Lamelo Bol i Džejms Vajzmen (©AFP)
Lamelo Bol i Džejms Vajzmen (©AFP)

Peni Hardavej usmerio supertalentovanog centra u Golden Stejt, tata Lavar nije baš zadovoljan što Lamelo ide kod Džordana

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.11.20. | 02:25

Poznati drugi, treći i četvrti pik na ovogodišnjem draftu

S prvog mesta Minesota je birala Entonija Edvardsa, a sa druge i treće pozicije Golden Stejt i Šarlot su uzeli Džejmsa Vajzmena i Lamela Bola, otkrio je komesar NBA lige Adam Silver. Kao četvrti pik Čikago Bulsi birali su Patrika Vilijamsa.

Potpuno očekivani rasplet za uvodna četiri pika na ovogodišnjoj košarkaškoj lutriji. Legendarni košarkaš Peni Hardavej usmerio je supertalentovanog centra Džejmsa Vajzmena u Golden Stejt, što su i bila predviđanja gotovo svih košarkaških stručnjaka s one strane Atlantika. Voriorsima je potreban centar njegovog potencijala i kvaliteta za budućnost, ali je s ovim izborom pala u vodu ona priča da bi Deni Avdija mogao da bude taj drugi pik na draftu. Zanimljivo, eto, Peni Hardavej se maksimalno posvetio razvoju Vajzmenove karijere, tako da stručnjaci očekuju velika dela.

Izabrane vesti

Student univerziteta Memfis važi za najboljeg centra ovogodišnje klase, a iako je u sezoni za nama imao dabl-dabl prosek sa 19,7 poena i 10,7 skokova, uz još tri blokade po utakmici, njegova statistika ne otkriva zaista mnogo jer je prosek izvučen na malom uzorku mečeva. Naime, Vajzmen je odigrao svega tri utakmice, pre nego što je napustio tim u decembru, kako bi se individualno spremao za draft. Ovaj potez izazvao je sumnju u njegove kvalitete, iako i dalje nosi etiketu centra s najvećim potencijalom. Odlično je fizički građen i ima visinu da bude centar kakav se u NBA ligi traži, uz istančan osećaj za skok. I pored toga stručnjaci veruju da ima veliki prostor za dalji napredak u igri na niskom postu.

Tokom direktnog televizijskog prenosa, odnosno u momentu kada je Adam Silver izgovorio ime Lamela Bola i povezao ga sa Šarlot Hornetsima videlo se na licu oca Lavara, inače jednog od najkontroverznijih likova košarkaške i generalno sportske scene u SAD, da nije bio baš najzadovoljniji. Setiće se mnogi onih Lavarovih priča da bi u basketu "oduvao" Majkla Džordana, Čarlsa Barklija i ostale zvezde svetske košarke s kraja prošlog veka, odnosno prozivke koje je izneo na njihov račun, pa će biti zanimljivo videti kakva će saradnja biti između porodice Bol i vlasnika Šarlot Hornetsa. Odnosno verovatno najboljeg košarkaša svih vremena. Doduše, priča se da je upravo MJ23 dao zeleno svetlo da se Bol potpiše sa trećeg mesta.

Lamelo je visoki plejmejker koji zna da svoje fizičke predispozicije iskoristi u duelima sa nižim čuvarima. Dobro barata loptom, mnogi čak u superlativu govore o ovom segmentu, a navodno ima čak i potencijal veći od brata Lonza. Osim toga što bi i sam mogao da unapredi određene segmente, najviše pažnje moraće da obrati na šut i izbor situacija koje će da rešava. Imao je onu kontroverznu epizodu u Litvaniji, kada je napustio srednju školu na nagovor oca i otišao da igra profesionalno, kratko je bio u Australiji i sada se vratio u domovinu gde će braniti boje Šarlota.

Zanimljivo, od svih košarkaša koji su birani sa uvodnih pet pozicija, samo Lamelo Bol nije dao prvu izjavu odmah posle izbora. Niko ne zna da li se radi o tehničkim smetnjama, pošto se draft odvija u specifičnim uslovima, gde igrači praktično iz svojih domova prate dešavanja. NBA liga im je obezbedila potrebnu opremu i ispred kuća glavnih 19 pikova stoje po jedna reportažna kola, dok će se ostali javljati putem video-linka.

Čikago je sa četvrte pozicije uzeo Patrika Vilijamsa. I on je, poput Edvardsa odslušao samo prvu godinu koledža na Florida Stejtu, pre nego što je odlučio da izađe na draft. U prvoj i jedinoj univerzitetskoj sezoni imao je samo 9,2 poena, četiri skoka i jednu asistenciju na 29 utakmica. Nimalo pohvalno za jedno nisko krilo, ali on je više poznat po svojim defanzivnim kvalitetima, a stručnjaci su uvereni da ima baš veliki prostor za napredak u ofanzivnom delu. Videćemo šta su Bulsi smislili s njim.



tagovi

Lamelo BolDžejms VajzmenGolden Stejt VoriorsŠarlot HornetsNBA draftČikago Buls

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara