Lojd i Haket u duelu (©MN Press)
Lojd i Haket u duelu (©MN Press)

PADE KRUNA ŠAMPIONU EVROPE! Zvezdini fajteri preživeli u produžetku, definicija timske pobede i Lojdov 31 poen

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.10.20. | 23:02

Po drugi put u istoriji Zvezda uzela meru Armejcima

Crvena zvezda je skinula krunu šampionu Evrope! Ovo je definicija timske pobede, fajteri Saše Obradovića preživeli su produžetak, ali Džordan Lojd ponovo je izneo najveći teret i 31 poenom anulirao simultanku Danijela Haketa i njegovih šest trojki - 86:84 (18:20, 17:23, 11:8, 27:22, 13:11).

Kakva razmena udaraca, kakav povratak u život i kakva pobeda! I opet je ona imala potpis Džordana Lojda. Ako je Danijel Haket pogađao sve kao na strelištu i zagorčavao život igračima Crvene zvezde u poslednjoj četvrtini, zapamtiće Dimitris Itudis, njegov stručni štab i igrači zapamtiće lik momka iz Čikaga koji je ostao hladan kao led u momentima kada se lomila utakmica. Novi rekord karijere s 31 poenom (11/21 iz igre, 2/6 za tri), šest skokova, četiri izgubljene lopte i šest iznuđenih faulova za ukupni indeks korisnosti 25. Poslednjih devet poena u završna tri minuta produžetka ubacio je Lojd i tako uzvraćao udarac za udarcem na sve ono što su u svojim rukama imali Vil Klajburn i Majk Džejms! Neverovatno s kakvom lakoćom je odigrao ovu završnicu za infarkt Džordan Lojd i s koliko je šlifa upucao pobedu Zvezde! Mogao je još i više da se proslavi da je pogodio poslednji šut na kraju poslednje četvrtine uz zvuk sirene, ali ovako je možda slađe.

Izabrane vesti

---------------------------------

CRVENA ZVEZDA - CSKA MOSKVA 86:84

/18:20, 17:23, 11:8, 27:22, 13:11/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd;

Sudije: Luiđi Lamonika, Huan Karlos Garsija, Arturas Sukis.

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 2, Hol 6 (6as), Volden 12, Lojd 31 (11/21 iz igre), Davidovac 5, Lazić 2, Rit 7, Dobrić -, Simonović -, Jagodić Kuridža 11 (6sk), Kuzmić -, Teri 10.

CSKA MOSKVA: Homenko -, Džejms 9, Hilijard 2, Uhov 2, Haket 29, Antonov -, Fojtman 9, Klajburn 18, Šengelija 8, Umrihin -, Milutinov 2, Kurbanov 5.

---------------------------------

Svaka čast Džordanu Lojdu, ali ovo definitivno nije samo njegova pobeda. Kakve su samo bitne epizodne uloge imali Tejlor Ročesti i Emanuel Teri na startu produžetka sa one dve alej-up asistencije! Teri je na svom evroligaškom debiju prošao put od velike treme i tri brza faula, do deset poena, uz dva identična zakucavanja za špice. Dejan Davidovac je celu utakmicu bio tih i povučen, a onda je ubacio pet možda najvažnijih poena u završnici četvrtog kvartala – prvo trojku za minus jedan (69:70), a onda pod košem uz onaj ofanzivni skok posle Lojdovog promašaja s poludistance. Marko Jagodić Kuridža se uvukao pod kožu igrača CSKA i skromni krilni centar odigrao je partiju karijere u Evroligi! Pokupio je mnogo bitnih lopti i ubeležio nekoliko važnih koševa kroz čistu demonstraciju košarke stare škole za 11 poena, šest skokova i dve asistencije, te 20 indeksnih poena. Duop Rit je večeras “omatorio“ za nekoliko godina sa pet poena u poslednjoj četvrtini i onom blokadom nad Majkom Džejmsom na 34 sekunde pre isteka produžetka, kada je praktično overio trijumf Crvene zvezde! Na kraju njegovih sedam poena. Kori Volden je pre odlaska na klupu zbog pet faulova odigrao elegantnu rolu i vratio Crvenu zvezdu u život na startu drugog poluvremena i skupio 12 poena.

Na vrhuncu svega bila su Zvezdina upornost, srčanost i vera u ovaj tim! Čak i kada je CSKA otišao na plus 14 (51:37) posle serije 11:2 i praktično četiri minuta bez poena igrači Saše Obradovića nisu klonuli duhom, već su se poput vrsnog boksera podigli iz nokdauna i uzvratili direktom! CSKA je u trećoj deonici zaustavljena na samo osam poena, a bez koša iz igre gosti su bili gotovo sedam minuta! I tada je Crvena zvezda imala veliku šansu da prelomi susret u svoju korist i potpuno okrene rezultat, ali je napad zatajio... Haket je odigrao utakmicu života i sipao trojku za trojkom, tako da Zvezda nikako ne odnese pobedu posle 40 minuta igre. Na kraju je i njegov šut stao u produžetku sa 29 poena, šest trojki iz osam pokušaja i 39 indeksnih poena. Ali, Zvezda je imala više energije, strpljenja i volje, pa na kraju zasluženo slavila.

Kod CSKA Džejms je skroz podbacio. Posle 27 poena Albi večeras samo devet (2/9 iz igre, 0/4 za tri), ali uz osam asistencija. Nikola Milutinov odigrao je samo devet i po minuta i nije se vraćao na teren u drugom poluvremenu, pa je imao tek dva poena i tri skoka. Vil Klajburn je posle 14 poena u prvom delu ostao na samo četiri poena do kraja meča, uključujući i samo jedan poen do produžetka – 6/15 iz igre, 1/5 za tri. 

Crvena zvezda je napravila apsolutno najveći podvig dosadašnjeg toka sezone i pokazala da može da bude i te kako ozbiljan takmac u daljoj ofanzivi na TOP 8! Sada je još veća šteta zbog onog poraza od Žalgirisa prošle sedmice, ali dok se kockice budu posložile, a Džoni O'Brajant uđe u sistem, Zvezda sve otvaraju mnogi horizonti. CSKA je pretrpeo i drugi, može se reći, neočekivan poraz u poslednje dve runde. Prvo Alba, pa sada Crvena zvezda. I opet u produžetku! Ovaj će možda i više boleti Dimitrisa Itudisa jer ne voli da gubi u Beogradu...

Crvena zvezda je drugi put u istoriji okršaja uzela meru Armejcima. Drugi put u ukupno šesnaest sudara...

EVROLIGA – 5. KOLO

Četvrtak

Žalgiris - Valensija 82:94

/Rubit 12 - Marinković 16/

Panatinaikos - Fenerbahče 82:68

/Nedović 28 - Braun 17/

Crvena zvezda - CSKA Moskva 86:84, posle produžetka

/Lojd 31 - Haket 29/

Petak

19.00: (2,55) Himki (14,5) Makabi Tel Aviv (1,60)

20.30: (2,15) Bajern (14,5) Olimpijakos (18,0)

21.00: (1,70) Barselona (14,5) Real (2,30)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Zenit – Milano

Alba - Baskonija

Anadolu Efes - Asvel



tagovi

Marko Jagodić KuridžaDanijel HaketEmanuel TeriKori VoldenDžordan LojdJohanes VojtmanMajk DžejmsVil KlajburnCSKA MoskvaTejlor Ročesti

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara