Baken Bersi posle pobede u Pioniru (©fiba.basketball)
Baken Bersi posle pobede u Pioniru (©fiba.basketball)

Panteri izgubili od Danaca za koje samo Danci nisu igrali

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.09.22. | 11:19

Kapiten FMP-a Nenad Nerandžić sumirao utiske posle poraza od Baken Bersa - ekipe koja ima veliko iskustvo na međunarodnoj sceni, jezgro tima već neko vreme na okupu

Košarkaši FMP-a pretrpeli su bolan poraz u finalu kvalifikacionog turnira za Ligu šampiona. Posle 45 minuta borbe zaustavljeni su od strane Baken Bersa u dvorani Aleksandar Nikolić. Danski tim je napravio iznenađenje, ali i dokazao da pored velikog iskustva, poseduje i kvalitet.

Malo se o skandinavskoj košarci zna na našim prostorima. Jasno je i zašto - nisu tamošnji klubovi i selekcije imali mnogo uspeha. Ipak, sve veći broj međunarodnih takmičenja i utakmica otvara mogućnosti za rast popularnosti igre pod obručima na različitim krajevima Evrope i sveta. Tako i u Danskoj. A popularnost sa sobom otvara i prostor za podizanje kvaliteta i iznenađenja. Sinoć je uz Baken veliko priredila i Benfika: U Lisabonu ponizila nemački Brose Bamberg koji je pre nekoliko godina igrao i Evroligu (87:73).

Izabrane vesti

FMP je izgubio od tima koji godinama dominira u danskom prvenstvu. Aktuelni je šampion, osvojio je rekordnu 20. titulu minule sezone i zaista je neprikosnoven. Koliko je uspešan govori i da u Orhusu nema uspešnijeg sportskog kluba. Uz sve to, redovan je na evrosceni. Ima daleko više iskustva od Pantera u takmičenjima poput Lige šampiona, utakmicama eliminacionog karaktera.

"Svi smo negde mladi i neiskusni. Oni imaju veće iskustvo na evrosceni. Dženkins i Valniskas su igrali evropska takmičenja, kaoi i Janković koji je sa nama odnedavno", pričao je i trener tima iz Železnika posle utakmice.

U poslednjih devet sezona samo u dve nije igrao FIBA takmičenja. Posle Euročelendža, okušao se u FIBA Evropa kupu, ali i Ligi šampiona. U drugorangiranom klupskom takmičenju Starog kontinenta pod okriljem Svetske kuće košarke pre tri godine je stigao do četvrtfinala , minule i do polufinala (Evropa kup).

Bersi dolaze iz Danske, ali bi se pogledom na sastav tima to teško moglo zaključiti. Uzmimo za primer baš utakmicu protiv FMP-a. Noa Sorensen je proveo dva minuta i 28 sekundi na parketu Pionira, Markus Vinter, Morten Salerc i Gustav Knudsen nisu dobili priliku. Jedino je danski internacionalac pod imenom Darko Jukić odigrao ulogu u beogradskom trijumfu (proveo 24 minuta na parketu, upisao pet poena).

Povrh toga, sastav iz Orhusa ima nekoliko stranaca koji dugi niz godina sa uspehom brane boje tima. Iskusni centar Mišel Dijuf je među Medvedima od 2015. godine, Amerikanac Rajan Evans od 2018. Jukić je drugi mandat u Bersima otpočeo pre četiri godine. U timu postoji kontinuitet rada, kontinuitet uspeha.

Ovog leta su u Baken Berse stigli i FMP-ov dželat Toni Kar koji ima veliko iskustvo u evropskoj košarci iza sebe (Torino, Kantu, Parma...), bivši igrač Klivlenda i reprezentativaca Australije Deng Adel, kao i iskusni Skajler Boulin koji je prošlu sezonu proveo u nemačkom Bonu, a dobar deo karijere baš u Bundesligi...

Nenad Nerandžić i Nikola Šaranović u duelu sa Tonijem Karom (©fiba.basketball)Nenad Nerandžić i Nikola Šaranović u duelu sa Tonijem Karom (©fiba.basketball)

Uz sve to, danski tim je odigrao utakmicu manje na turniru, imao više vremena da analizira protivnika i pripremi finale.

"Ekipa Bersa je definitivno bila odomornija. Igrali smo tri utakmice u pet dana, sve tri na jednu loptu. Sigurno je bila veća potrošnja kod nas, ali imali smo utakmicu. Samo smo krivi, treba izvući pouke i da iz ovoga izađemo još jači i bolji", istakao je Nenad Nerandžić posle utakmice.

Kapiten je bio vidno razočaran posle poraza.

"Teško je pričati. Težak poraz. Imali smo u četvrtoj četvrtini sedam razlike, pa pet, ali oni su vodili tokom čitave utakmice. Uspeli smo da se vratimo, ušli u produžetke i ekipa Baken Bersa je zasluženo pobedila. Tek je septembar, a igrali smo utakmice koje mnogo toga donose. Jeste nezgodno, ali šta je tu je. Kako nama, tako i njima Da napravimo analizu, pa već krećemo da se spremamo za ABA ligu".

Kako bilo, iskustvo sa kvalifikacionog turnira definitivno će poslužiti ekipi Nenada Stefanovića u nastavku sezone.

"Sigurno da će značiti. Imamo skoro dva meseca iza sebe, neke veoma teške utakmice na pripremama, pa tri zvanične u kvalifikacijama. Dosta je bilo promena ove sezone i sigurno ćemo rasti iz dana u dan kao ekipa".

Panteri su pretrpeli i velike promene tokom leta, angažovali osam novih igrača.

"Deluje da su se svi dobro uklopili. Dosta je igrača koji mogu da iskoče svakog dana. I ove godine smo ekipa, svi doprinose i sve ide kako treba. Potrebno je određeno vreme, ali idemo u pravom smeru", zaključio je Nerandžić.

FMP je učinio sve u svojoj moći da se domogne grupne faze Lige šampiona i omogući ljubiteljima košarke u Srbiji da prati tri tima na evrosceni. Došao je na prag velikog uspeha, ali se sapleo o poslednju prepreku. Sada se okreće obavezama u ABA ligi, gde već u ponedeljak (18.00) ukršta koplja sa Megom u Železniku.


tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPFIBA Liga šampionaBaken BersNenad NerandžićNenad Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara