Vil Klajburn (MN press)
Vil Klajburn (MN press)

Otvorena sezona lova na ruske evroligaše: Virtus krenuo po Heketa, Fojtmana i Mikija, Real hoće Klajburna

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.03.22. | 13:32

Virtus navodno spremio 1.500.000 evra za Italijana, a hoće Nemca i igrača Zenita, dok je Real bacio oko na krilnog centra CSKA

Rat u Ukrajini bukti, ruski timovi se "raspadaju" zbog odluke Evrolige da ih suspenduje, a evropski klubovi su krenuli da koriste situaciju. I tako je ozvaničen početak lova na asove ruskih evroligaša.

Prvi je potez povukao Virtus. Bolonjski klub je kontaktirao Danijela Heketa koji je oslobođen radne obaveze u CSKA do daljeg, ali nije oslobođen ugovorne, koja ističe na kraju sezone. Navodno je italijanski šampion ponudio reprezentativcu Azura 1.500.000 evra po sezoni do leta 2023. godine. Međutim, Crvena armija, nadajući se da će Evroliga 21. marta da promeni odluku o suspenziji, ne želi da se liši Heketa. Ostaje da se vidi da li će se stvari promeniti, jer Bolonjezi ne mogu dugo da čekaju, bar kada je u pitanju Evrokup.

Izabrane vesti

Naime, prelazni rok u ovom takmičenju ističe 8. marta, do kada bi, ukoliko želi s njim da napadne pehar u Evrokupu, Virtus morao da zna da li će Heket obući crno-beli dres. Klub na čijoj klupi sedi Serđo Skariolo ne želi tu da stane kada je kupovina u Rusiji, jer želi i Johanesa Fojtmana, takođe igrača CSKA koji je kao i Italijan dobio slobodno do daljeg, i Džordana Mikija koji je napustio Zenit.

Ali, nisu on jedini internacionalci iz ruskih ekipa koji su na meti ostatka Evrope. Gotovo da nema bogatijeg kluba koji ne baca pogled ka Rusiji.

Prema pisanju španske Marke među zainteresovanima za "internacionalnu robu" iz Moskve je i Real. Madriđani su navodno već uperili prst u Vila Klajburna. Amerikanac je prethodnih meseci bio u pregovorima sa CSKA o produžetku saradnje koja po slovu važećeg ugovora ističe na kraju sezone. Ali ratna dešavanja u Ukrajini, odnosno suspenzija ruskih timova u Evroligi, nije samo prekunula pregovore, već je Amerikanac, uz dozvolu kluba, kao i Džoel Bolomboj, Tornike Šengelija, Ife Lundberg, Denijel Heket, Marijus Grigonis i Johanes Fojtman, dobio "odsustvo".

U Moskvi se nadaju da su oni otišli samo na kraći odmor, dok se ne "ispegla" situacija, pa za sada ni sa jednim klubom neće da pričaju o transferima do okončanja ugovora.

Ukoliko CSKA popusti, odnosno ako Klajburn sleti uskoro u Madrid, mesto u Realu, ali samo kada je u pitanju ACB liga (završen je prlelazni rok u Evroligi), izgubio bi Džef Tejlor koji će madridsku prestonicu, gotovo je sigurno napustiti na leto kada mu ističe ugovor.

Ako se pak situacija promeni, odnosno CSKA se vrati u Evroliogu ove sezone, Real bi na leto ponovo pokušao da angažuje Klajburna. A takođe razmišlja i o Huanu Albertu Ernangomezu i Fakundu Kampacu.

Iako je imao pojedine bljeske, evidentno je da španski reprezentativac nije dobio (ili nije zaslužio) pravu šansu u NBA ligi, pa nije isključeno da se posle šest sezona vrati u Evropu, naravno ukoliko Juta, njegov peti klub u šestogopdišnjoj karijeri u najjačoj ligi, odluči da ne pokupi poslednju godinu iz ugovora.

Ni Argentinac se nije proslavio u NBA u koju je stigao pred početak prošle sezone. I on je imao povremene uzlete. Ipak, nedovoljne da bi Nagetsi razmišljali o njemu na duge staze, zbog čega su u pred kraj prelaznog roka bili spremni da ga razmene, ali nije bilo zainteresovanih. Kampaco bi da i od leta bude deo NBA. Ali, ako ni tada ne bude ponuda, nema druge nego da se vrati u Evropu. A tu bi ga sačekao "njegov" Real koji mu je već stavio do znanja da je spreman za nastavak saradnje, prekinute na obostrano zadovoljstvo u decembru 2020, jer se seldbom u Denver Kampacu ostvario dečački san, dok je kraljevski klub inkasirao 6.000.000 dolara na ime obeštećenja.


tagovi

Johanes FojtmanVil KlajburnDžordan MikiFakundo KampacoHuančo ErnangomezDanijel Heket

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara