Slavlje košarkaša Budućnosti (© Star sport)
Slavlje košarkaša Budućnosti (© Star sport)

Ovo nije realno! Trojka Danila Nikolića za pobedu Budućnosti u poslednjoj sekundi drugog produžetka (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.10.20. | 22:37

Slavlje Podgoričana nad Partizanom – 101:99

Luda utakmica morala je da se završi ludorijom. Trojkom Danila Nikolića u završnoj sekundi drugog produžetka Budućnost je dobila triler sa Partizanom (101:99) i u prvom velikom derbiju ABA lige pokazala da je zanima titula regionalnog prvaka.

Delovalo je da je kraj kad je 1,3 sekund pre poslednjeg zvuka sirene na drugom kraju terenam iz maltene nemoguće pozicije Kodi Miler Mekintajer odapeo dalekometni hitac za vođstvo crno-belih (99:98). Samo što u košarci 1,3 sekunde predstavljaju večnost, toliko dug period da je Petar Mijović na tajm-autu nacrtao akciju za Danila Nikolića, a krilni centar Podgoričana pogodio sa desetak metara preko nesuđenog Partizanovog junaka.

Izabrane vesti

Tako dramatičan kraj derbija slika je i prilika cele utakmice. Taman kad je Budućnost dobrom igrom posle 28 minuta pomislila da je završila posao, usledio bi šok za goste. Čim bi crno-beli minus deset pretvorili u prednost od šest poena usledio bi odgovor protivnika. Kad je Budućnost sticala prednost u oba produžetka, Parni valjak je našao način da se vrati. Čak i da povede trojkom Mekintajera iz očaja što nije mogao da izradi kvalitetnu poziciju za šut. I onda taj tajm-aut, minijatutra trenera Mijovića i realizacija Danila Nikolića.

Odoše Đetići kući pevajući, uz saznanje da su nastavili savršen niz. Dobili su četvrti meč ove sezone, dva slavlja u Evrokupu (Breša i Levaloa) i premijerno u ABA ligi nad Splitom ukrasili velikim trijumfom u Beogradu. Ispod njega se kao najefikasniji akter potpisao Džastin Kobs sa 27 poena, međutim, pamtiće se taj projektil Danila Nikolića. Njegovih ukupno 21 i status junaka.

Ispalo je na kraju da je tragičar crno-belih bio Ognjen Jaramaz. Da paradkos bude veći, bek Partizana bio je najbolji u domaćem sastavu, sve do završnice. U utakmici kad je doprinos stranaca bio očajan, srpski bek je stisnuo petlju, tokom druge četvrtine povukao ručnu da Parni valjak ne sklizne na straputicu, u trećoj deonici obojio veleobrt (od minus deset do plus šest za samo šest minuta), energijom zarazio saigrače u produžetku i onda upropastio dva napada koja su mogla da reše derbi. Ostaju pored Jaramazovog prezimena 24 poena i sedam asistencija, ali je problem za crno-bele što je u ključnim trenucima solirao.

Jaramazova partija nema pozlatu, iako se pozicionirao kao lider domaćeg sastava. Nije to bio Kodi Miler Mekintajer očigledno potrošen izdanjem protiv Venecije, još manje Nemanja Dangubić i Rade Zagorac (mašili otvorene šuteve), ruku nije namestio ni Markus Pejdž, potpuno odustan bio Rašon Tomas (igrao samo šest i po minuta). Malo šta u timu Vlada Šćepanovića je funkcionisalo osim Jaramaza. Nije vredelo.

Kao što ni Budućnosti nije vredela prednost od deset razlike (63:53). Verovatno su gosti pred kraj treće deonice pomislili da kontrolišu utakmicu i naprasno su stali. Ili se ekipa Vlada Šćepanovića probudila. Tek, za samo šest minuta crno-beli su istopili minus, prešli u vođstvo (69:63). Furiozan preokret započet je trojkom Nemanje Gordića, nadovezale su se dve kontre Rada Zagorca, doprineo Jaramaz i za tili čas našli su se crno-beli u poziciji da se pitaju za dešavanja na terenu. Samo što su se toliko potrošili jureći zaostatak da više nisu mogli da pritisnu kao u pomenutom periodu.

Ima i to toga što je centarska linija Podgoričana počela da igra kao u uvodu oba poluvremena. Vil Rid, Melvin Edžam i Danilo Nikolić ubacili su lake poene, a kako se na drugoj strani pojedincima skratila ruka ušlo se u neizvesnu završnicu. Četiri sekunde pre kraja Danilo Nikolić je pogodio za vođstvo 78:77, poslednji Partizanov napad išao je na Jaramaza, Ognjen proigrao Vila Mozlija, Amerikanac posle faula realizovao samo jedan penal i ušlo se u dodatnih pet minuta.

Tako Partizan nije uspeo da iskoristi visinsku prednost usled izlaska sa terena Vila Rida i Melvina Edžama, kasnije je Budućnost ostala i bez Dragana Apića, te iako je Erik Mika poenima držao crno-bele u igri, primetno je bilo da su se odbrani toliko umorili da više nisu mogli da uhvate Džastina Kobsa, Nikolu Ivanovića, kao barjaktare uspeha Budućnosti.

Sve dok zastavu trijumfa nije preuzeo Danilo Nikolić i nerealnom trojkom udario pečat na derbi kakav se retko viđa.

---------------------------------------------

ABA LIGA, DRUGO KOLO

PARTIZAN – BUDUĆNOST 99:101 (20:22, 21:24, 19:17, 18:15, 8:8, 13:15)

Beograd

Hala „Ranko Žeravica“

Igrano bez prisistva publike

Sudije: Saša Pukl, Matej Boltauzer, Tomislav Hordov

PARTIZAN: Mika 12, Mekintajer 15, Zagorac 12, Pejdž 3, Dangubić 10, Gordić 10, S. Janković 6, Jaramaz 24, N. Janković 3, Tomas 1, Trifunović nije igrao, Mozli 3. Trener: Vlado Šćepanović.

BUDUĆNOST: Kobs 27, Ivanović 11, Edžam 10, Šehović 9, D. Nikolić 21, Apić 12, Z. Nikolić - , Von - , Popović - , Rid 11, Žugić -. Trener: Petar Mijović. 



tagovi

KK PartizanABA ligaBudućnost Podgorica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara