Aleksandar Đorđević (©MN Press)
Aleksandar Đorđević (©MN Press)

Đorđeviću milionski ugovor u Kini, čeka se samo potvrda Saveza

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.11.22. | 17:52

Proslavljeni reprezentativac i selektor Srbije karijeru nastavlja za kormilom državnog tima Kine

Iako je španski Relevo pisao da je među kandidatima da nasledi Ćusa Matea na klupi madridskog Reala, Aleksandar Đorđević po svemu sudeći trenersku karijeri nastavlja u Kini. I to na mestu selektora kineske reprezentacije, prenosi zvanična novinska agencija Kine "Sina". Čeka se još samo potvrda Saveza.

Proslavljeni reprezentativac i selektor Srbije će na klupi Zmajeva naslediti kineskog stručnjaka Du Fenga. Kako je obelodanjeno u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, Đorđević će na novom zadatku dobiti platu od 1.000.000 američkih dolara.

Izabrane vesti

Srpski stručnjak će Fenga naslediti posle utakmice sa Bahreinom u 10. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Kina je trenutno druga u Grupi F sa učinkom 7-2, iza Australije, a ispred Irana, Japana, Kazahstana i današnjeg rivala Bahreina.

Kako se navodi, tri su razloga za promenu na klupi reprezentacije najmnogoljudnije zemlje sveta. Prvi što je Feng vodio državni tim do tek osmog mesta na Azijskom kupu - najslabiji rezultat u istoriji. Želja Saveza je i da ima trenera na duže staze, zaključno sa Svetskim kupom i Olimpijskim igrama u Parizu, pa očigledno vide dugoročnije rešenje u srpskom treneru.

Takođe se smatra da u kineskoj javnosti vlada negativno mišljenje o selektoru na izlaznim vratima. Feng je optuživan za nepotizam, a javno ga je kritikovala i majka jednog od reprezentativaca, tvrdeći da je zapostavljao njenog sina.

Pozabavila se "Sina" detaljnije i platom koja očekuje srpskog stručnjaka. Istu je pre 18 godina navodno imao Amerikana Del Heris, dok je Jonas Kazlauskas (2005-2008) zarađivao oko 500.000 dolara po godini. Daleko više od Đorđevića svojevremeno su zarađivali Bob Danvold (2010-2012) i Panajotis Janakis (2013-14) - 7.000.000 i 11.000.000 američkih dolara.

U Kini smatraju da je najveći problem u trenutku njegovog dolaska, s ozbirom da će od okončanja kineske lige do Svetskog prvenstva biti razmak od svega tri meseca. Podsećaju i da ni slavni Janakis nije uspeo da napravi ozbiljnije rezultate sa kineskom reprezentacijom. Na Saletu je da ih sve razuveri, kao što je mnogo puta tokom karijere radio.


tagovi

Aleksandar Đorđevićkošarkaška reprezentacija Kine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara