©Shutterstock
©Shutterstock

Panatinaikos pred krunisanjem: Zeleni na pragu jubilarne 40. titule

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.06.21. | 10:53

Košarkaši Lavrija su već ostvarili istorijski uspeh, ali čini se da nemaju snage za više

Olakšao je Olimpijakos put ka tronu velikom rivalu, kada je sredinom sezone 2018/19 odlučio da istupi iz lige. Od tada se se rezervnim timom takmiči u drugom rangu, prvi igra isključivo u Evroligi. Panatinaikos je to iskoristio da se okiti sa dve šampionske titule, a na pragu je da uzme i treću od kako su crveno-beli nezadovoljni suđenjem odlučili da se povuku. U finalu za rivala ima ekipu Lavrija, koja je osvajanjem drugog mesta na tabeli, a potom i plasmanom u samo završnicu napravila rezultat za pamćenje. Trenutno je 2:1 za Zelene, koji će na gostovanju pokušati da se domognu trofeja, 40. u istoriji kluba (20.00).

20.00: (7,50) Lavrio (23,0) Panatinaikos (1,10)

Izabrane vesti

Imao je Panatinaikos silnih problema i ove sezone, ali to je pre svega naškodilo rezultatima u Evroligi. U domaćem prvenstvu je izgubio tek dva susreta u regularnom delu, dok je na putu ka finalu pretrpeo tek jedan neuspeh. Sa 2:0 je počistio Jonikos, pa je sa 3:1 savladao AEK u polufinalu (sastav iz Atine u borbi za treće mesto bio bolji od Promiteasa - 3:1), a na putu je da istim rezultatom na pleća obori i borbeni Lavrio.

Sa druge strane, Majnersi su ispisali istoriju osvajanjem drugog mesta na tabeli u regularnom delu sezone (17-5), potom su na startu doigravanja dobili Kolosos (2:0), dok su se u polufinalu dobro porvali sa ekipom iz Patrasa (3:2). Napravili su nezapamćen uspeh, a potom u drugom meču finalne serije stigli i do iznenađujućeg trijumfa. Slavili su u svojoj dvorani protiv velikog favorita posle produžetka (89-84). Ipak, Zeleni iz Atine su u prvom i trećem mestu prebacili marginu od 100 poena. U OAKA areni slavili su sa 100:72 i 103:74. Jasno je da je razlika u kvalitetu više nego osetna. Zato se očekuje da ekipa Odeda Kataša brejkom stigne do trona.


Ostao je PAO bez Nemanje Nedovića, koji je zbog povrede razrešen obaveza, kako bi se što bolje oporavio i probleme ostavio iza sebe. Pritom je ekipu usred finalne serije napustio i Šelvin Mek, ali to nije preterano omelo Kataša i ekipu koja mu je ostala na raspolaganju. U prvom duelu su centri odradili posao, Kostas Mitoglu i Jorgos Papajanis su ubacili po 14 poena, a zablistao je i Janis Papapetru sa po 13 poena i asistencija. U drugom duelu je Ti Džej Brej odigrao na visokom nivou (18p), ali borbeni Lavrio je predvođen 23-godišnjim Tajsonom Karterom (23p) odbranio svoj teren. Ben Bentil se razgoropadio u minulom susretu i odigrao najbolju utakmicu zelenom dresu. Centar iz Gane je vodio Panatinaikos do trijumfa sa 28 poena, uz samo tri promašaja iz igre (10/12 za dva).

Trojke su bile prevaga u jedinom trijumf Lavrija u finalnoj seriji. Ubacili su ih 15 u svojoj dvorani, naspram samo šest koliko je postigao PAO. Pre tri dana u Atini viđena je dominacija Zelenih na skoku, uhvatili su čak 23 lopti pod obručima više od rivala (45:22, 17:5 ofanzivni).

Sve ukazuje na novo krunisanje Panatinaikosa, koji je u tekućoj sezoni osvojio i 20. trofej u Kupu Grčke. Sada je na pragu 40. šampionske titule, ostaje da se vidi da li Lavrio ima snage da izbori majstoricu.

GRČKA - FINALE (ČETVRTI MEČ)

Četvrtak

20.00: (7,50) Lavrio (23,0) Panatinaikos (1,10)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

grčka košarkaška superligaKK PanatinaikosLavrioOded KatašNemanja Nedović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara