Džejlin Smit i Markus Veders (©ABA LIGA - KK Mornar / Media Pro)
Džejlin Smit i Markus Veders (©ABA LIGA - KK Mornar / Media Pro)

Partizan na pogon rezervista do pobede u Baru: Smit debitovao i izbacio ćorke iz sistema

Vreme čitanja: 6min | sub. 30.12.23. | 19:49

Važan trijumf crno-belih za kraj 2023. godine

Partizan Mozzart Bet spustio je zavesu na kalendarsku 2023. godinu pobedom. Pravovremenom reakcijom i kontrolom ritma, tempa i rezultata crno-beli su uspeli da umire ambicije košarkaša Mornara i uspešno završe posao zbog kojeg su došli - 98:76 (22:18, 22:14, 23:24, 31:20).

Nije bilo najblistavije izdanje, mada se tako nešto nije ni očekivalo posle šeste utakmice u poslednje dve sedmice. Potrošnja igrača je ogromna, to je delom i uticalo da se posle devet uzastopnih trijumfa vežu tri poraza koja jesu malo pokvarila sliku, ali ni to nije ništa što bi trebalo da zabrinjava ni tim, ni navijače.

Izabrane vesti

Aktuelni šampion je izgarao taman koliko je bilo potrebno da bi osigurao pobedu bez ikakve neizvesnosti i drugi deo takmičena u Jadranskoj ligi otvorio je na pravi način. Dizao je intenzitet kako je utakmica prolazila i dostigli vrhunac forme u pravom trenutku. Baš zato pobeda na godinama jednom od najtežih mesta u regionu trebalo bi podsticajno da utiče na kompletnu ekipu, jer već drugog dana januara dolazi Asvel, a zatim dva dana kasnije zakazan je evroligaški večiti derbi u kojem je Crvena zvezda domaćin.

Mornar je pružio dobar otpor, nekoliko puta uspevao da nadoknadi ozbiljan rezultatski minus, čak i da nakratko povede sa 16:15, iako je Partizan Mozzart Bet otvorio utakmicu serijom 15:2, ali za izabranike Mihaila Pavićevića ovo je pre svega bio test kvaliteta, koliko je ova, naknadno dorađena i selektirana ekipa daleko od evroligaša koji cilja plasman u četvrtfinale, pa i na Fajnal for.

Posle dosta turbulencija letos i na početku sezone, kada su dovedeni Amerikanci sa dosta manje iskustva, Mihailo Pavićević i njegovi saradnici uspeli su da naprave dobre korekcije. To se još ne vidi kroz prizmu rezultata, jer i posle 14 rundi Barani ostaju zakucani na dno tabele sa samo jednom pobedom, ali je ekipa pokazala karakter i sposobnost da se bori sa jednim od najboljih sastava ne samo Jadranske lige, već i u Evropi.

Željko Obradović je i za ovu utakmicu mogao da računa samo na jedanaestoricu igrača. Aleksa Avramović i dalje je van stroja, Uroš Trifunović je tek počeo sa treninzima, dok iskusni stručnjak nije želeo da rizikuje sa Alenom Smailagićem koji je u Zadru iskrenuo skočni zglob i nije ga bilo u meču sa Virtusom. Pored njih odmor je dobio Zek Ledej posle velike potrošnje u poslednje vreme, a kako je ranije najavljeno, svoje prve minute u dresu Partizana zabeležio je Džejlin Smit.

Amerikanac sa hrvatskim papirima nije oduševio na debiju, ali kako više od tri sedmice nije igrao takmičarsku košarku lopta ga je na parketu Topolice vukla nešto više i trener Obradović mu je istolerisao ozbiljno veliki broj šuteva. Promašio je prvih šest pokušaja sa distance, ali nijedan šut nije bio nerezonski. Svoje prve poene zabeležio pred kraj poluvremena, a trojku iz sedmog pokušaja sredinom četvrtog kvartala. Na kraju je uzeo 11 pokušaja van linije 6,75 metara, pogodio tri i zabeležio 11 poena.

Osetilo se i po njemu da želi da što pre uhvati korak sa novim saigračima, možda je baš zato i uzeo toliko lopti. Narodski rečeno, da ga želja mine. Najvažnije je da njegovi promašaji nisu loše uticali na Partizan i pre svega rezultat, pa je ovo bila odlična prilika za njega da ispuca sve "ćorke". Generalno je odigrao solidnu utakmicu, pre svega defanzivno je odradio dobar posao, mada je i u napadu bio koristan. Ubrzao je Partizan kada je to bilo potrebno, a onda i podelio neka kvalitetna dodavanja, pre svega za Balšu Koprivicu i Tristana Vukčevića. Skupio je šest asistencija, sve u momentima kada je Partizan hvatao zalet za pobedu. Iz njegove dobre odbrane Parni valjak je i upalio motore na uvodu poslednje četvrtine i izrežirao seriju 7:0 kojom je razlilka skočila na dotad maksimalnih 16 razlike (74:58), što je najavilo kasniji rasplet. Biće prilike za Smita da uhvati šuterski ritam, iako nije klasičan šuter ali ume da pogađa trojke u serijama kada uđe u zonu.

Džejms Naneli i Uroš Luković (©ABA LIGA - KK Mornar / Media Pro) Džejms Naneli i Uroš Luković (©ABA LIGA - KK Mornar / Media Pro)

Pored važne pobede, Željko Obradović je uspeo i u svojon nameri da odmori nosioce igre i pruži više minuta rezervistima. Kevin Panter proveo je na parketu nepunih 16 minuta i celo drugo poluvreme odgledao je sa klupe, a uspeo je da skupi šest poena, četiri skoka, tri asistencije i jednu ukradenu loptu. Džejms Naneli je odigrao nepuna dva minuta više i ubacio 10 poena uz takođe dve trojke kao kapiten, ali i tri uhvaćene, dve podeljene i jednu ukradenu loptu. Pi Džej Doužeru je odmor takođe bio neophodan posle nešto nervoznije partije u porazu od Virtusa. Zbog toga je i on presedeo na klupi drugi deo utakmice, a za 12 minuta imao je dva poena, ali i četiri asistencije, dve "krađe" i isto toliko skokova.

Listu strelaca večeras je predvodio Danilo Anđušić sa 17 poena. Odigrao je maltene celo drugo poluvreme, pošto je prvo odgledao sa strane i bio odličnog raspoloženja. Uz dobre procente (5/9 iz igre, 3/4 za tri) orkestrirao je Partizanovu igru i držao udaljenost od Mornara koji je u poslednjoj četvrtini definitivno ostao bez daha.

----- 14. kolo Jadranske lige -----

MORNAR BAR - PARTIZAN MOZZART BET 76:98

/18:22, 14:22, 24:23, 20:31/

Dvorana Topolica, Bar.

Gledalaca: 3.000;

Sudije: Radoš Savović, Tomislav Vovk, Tomislav Stapić.

MORNAR: Veders 17 (9sk), Starovlah 3, Dan Martin 6, Luis 18, Luković 6 (3sk, 3as, 2uk), Miković -, Voler 4, Gavrilović 12, Vranješ 6, Peković -, Mari 4, Radetić -.

PARTIZAN MOZZART BET: Smit 11 (6as), Vukčević 13 (8sk), Koprivica 11 (8sk), Panter 6 (4sk, 3as, 1uk), Jaramaz 3 (4as, 3sk), Naneli 10, Anđušić 17, Doužer 2, Ponitka 9, Kaminski 9, Kaboklo 7.

---------------------

Dobre minute imao je i Balša Koprivica sa 11 poena, sedam uhvaćenih lopti, od čega tri u napadu, te dve blokade i jednom asistencijom. Kada su mu jasne zadatke postavili Bruno Kaboklo i Frenk Kaminski, koji su izgurali najveći deo prvog poluvremena i uglavnom zajedno provodili vreme u nedostatku opcija, mladi srpski centar je odgovorio na pravi način i iskoristio svoje vreme. Dva poena više, uz skok više imao je i Tristan Vukčević koji je sada već standardno Partizanova snaga u Jadranskoj ligi i neko na koga ekipa može da se osloni. Po devet poena imali su Kaminski i Ponitka, dok je sedam poena uz četiri skoka i tri blokade dodao Kaboklo. Kod domaćina 17 poena i skok do dabl-dabla imao je Markus Veders, Entoni Luis je ubacio 18 poena uz 4/5 za tri, od čega 11 uzastopnih poena na početku druge četvrtine kada je Mornar umalo potpuno anulirao zaostatak. Dvocifren je bio još Aleks Gavrilović sa 12 poena.

Partizan 2. januara na parketu Beogradske arene dočekuje Asvel od 20.45, dok je u četvrtak večiti derbi od 20 časova.

ABA LIGA - 14. kolo

Četvrtak:

Cibona - Borac Mozzart 97:101

/Aranitović 26 - Tasić 28/

Petak:

Krka - FMP 87:89 (81:81)

/Špan 15 - Stojanović 21/

Studentski Centar - Split 91:92

/Drežnjak 19 - Saliven 28/

Subota:

Zadar - Budućnost 57:67

/Mazalin 13 - Ferel 15/

Mornar Bar - Partizan Mozzart Bet 76:98

/Luis 18 - Anđušić 17/

20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) Igokea (1,85)

Nedelja:

12.00: (1,80) Mega (14,5) Cedevita Olimpija (2,15)

*** Kvote su podložne promeni



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetABA ligaKK MornarMornar BarBruno KabokloFrenk Kaminski JuniorKevin PanterDžejlin Smit

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara