Pare > sve ostalo

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.06.19. | 08:05

Partizan zna šta mu je činiti

Najavljivalo se danima, bilo je jasno da Zenit ulazi u ciljnu ravninu za tri koraka ispred Partizana i crno-beli nisu uspeli  to da nadomeste. Zenit je imao pogonsko gorivo kakvo crno-beli nisu i stigao je do vajld karte Evrolige.

Evroliga je možda više nego ikada birala između toga šta joj je draže: novac, marketing, uticaj i lokacija tima ili istorijat, trofeji, navijači, poseta. Izabrala je ovo prvo. Bio je ovo referendum oko toga kakva se Evroliga želi i stvara. I dobili smo jasan odgovor.

Izabrane vesti

Sa osvajanjem Evrokupa, Valensija je napravila prostor da jedan tim uđe u 18 Evrolige, a da to na terenu nije zaslužio. Partizan je ispao u polufinalu ABA lige i sa te strane nema za čim da žali. Ali, kada je već došlo do toga da se bira između Partizana, bivšeg prvaka Evrope, tima koji je iznedrio toliko igrača i toliko dao evropskoj košarci i Zenita, tima koji ima novac…

Evroliga je izabrala - pare. I neka je, čisto da i oni koji su do sada sumnjali u tako nešto dobiju čistiju sliku. Partizan je imao mnogo toga na svojoj strani. Ali nije imao ključnu stavku. I sve ovo ostalo je propalo.

“Propao” je Željko Obradović, pun Pionir, Arena od sledeće sezone, Duško Vujošević i njegova Gomeljski nagrada, sve košarkaške legende i trojka Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi 92. u Istanbulu. Protivnik je na sto bacio aduta jačeg od svega navedenog.

Znalo se od početka da je Evroligi mnogo i jedan klub iz Srbije, a da bi dva bili previše. Ali zato tri ruska nisu problem. Posebno zbog finansija. Gasprom je stao iza Zenita, verovatno je ovim napravljen most između te kompanije i Evrolige pa ne treba čuditi da među glavnim sponzorima naredne sezone pred svaku utakmicu čujemo baš njegovo ime.

Partizanovo ćemo čuti u Evrokupu, što za crno-bele ne mora nužno da bude loša stvar. Imaće šansu da naprave novi tim, da kroz malo slabije utakmice imaju bolju šansu da napreduju i spremaju se za napad na ABA ligu, nego kroz paklene evroligaške. Nije ovo priča o lisici i kiselom grožđu. Partizan, ako bude pametno radio, može da izvuče mnogo benefita iz ovakve odluke, pa da onda naredne sezone proba da napadne Evroligu tamo gde Bog zapoveda - na terenu, a ne za stolom.

Shodno svemu pomenutom crno-beli će manje uložiti u tim nego da su izborili Evroligu, ali naredne sezone će ABA liga biti prioritet za tim Andree Trinkijerija koji će ga i praviti, birati igrače, vršiti selekciju. Crvena  zvezda će imati mnogo obaveza  u Evroligi i tu crno-beli mogu da traže šansu, a deluje da ni Budućnost neće biti jaka kao protekle sezone. Videćemo kako će izgledati Cedevita Olimpija.

Ovu šansu su crno-beli propustili, jer je očigledno da nekima tradicija, puna trofejna sala i 20.000 navijača u Areni nisu dovoljni.

Postoji ona strana izreka koja kaže: “Ako želiš da nešto bude odrađeno, učini to sam”. Pa, Partizane, znaš šta ti je činiti…

(FOTO: MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara