Dušan Alimpijević (MN press)
Dušan Alimpijević (MN press)

Partizanova prva plej-of prepreka: Bursa nije limunada iako ima veze sa njom, Alimpijeviću odrešene ruke

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.04.22. | 10:25

Naredni rival crno-belih u Evrokupu je osnovan pre samo osam godina ali napreduje iz godine u godinu

Iznenađujući trijumf Venecije na Kanarima protiv najboljeg tima Grupe B - Gran Kanarije (76:69) - u poslednjem kolu prve faze, za rivala Partizana u osmini finala Evrokupa poslao je Bursu. Ime koje je u košarkaškoj Evropi do skoro bilo poznato isključivo kao dom bivšeg dvostrukog nacionalnog šampiona Tofaša. Ali, 2014. godine sportsko društvo nazvano po gradu čija je donedavno perjanica bio fudbalski kolektiv, rešio je da upliva u košarkaške vode - iz Treće lige. Kako su iz sezone u sezonu rasli rezultati, tako su se uvećavale ambicije. Tako je Bursa odlučila da se pokaže i Evropi posle debitantske godine u turskoj Superligi (2019/20). Finansijski se pojačala sa Frutti Extra, brendom lokalne kompanije za bezalkoholna pića koju je u Turskoj proslavila proizvodnja gazirane limunade.

I nije bila toliko loša, iako nije prošla grupnu fazu. Ali je zato bilo loše kod kuće, u turskom šampionatu, gde se borila za vazduh, pa je u pomoć pozvan Dušan Alimpijević.

Izabrane vesti

Srpski stručnjak ne samo da je Bursu uspeo da podigne sa dna tabele, nego je doveo na prag plej-ofa, zbog čega je uprava kluba još pre nego što je završen ligaški deo potpisala sa Alimpijevićem produžetak saradnje na tri sezone, dajući mu priličnu slobodu i dovoljno vremena da oformi tim koji će ove sezone imati snage da se bori na dva fronta.

Bilo je uspona i padova, velikih pobeda, kao one dve u gradskom derbiju protiv Tofaša, pa nad Fenerbahčeom, Bešiktašom, te u Evrokupu, protiv Cedevite Olimpije, Valensije. Ali Bursu nisu mimoišla ni razočaranja, poput nedavnog poraza od fenjeraša turskog šampionata Alijage.

Ipak, ostvaren je prvi ovosezonski cilj - plasman u plej-of Evrokupa. I to bez prvog strelca tima Alerika Frimena koji nije mogao da odoli ponudi velikog CSKA, već se u dogovoru sa Upravom spakovao na polovini grupne faze.

Činilo se tada da će Bursa koja se još u oktobru odrekla Dragana Milosavljevića, a više od polovine sezone nije mogla da računa na Birkana Batuka (protiv Budućnosti odigrao prve minute još od oktobra) krenuti nizbrdicom.

Ali Alimpijević je znao da sklopi pobednički mozaik. Dao je više slobode i odgovornosti Deriku Nidamu (12,8 poena, 4,9 asistencija, 49 odsto za tri). Dobro poznati lik sa jadranskih terena uspeo je da spoji sa loptom Endrjua Endrjuza (13,7 poena, 2,3 skoka, 4,1 skokova, 47.8 odsto za dva, 41,3 odsto za tri) koji je počeo da "maltretira" rivale, praveći prililčno prostora za Dejvida Dudžinskog (11,2 poena, 4,7 skokova, 1,4 asistencije) i Kevarjusa Hejsa (devet poena, 6,2 skoka, 1,3 asistencije).

Promena timske koncepcije dala je rezultat. Bursa je u drugom delu ligaške faze Evrokupa nanizala šest pobeda i da je pobedila Budućnost u poslednjem kolu, umesto u Beograd, kao petoplasirana bi putovala u Bolonju. Ali šta bi bilo kad bi bilo...

Nesumnjivo da će crno-beli biti apsolutni favoriti u osmini finala. Na klupi im sedi najtrofejniji trener u istoriji evropske košarke - Željko Obradović. Igraće kod kuće, verovatno pred krcatim tribinama Beogradske arene u koju će Bursa ući sa Džonom Holandom, nesuđenim pojačanjem Uniksa. U drugoj polovini februara Amerikanac je potpisao za tim iz Kazanja. Ali sa početkom invazije na Ukrajinu odlučio je da promeni avion i sleti u Bursu koja statistički gledano nije mnogo iza Partizana.

Crno-beli su ispred po po prosečnom broju poena (Partizan 85,1 - Bursa 81,7), indeksu uspešnosti (99,9 - 87,1), skokovima (37,5 - 30,1), ofanzivnim skokovima (12,6 - 8,8), ukradenim loptama (7,8 - 7,3), dvojkama (21,8 - 19.7), procentu šuta za dva poena (56.0% - 54,8%), ali je iza Burse u trojkama (8,2 - 9,6), procentu šuta za tri poena (34.3% - 38.4%) i asistencijama (16,1 - 17,3).


tagovi

Dušan AlimpijevićDerek NidamBursaKK PartizanEvrokup

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara