kojim je mnogo toga prošao za tako kratko vreme. Nije teško pronaći kakve je napade trpeo dok je sa povredama izranjavanim timom morao da se probija do vrha, ništa manje žestoke nego kada je, takođe zbog povreda igrača, prošle godine Virtusu iskliznula evroligaška ulaznica.

Ali, kao i tada, ni sada nije dozvolio da ta stihija zahvati njegovu svlačionicu. Prošlog proleća je Virtus u finalu Serije A "pometlao" (4-0) učesnika Fajnal fora Evrolige, milansku Olimpiju. Ovog je Fener bio ubedljiv (3-1) u finalu turskog šampionata protiv dvostrukog šampiona Evrope, Anadolu Efesa, a Sale se trijumfalno ušetao u almanahe srpske košarke kao tek peti trener (Obradović, Ivković, Nikolić, Pešić) sa bar dve titule u najjačim evropskim ligama (Španija, Italija, Grčka, Turska, VTB/Rusija).

Zapravo je uz Dušana Ivkovića i Željka Obradovića jedini kome je to pošlo za rukom u dva različita šampionata.

A ako se tim uspesima dodaju i evropski trofeji, Đorđević je već ušao u društvo sedmorice veličanstvenih koji su bili bar jednom nacionalni šampioni i "privremeni" vlasnici pehara nekog od kontinentalnih takmičenja (Obradović, Ivković, Nikolić, Pešić, Maljković, Šakota).

Od njih sedmorice, tek petorica (Obradović, Ivković, Nikolić, Pešić i Đorđević) imaju i odličje sa nacionalnim timom.

Ako se baci pogled unazad do 1992. godine kada je zvanično prestala da postoji Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i kada se jugoslovenska škola košarke podelila na šest sekcija bivših republika, rezultati pokazuju da je najbolji polaznik srpske upravo Aleksandar Đorđević.

Ne samo da je vratio Orlove na pobedničko postolje i to na sva tri velika takmičenja (Evrobasket, Svetski kup i Olimpijske igre), već je uz Aleksandra Džikića (Evročelendž kup) jedini koji se domogao evropskog trofeja (Liga šampiona), a i jedini je koji je bio nacionalni šampion u dve košarkaške sile (Italiji i Turskoj), te osvajač kupa u trećoj (Grčka).

Da su gazda Panatinaikosa i čelnici Bajerna imali malo više strpljenja, možda bi i oni mogli sada da se pohvale da ih je baš Sale doveo do nacionalnog trona... Ovako, on je nastavio svoj šampionski put čija je poslednja - ali samo trenutno - stanica Fenerbahče...

TROFEJI SRPSKIH TRENERA

Željko Obradović - 11 - 16(15) - 11 - 4 - 4

Dušan Ivković - 5 - 7(6) - 7 - 1 - 5

Aleksandar Nikolić - 4 - 4(3) - 4 - 6

Svetislav Pešić -3 - 8(2) - 5 - 0 - 3

Saša Đorđević - 1 - 2 - 2 - 0 - 3

Boža Maljković - 5 - 6(1) - 5 - 0 - 0

Dragan Šakota - 2 - 1 - 3 - 0 - 0

Bora Stanković - 0 - 4(1)- 1(*) - 0 - 0

Duško Vujošević - 1 - 13(*)- 6 (*) - 0 - 0

Aleksandar Džikić - 1 - 5(*) - 5(*) - 3 (*) - 0

Ranko Žeravica - 1 - 1(*) - 0 - 0 - 7

Mihajlo Vuković - 0 - 0 - 1 - 0 - 0

Vlada Jovanović - 0 - 2(*) - 2(*) - 0 - 0

Aleksandar Trifunović - 0 - 1(*) - 1(*) - 0 -0

Saša Obradović - 0 - 2(*) - 5(*) - 0 - 0

Vlade Đurović - 0 - 1(*) - 3 - 0 - 0

Miroslav Nikolić - 0 - 3(*)- 0 - 0 - 0

Igor Kokoškov 0 - 0 - 0 - 0 - 1

NAPOMENA: Ime i prezime - evrokupovi - nacionačni šampionati (u Italiji, Španiji, Turskoj, Grčkoj i Rusiji / VTB ligi) - nacionalni kupovi (u Italiji, Španiji, Turskoj, Grčkoj i Rusiji / VTB ligi) - nacionalni superkupovi (u Italiji, Španiji, Turskoj, Grčkoj i Rusiji / VTB ligi) - medalje sa reprezentacijom


tagovi

Aleksandar ĐorđevićSvetislav PešićDušan IvkovićŽeljko ObradovićAleksandar NikolićBoža Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara