""
""

Orlići, ne dozvolite da vam se dogodi sudbina „generacije 1991“

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.08.17. | 17:38

Neka im neuspeh svojih zlatnih prethodnika stoji kao opomena

Srbija konačno ima juniorskog prvaka Starog kontinenta! Španija je isprašena u velikom finalu i ispraćena kući uz osvetu, sa sve kamatom. Posle osam godina čekanja, Orlići su ponovo na evropskom tronu, vođeni udarnim tandemom Nikola Mišković - Marko Pecarski na parketu, te Vladom Jovanovićem kraj aut-linije. Čačanski stručnjak ponovio je uspeh iz vremena kada su Dejan Musli, Danilo Anđušić i Branislav Đekić vodili drugu generaciju samostalne Srbije do najsjajnijeg odličja.

Izabrane vesti

Generacija rođena mahom 1991. godine, uz tek nekoliko momaka rođenih godinu kasnije, napravili su veliki podvig usred Meca i porazili tada velikog favorita - domaćina, Francusku. Vratili su se kući kao šampioni, tako su i dočekani. Na platou ispred Narodne skupštine, gde su stajali rame uz rame sa tadašnjim svetskim prvacima u plivanju, Nađom Higl i Miloradom Čavićem, te neverovatnim vaterpolistima, koji su takođe bacili svet na kolena. 

Imali su momci Vlada Jovanovića Evropu pod nogama i sve preduslove da veliki rad dobro unovče, kako bi kasnije procvetali i postali igrači oko kojih će se klubovi otimati. Umesto svega toga, dogodila se dijametralno suprotna stvar - generacija 1991/92 je nestala. Gotovo potpuno.

Nemanja Jaramaz, Aleksandar Ponjavić, Petar Torlak, Miloš Tripković, Nikola Vukasović, Milić Blagojević, Danilo Anđušić, Lazar Radosavljević, Nemanja Bešović, Nikola Rondović, Branislav Đekić i Dejan Musli.

Od dvanaestorice odabranih iz te 2009. godine samo je Danilo Anđušić obukao dres Srbije u takmičarskim mečevima. Dejan Musli, Danilo Anđušić, Nemanja Jaramaz, Branislav Đekić i Nemanja Bešović su igrali Evroligu. Uz posebnu napomenu da nijedan član triling Jaramaz - Đekić - Bešović nikada nije imao ozbiljniju ulogu u Partizanu, svako u svoje vreme. Musli i Anđušić jesu, ali obojica su imali uspone i padove u karijerama.

Ostali su se, manje-više, izgubili posle zlatnog pohoda. Neki su uspeli da stignu do Saudijske Arabije, Kazahstana, Slovačke, Litvanije, Makedonije... Neki su se posvetili poslu u ozbiljnim svetskim kompanijama, dok su neke ozbiljne povrede sprečile da postignu nešto više. 

Tranzicija iz juniorske u seniorsku kategoriju uvek je bila nezgodna za mnoge velike talente (kod nas ima dosta takvih primera). Posebno je bilo teško za one koji su fizički bili zreliji od svojih vršnjaka u ranijem dobu. Upravo zbog toga mnogi su kasnije ili prestajali da se bave košarkom, ili su jednostavno „pregaženi“ od onih koji su fizičku zrelost dostizali kasnije. 

Ipak, ne može da se pobegne od činjenice da su oreoli izbledeli i da su mnogi izgubili sjaj i etiketu „zlatnih momaka“. A to je baš ono što ne bismo želeli da se dogodi Miškoviću, Koprivici, Pecarskom, Uskokoviću i svim ostalim članovima sadašnje šampionske generacije. 

Nije ni realno očekivati da će svi napraviti karijere o kakvim mnogi sanjaju, ali želimo da verujemo da je moguće da će uspeti da se izbore za svoje mesto pod suncem i ne dozvole da im se dogodi sudbina „generacije 1991“. 

Neka im neuspeh svojih zlatnih prethodnika stoji kao opomena. 

ZLATNA GENERACIJA (1999/00) IZ BRATISLAVE

 

Nikola Mišković, Balša Koprivica, Stefan Momirov, Aleksa Uskoković, Vuk Vulikić, Filip Petrušev, Andrija Marjanović, Tadija Tadić, Danilo Petrović, Marko Pecarski, Marko Šarenac i Aleksa Matić.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Aleksa UskokovićBalša KoprivicaBranislav ĐekićDejan Muslijuniorska košarkaška reprezentacija SrbijeMarko PecarskiNemanja BešovićNemanja JaramazStefan Momirov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara