Najbolji akteri utakmice - Kevin Panter i Brajs Džons (©Star Sport)
Najbolji akteri utakmice - Kevin Panter i Brajs Džons (©Star Sport)

Panter sa 29 poena presudio Panterima, Partizan od dobijenog umalo napravio veresiju

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 23:04

Drama u poslednjim sekundama u Čairu, Nerandžić promašio šut za produžetak

Vrhunac košarkaških dana u Nišu biće u znaku drugog večitog derbija u sezoni i osmog finala nacionalnog Kupa u ovom veku! Partizan je opravdao ulogu favorita protiv FMP iz Železnika i vratio se u borbu za prvi trofej košarkaške sezone posle godinu dana pauze. Parni valjak odigrao je utakmicu za "palog" saigrača Alena Smailagića i zakazao duel sa Crvenom zvezdom koji će biti odigran u nedelju od 21 čas - 92:89 (21:24, 31:19, 21:17, 19:29).

Veliko je pitanje i dalje šta će biti sa Smailagićem. Srpskom reprezentativcu je, izgleda, stradalo levo koleno posle slučajnog kontakta sa Brajsom Džonsom već posle dva i po minuta utakmice. Dok mu je klupski doktor Momčilo Jakovljević ukazivao pomoć televizijske kamere uhvatile su momenat kako Partizanov krilni centar kaže da “ne može“. Izašao je uz pomoć ljudi sa klupe u svlačionicu i nije se više vraćao.

Izabrane vesti

FMP je i ovaj meč u Nišu odigrao bez kapitena Marka Radonjića zbog temperature, te od ranije povređenog Gereta Nevelsa koji je iz lože, zajedno sa članovima uprave kluba, posmatrao dešavanja.

Za razliku od susreta odigranog pre sedam dana u Železniku gde je sve vreme bilo napeto, interval rezultatske drame došao je potpuno iznenada, na samom kraju. Četvorostruki osvajač nacionalnog Kupa nije dozvolio da se susret pretvori u rutinsko odrađivanje posla za Partizan. Desile su se neke neobjašnjive stvari za ekipu Željka Obradovića. Na 82 sekunde do kraja Parni valjak imao je 91:80 u rukama. Od tada tri uzastopne trojke FMP preko Brajsa Džonsa i Milutina Vujičića dovele su FMP nadomak preokreta! Uz sedam sekundi na semaforu Aleksa Avramović je imao dva slobodna bacanja da verovatno stavi tačku, ali je prvo promašio! Drugo nije, a onda šut za produžetak nije pogodio Nenad Nerandžić.

Ledej i Nerandžić (©Star Sport)Ledej i Nerandžić (©Star Sport)

Posle starta u kojem je FMP uglavnom imao vođstvo u rukama, situacija je na Partizanovu vodenicu počela da se okreće sredinom drugog kvartala kada se serijom 20:7, u kojoj je Kevin Panter postigao 12 poena, od rezultata 28:32 stiglo do 48:39. Parni valjak je tada preuzeo vođstvo koje do kraja više nije ispuštao. To ipak nije garantovalo završnicu sa više napetosti.

Nakon maksimalnih 16 poena razlike (67:51) sredinom treće deonice prednost crno-belih počela je da se lagano topi, do te mere da je FMP pronašao tračak nade da bi mogao da se ipak uključi u završni sprint za pobedu. Naravno, iza tog pokušaja Pantera stajao je najbolji igrač ekipe Brajs Džons. Trojka, pa polaganje iz teške situacije doveli su FMP na zaostatak od šest poena, što je značilo da bi još jedna trojka dovela susret na jedan posed. Dugo je rezultat 73:67 bio aktuelan, pre nego što je prvo Balša Koprivica ubacio jedno slobodno bacanje, a zatim Dalas Mur još jednom trojkom vratio dvocifrenu prednost. A onda je Partizan od dobijenog umalo napravio veresiju...

Panter je polufinale odigrao sa velikom motivacijom. Dok su Panteri gurali loptu pod koš, on je uzeo ključeve utakmice u svoje ruke, zaigrao kako samo on zna i pronašao određenu zonu komforu iz koje je izvukao maksimum! Čak jedanaest od svojih 29 poena ubacio je sa linije slobodnih bacanja (7/16 iz igre), jer odbrana FMP nije imala drugo rešenje nego da faulovima "seče" njegove pokušaje. Upisao je i koeficijent 32. Mur je još jednom bio jedan od odgovornih za poraz FMP sa 17 poena iz sedam šuteva. Zek Ledej dodao je 15, a Koprivica 11 poena i šest skokova. Kod FMP 29 poena i 13 asistencija Džonsa za indeks 29! Ono što je Panter radio odbrani na jednoj strani, to je Džons na drugoj. Bio je sveprisutan na parketu, a iako je dugo kuburio sa faulovima, zbog čega je Stefanović sa njim pravio rukometne izmene, nezaustavljivo je delovao kada bi dobio loptu. Danilo Tasić je imao 17, a Nenad Nerandžić 13 poena, uz šest skokova i tri asistencije.

Matijas Lesor (©Star Sport)Matijas Lesor (©Star Sport)

Ispadanje Smailagića iz rotacije zahtevalo je od trenera Obradovića da izvrši određene korekcije u minutaži igrača. Dobra stvar za crno-bele bilo je prisustvo Matijasa Lesora u rotaciji. FMP je neiskustvo protivničkih centara pokušao da materijalizuje tako što je forsirao unutrašnju igru. Da dolazi do poena iz reketa uz eventualni faul za dodatno slobodno bacanje. Tako su Panteri za 20 minuta imali 24 poena iz blizine koša, Partizan 10. Kontrola skokova je u prvom delu takođe bila na strani tima iz Železnika – 24, od čega 11 u napadu, dok je protivnik imao 15, odnosno pet u reketu FMP. Za dirigovanjem u tom delu terena bio je zadužen Izundu koji je pohvatao gotovo sve i dobro preznojio svoje direktne čuvare.

Džons je i na ovom meču pokazao da ima kvalitet i za viši nivo košarke od ABA lige. Zahvaljujuči njegovim, Nerandžićevim i Tasićevim poenima FMP je gotovo 15 minuta uglavnom bio u vođstvu. Ipak, puleni Nenada Stefanovića nisu imali ono čime je Partizan raspolagao – raspoloženim Panterom i Murom. Imao je prošlosezonski košarkaš milanske Olimpije težak ulazak u meč, promašio je nekoliko šuteva iz otvorenih pozicija, ali to ga nije sputalo. Ono što je kod Pantera karakteristično jeste to da ga promašaji na “obaraju“, već nastavlja dalje dok ne uđe. A kad pogodi prvi put, kao što je to uradio iz teške pozicije posle šuta iz okreta, kreće lavina. Naredni pokušaji ulazili su kao da je na treningu, pa je brzo skupio 17 poena! Kada je on stao, napadom je počeo da diriguje Mur koji ga je ispratio sa 12 poena. Zajedno su ubacili četiri od sedam Partizanovih trojki u prvom poluvremenu, a Partizan je upravo zahvaljujući hicima spolja imao +9 (52:43) pred nastavak. Važnu podršku dali su Ledej i Koprivica, što je u dobroj meri usmerilo susret ka pobedi i zakazivanju novog večitog derbija.

Nema mnogo vremena za odmor, već za 22 sata igra se finale.


--------------------------------------

- Kup Radivoja Koraća - polufinale -

PARTIZAN - FMP 92:89

/21:24, 31:19, 21:17, 19:29/

Dvorana: Sportski centar Čair (Niš)

Sudije: U. Obrknežević, M. Juras, S. Prpa

Partizan: Vukčević, Avramović 3, Koprivica 10 (6sk), Smailagić, Trifunović 7, Panter 29, Kuruc 2, Ledej 14, Zagorac, Dangubić 6, Mur 17, Lesor 3

FMP: Džons 29 (13as), Šaranović 6, Tasić 17, Izundu 6, Nerandžić 13, Gušić, Pavićević 5, Vujičić 5, Simović, Stepanović 6, Manojlović 2, Lakić

--------------------------------------

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

Crvena zvezda - Mega Mozzart 72:53

/Kalinić 15 - Matković 15/

Partizan - FMP Železnik 92:89

/Panter 29 - Džons 29/

FINALE

20. februar

21.00: Crvena zvezda - Partizan


tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Kevin PanterDalas MurEbuka IzunduBrajs DžonsDanilo Tasić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara