Detalj sa ceremonije
Detalj sa ceremonije

PAOK u čast heroja Baneta Prelevića, dres sa brojem "7" pod svodovima prepune dvorane

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.04.23. | 23:34

Srpski košarkaš je sa crno-belima proveo najlepše godine, tu je završio igračku i započeo trenersku karijeru

Nekadašnji mladi reprezentativac Jugoslavije Branislav Prelević doživeo je najveću čast koju jedan sportista može da dobije po završetku karijere, pošto mu je nekadašnji klub PAOK na svečanosti u Solunu povukao dres sa brojem "7".

Prelević je živa legenda Paoka, nekadašnji kapiten i čovek koji je klubu iz Soluna doneo najveće radosti u prebogatoj istoriji. Puna dvorana u Solunu dočekala je svog heroja, a sa tribina se orilo: "Ooo, Bane, Bane".

Izabrane vesti

Sa Prelevićem na čelu crno-beli su postali šampioni Grčke 1992. godine, osvajači nacionalnog Kupa, učesnici Fajnal fora Evrolige 1993. godine na kojem su zaozeli treće mesto, kao i jedina dva evropska pehara kluba - Saporta kup 1991. godine - bili finalisti još 1992. i 1996. godine -, te evropski Kup Koraća 1994. godine!

Rođeni Beograđanin važio je tokom devedesetih godina prošlog veka za jednog od najboljih evropskih strelaca, što je i dokazao u perioodu od 1988. do 1996. godine kada je sa ogromnim uspehom branio boje Paoka. On je takođe bio imenovan za najboljeg strelca Saporta kupa 1992, kao i najbolji strelac finala tri godine zaredom (1991-1993. godine).

Paok je 1993. godine bio jako blizu finala Evrolige, ali je poražen od Benetona iz Treviza za koji je tada nastupao Toni Kukoč.

Zanimljivo, Prelević je tokom ceremonije povlačenja dresa otkrio da je razlog zašto se to nije dogodilo ranije upravo u tome što on nije želeo da se tako nešto dogodi.

"Mnogo godina se pričalo o tome i bilo je opcija da se to desi. Nije moja ili krivica menadžmenta. Jednostavno, nisam želeo tako nešto. No, sada me je predsednik kluba Tanasis Hacopulos ubedio", kaže Prelević.

Nekadašnji zlatni kadet dobio je brojne čestitke i video poruke, među njima je bio i Peđa Stojaković.

"Čestitke, Bane, ovo je trenutak koji svaki igrač sanja. Tvoje ime je povezano sa Solunom. Kao bivši saigrač i navijač Paoka, hvala ti puno na svemu", rekao je Stojaković.

Iz SAD takođe se javio nekadašnji NBA košarkaš i Prelevićev saigrač iz Paoka Klif Levingston. Oni su zajedničkim snagama vodili Paok do Fajnal fora Evrolige u sezoni 1992/93...

"Bane, zaslužio si ovo, druže", rekao je dvostruki NBA šampion i član Čikagove dinastije. Sa njim je čestitke poslao i Ken Berlou, koji je za Paok igrao od 1990. do 1993. godine.

Prelević je profesionalnu karijeru započeo u Crvenoj zvezdi 1986, tu se zadržao dve godine, pre selidbe u Paok iz kojeg je 1996. otišao u Kinder iz Bolonje da odigra jednu sezonu i osvoji tamošnji Kup gde je bio proglašen i za MVP. U Grčku se vratio već 1997. gde je dve sezone nastupao za Aek i pomogao klubu da zaigra na Fajnal foru u Barseloni 1998. godine. I ne samo Fajnal for, već i finale u kojem je pobedu ipak odneo njegov bivši klub Kinder.

Karijeru je završio u svom Paoku 2000. Već naredne godine postaje prvo asistent, onda i glavni trener Paok, ali je trenersku karijeru završio već 2008. na klupi Jonikosa.

Zanimljivo, bio je zlatni sa kadetskom reprezentacijom u Zapadnoj Nemačkoj 1983. godine u timu koji su činili još Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Luka Pavićević, Ivo Nakić, Miroslav Pecarski... Trebalo je da zaigra na Olimpijskim igrama 1992. godine, ali se to nije dogodilo zbog raspada Jugoslavije i rata.


tagovi

PAOK SolunBranislav Prelević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara