Petar Božić (Star sport)
Petar Božić (Star sport)

Pera Božić u velikom stilu odveo Britance u četvrtfinale Evrokupa! I preti da može još…

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.03.24. | 20:53

Tamo ih čeka Prometej koji je deklasirao Aris

Ostrvo i Velika Britanija su kolevka fudbala i svaki drugi sport je debelo u senci najvažnije sporedne stvari na svetu. Po popularnosti slede ragbi, kriket, individualni sportovi poput tenisa, atletike, plivanja, snukera, auto-moto sportovi… Košarka nikada u Velikoj Britaniji nije bila bitan sport. Iako su početkom veka London Tauersi u dve sezone čak igrali i Evroligu kada im je na klupi sedeo Nik Nurs.

Ali i košarka polako osvaja Ostrvo. Pre svih London Lajonsi na čijoj klupi sedi naš mladi stručnjak Petar Božić i sa uspehom ih vodi protiv zvučnijih rivala iz nekih tradicionalnih košarkaških uporišta. Božićevi Lavovi su imali odličnu sezonu u grupnoj fazi Evrokupa, konstatno pružali dobre partije, a nastavili su sa istim stvarima i u nokaut rundi.

Izabrane vesti

London Lajonsi su večeras razbili turski Turk Telekom 100:77 i plasirali se u četvrtfinale Evrokupa. Tamo ih čeka rumunski Kluž Napoka protiv kojeg imaju i te kako dobre šanse i šansu za plasman u polufinale drugog po kvalitetu takmičenja u evropskoj košarci. A kada dođu u polufinale, dalje je sve moguće...

Božićev tim je ove sezone igrao bolje na strani nego na domaćem terenu pa je postojala bojazan da neće opravdati ulogu favorita protiv truskog tima. Ipak, Lajonsi ni u jednom trenutku nisu dozvolili rivalu da im ugrozi pobedu. U prvoj četvrtini su zatrpali koš Turk Telekom sa 32 postignuta poena i već tada imali dvocifrenu prednost u nekoliko navrata. Nastavili su u istom ritmu, na velikom odmoru vodili 60:44 i rutinski do kraja čuvali i povećavali stečenu prednost.

Blistao je iskusni centar Gejb Olaseni koji je u prvih 15 minuta meča ubacio 14 poena, a onda ga je nasledio Dejvid Nvaba koji je u drugoj četvrtini vezao devet poena i do kraja meča upisao ukupno 19. Olaseni je stao na 18, a Metju Morgan na 16. Tajron Valas je odskočio u gostujućem timu sa 25 poena ali to nije bilo dovoljno.

Ako London Lajonsi eliminišu Kluž Napoku, rival u polufinalu će im biti bolji iz okršaja Prometeja i Burga. Ukrajinski Prometej je večeras deklasirao grčki Aris 95:67 i zakazao četvrtfinalni okršaj sa francuskim Burgom. Tim koji mečeve igra kao domaćin u letonskoj Rigi je od početka do kraja kontrolisao situaciju na parketu i opravdao ulogu favorita. Imali su sjajno šutersko veče sa 60 odsto uspešnosti u šutu za dva i 50 uspešnosti u šutu za tri poena. Konačnom rezultatu je doprinelo i užasno izdanje Arisa. Grci su trojke šutirali 5/25 i imali čak 19 izgubljenih lopti. Previše…

Već u prvoj četvrtini su Ukrajinci stekli dvocifrenu prednost i samo dodavali gas kako je meč odmicao. Na poluvremenu je već bilo nedostižnih 51:32. Čak petorica Prometejovih igrača si imali dvocifren košgeterski učinak. Po 16 poena su ubacili Nigerijac Kejleb Agada, domaći košarkaš Ivan Tkačenko i Portorikanac Đan Klavel. Amerikanac Roni Marč je dodao 16, a Čeh Ondrej Balvin 12 uz devet skokova. Jedina svetla tačka u grčkom timu je bio Amerikanac Roni Herel sa 20 postignutih poena.

EVROKUP – BARAŽ ZA ČETVRTFINALE

Utorak:

Ulm - Huventud 75:88

/Vilijams 20 - Feliz 28/

Sreda:

Prometej - Aris 95:67

/Agada 16, Klavel 16, Tkačenko 16 - Herel 20/

London Lajons - Turk Telekom 100:77

/Nvaba 19 - Valas 25/

21.00: (1,30) Gran Kanarija (16,0) Bešiktaš (3,90)

ČETVRTFINALE EVROKUPA

Kluž Napoka – London Lajons

Pariz – Huventud

Hapoel – Gran Kanarija / Bešiktaš

Burg – Prometej



tagovi

London LajonsPetar BožićTurk Telekom

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara