Zek Idi (©AFP)
Zek Idi (©AFP)

Perdju sa srpskim trenerom piše istoriju: Prvo NCAA finale posle 55 godina!

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 02:13

Strašan uspeh Boilermejkersa koji su u polufinalu rutinski savladali NC Stejt vođeni nezaustavljivim Zekom Idijem, za titulu sa Jukonom

Istorija se piše ove noći u Arizoni! Posle prvog plasmana na Fajnal for NCAA turnira posle 44 godine, univerzitet Perdju otišao je i korak dalje i igraće za titulu posle ravno pet i po decenija, posle trijumfa nad NC Stejtom rezultatom 63:50 (35:29)!

Posebna čast i za našu košarku, jer će imati prvog srpskog trenera u finalu koledž prvenstva. Nekadašnji student Perdjua i kratko košarkaš Mege Saša Stefanović deo je stručnog štaba čuvenog košarkaškog stručnjaka Meta Pejntnera, u kojem je jedan od trenera zadužen za napad. Perdju je dugo bio drugi najbolji ofanzivni tim u NCAA, što je dokaz odličnog rada u programu velikog univerziteta.

Izabrane vesti

Stefanović je srpsko dete, sin Ljubiše Stefanovića, prvog Srbina izabranog na NBA draftu davne 1985. godine od strane Sijetl Supersoniksa. Nije odrastao u Srbiji, najveći deo života proveo je u Indijani, ali nikada nije krio da se oseća kao Srbin i dok je pokušavao da gradi profesionalnu košarkašku karijeru, želeo je da predstavlja našu zemlju. To se, nažalost, nije dogodilo, jer je Stefanović već u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni odlučio da završi karijeru, delom i zato što mu se ukazala prilika da počne da radi u stručnom štabu Perdjua. I tamo se odlično snalazi!

Njegov Perdju odigrao je sjajan meč protiv NC Stejta i plasirao se u svoj prvo finale još od 1969. godine. Tada se nije moglo protiv moćnog UCLA, koji već tada osvojio petu titulu iz isto toliko finala, sada će se za krunu boriti sa Jukonom.

Pred nekoliko desetina hiljada gledalaca na Stejt Farm stadionu u Glendejlu, Perdju je do pobede nosio nezaustavljivi centar Zek Idi! Mnogi se gorostasa od 224 centimetara sećaju sa Mundobasketa u Manili, gde je branio boje Kanade sa kojom je osvojio bronzanu medalju. Već tada su mnogi predviđali Idiju veliku karijeru, a on je uradio sve kako bi Boilmejkerse doveo do finala i mogućnosti da se bore za titulu. Prošle godine ih je uveo u Martovsko ludilo kao prvorangirani tim posle 27 godina, ali su poraženi kasnije od Ferleja zbog čega se povukao sa NBA drafta kako bi ostao još jednu sezonu i probali zajedno ponovo. I sada su na pragu najvećeg uspeha u istoriji ovog univerziteta.

Idi je odigrao 40 minuta i za to vreme zabeležio 20 poena uz 12 skokova i dve blokade! Vodio je rovovsku borbu sa 16 centimetara nižim, opet stamenim centrom Di Džej Burnsom koji je donekle uspeo da mu parira, ne ipak toliko da bi zaustavio jednog od najdominantnijih koledž igrača današnjice. Na kraju su se izgrlili, a Burns je ipak priznao da je igrao protiv boljeg od sebe, koji zasluženo ide po titulu. U finalu će svi iščekivati potencijalni duel pod koševima između Zeka Idija i Donovana Klingana, dvojice najboljih visokih igrača ove sezone. I to će košarkaški svet dobiti!

Posle utakmice Kanađanina je u hodniku sačekao Šakil O'Nil, kako bi se konačno upoznao sa mladom senzacijom, preneo mu svoje impresije i dao podršku pred veliko finale.


Već do poluvremena postalo je jasno da NC Stejt nema tu širinu da se nadmeće protiv Perdjua i pogotovo da nema pravo rešenje za Idija. Stameni centar jeste radio šta je mogao, ali se brzo pokazalo da je Idi dominantniji i prosto nezaustavljiv. U celom prvom delu utakmice nije skrivio faul, a skupio je 14 poena i osam skokova. Burns nije mogao da ga isprati, zabeležio je samo četiri poena, ali i podelio četiri asistencije.

Perdju nijednog trenutka nije bio u zaostatku i kada je odbio nalete protivnika na startu drugog poluvremena, bilo je jasno ko će u finale.

Da košarkaši Perdjua nisu imali nekarakterističnih osam izgubljenih lopti u tom periodu, verovatno bi razlike mnogo ranije bila još i veća. Kada su ponovo uspostavili stabilnost odbrane i počeli da pogađaju trojke kojim su slomili rivala, sve dileme bile su otklonjene.

Uz Idija odlične role imali su Lens Džons sa 14 poena uz četiri trojke, Flečer Lojer sa 11 poena i tri dalekometna hica, dok je Mejson Gilis dopisao dva pogotka sa distance, pa se tako nije ni osetio izostanak napadačkog učinka drugog strelca tima Brejdena Smita koji je imao samo tri poena, ali uz osam skokova i šest asistencija. Kod NC Stejta Di Džej Horn imao je 20 poena i on je praktično jedini bio raspoložen da se nadigrava sa favoritom. Dvocifren je bio još samo Džejden Tejlor sa 11 poena.

Finale se igra u noći između ponedeljka i utorka od 3.20.

NCAA - FAJNAL FOR

Perdju - NC Stejt 63:50 (35:29)

/Idi 20 - Horn 20/

Jukon - Alabama 86:72 (44:40)

/Kesl 21 – Sirs 24/


tagovi

NCAAPerdjuSaša Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara