Panajotis i Jorgos Kalaicakis, Pejton Siva i Derik Volton (Foto: MN Press; AFP; Starsport)
Panajotis i Jorgos Kalaicakis, Pejton Siva i Derik Volton (Foto: MN Press; AFP; Starsport)

Panatinaikos sprema tim za narednu sezonu: Na radaru Siva, blizanci Kalaicakis i bivši bek Klipersa

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.04.22. | 21:00

Sprema se revolucija u Atini

Razočarana novim slabim izdanjima u Evroligi, uprava Panatinaikosa je već krenula sa "čistkom". Smenjen je Dimitris Priftis, dužnosti razrešene legende kluba Dimitris Dijamantidis i Fragiskos Alvertis, a povratnici Jorgos Vovaras i Argiris Pedulakis su već počeli sa sklapanjem planova za narednu takmičarsku godinu. Očekuju se velike promene, a nekoliko igrača je već na radaru kluba.

Vovoras je preuzeo ulogu trenera po drugi put, Pedulakis ovoga puta obavlja ulogu tehničkog direktora, a prema informacijama grčkih medija, ali i litvanskog Basket Newsa već je sastavljen i deo spiska želja. Na njemu se zasad nalaze bivši plejmejker Albe Pejton Siva, talentovani grčki košarkaši Jorgos i Panajotis Kalaicakis, kao i nekadašnji organizator igre Žalgirisa, Albe, Asvela, ali i LA Klipersa i Detroit Pistonsa Derik Volton.

Izabrane vesti

Pedulakisova želja je da sastavi jezgro grčkih igrača, pa je tako svim silama krenuo po mladu zvezdu litvanskog Lijetkabelisa Panajogisa Kalaicakisa. Eksplodirao je talentovani bek pod vođstvom Nenada Čanka u Panevežisu, odigrao odličnu sezonu u Evrokupu gde je bio drugi strelac ekipe sa prosekom od 13 poena po nastupu.

SDNA prenosi da je njegov prelazak u redove Zelenih praktično gotova stvar, ali da je želja ljudi iz Panatinaikosa da ga odmah presele u Atinu. Pedulakis veruje da bi uz Jorgosa Papajanisa, Lefterisa Mancukasa, Nikosa Hugaza, Aleksandrosa Samodurova i Neoklisa Avdasau činio budućnost grčkog velikana.

Uz Panajotisa bi u OAKA Areni voleo da vidi i njegovo brata blizanca Jorgosa. Ovaj 23-godišnji košarkaš je na minulom draftu odabran kao poslendji pik od strane Indijana Pejsersa, ali je odmah prosleđen u Milvoki. Posle devet nastupa aktuelni šampion je rešio da ga otpusti, što je iskoristila Oklahoma koja marljivo radi na stvaranju temelja za nove uspehe i ne boji sa da pruži šansu mladim talentima. Tako je Jorgos Kalaicakis u finišu sezone dobio veliki prostor i pokazao da poseduje ozbiljan potencijal čak i za najjaču ligu na svetu. Odigrao je četiri utakmice, prosečno na terenu provodio po 41,4 minut ai beležio 17,5 poena.

Njegov prioritet je da ostane u NBA, ali Panatinaikos se nada da bi ozbiljnijom ulogom mogao da ga ubedi da se vrati kući.

Uz blizance Kalaicakis, prioritet kluba je i angažovanje kvalitetnog plejmejkera. Tekuću sezonu PAO je počeo sa Kendrikom Perijem na "kecu", potom je doveo Jogija Ferela i na kraju Stefana Jovića. Bivši igrač Mege Mozzart i Cedevite nije zadovoljio pa se preselio u Budućnost, Ferel je posle svega par nastupa dobio voljno, što je iskoristila Cedevita Olimpija, a Jović nije uspeo da ostavi veći utisak zbog problema sa povredama. Tako su na Pedulakisovoj listi završili Derik Volton i Pejton Siva.

Volton je sezonu počeo u Detroit Pistonsima, ali se šetao između čete Dvejna Kejsina i filijale kluba iz Mičigena u Razvojnoj ligi, Motor Siti Kruza. Beležio je 6,3 poena i sedam asistencija u proseku na tri NBA nastupa, dok je u Dži ligi imao prosek od 16,8 poena, 9,4 asistencije i 5,6 skokova na 25 mečeva.

Svojevremeno je bio član i Majami Hita i Klipersa, a iza sebee ima 45 nastupa u najjačoj konkurenciji na planeti (2,2 poena i 1,4 asistencija po utakmici). Okušao se i u Evropi, najpre je igrao za Žalgiris, a potom i za berlinsku Albu i Asvel.

Eurohups je preneo da je i Siva u mislima Zelenih, a to je uspeo da potvrdi i Basket News. Ostavio je svojevremeno sjajan utisak u dresu Albe, ali je minulog leta odlučio da napusti Stari kontinent, te je potpisao za Brejkerse sa Novog Zelanda (takmiče se u australijskoj NBL ligi). Nastavio je sa dobrim igrama i u novoj sredini, beležio 11,8 poena i 4,6 asistencija na 23 nastupa.

Svojevremeno je bio i NCAA šampion sa Luivil Kardinalsima, dok ga je sa klupe predvodio bivši trener Panatinaikosa Rik Pitino. Otišao je potom u NBA kao 56. pik, igrao godinu dana u dresu Detroita, ali nije uspeo da ostavi veći trag. U Evropi je najpre igrao za Juvekazertu, da bi ga 2016. godine u Albu preselio Aito Renezes Garsija. Sa timom iz Berlina osvojio je dve titule u Nemačkoj.


tagovi

KK PanatinaikosPejton SivaArgiris PedulakisJorgos VovorasJorgos KalaicakisPanajotis KalaicakisDerik Volton

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara