PET NA PET - Vanja Guša: Slatko beše na krovu Evrope s juniorima FMP-a

Vreme čitanja: 2min | uto. 31.07.18. | 08:35

Trener Zlatibora kao igrač obožavao je Mirzu, Kiću i Krešu!

Rođen je 1966. godine u Zadru, gradu košarke. Naravno, jedini sport kome se predao bila je košarka. Po dolasku u Beograd prve trenerske korake načinio je u Beovuku. Dokazivao se u KK Beobanka, Avala Adi, Zvezdi, FMP-u…

Sa mladim “Panterima” trener Vanja Guša postao je prvak Srbije, a potom i dva puta osvajač juniorske Evrolige. Sa U16 reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na kontinentalnom šampionatu u Ukrajini. Na Olimpijskim igrama mladih uzeo je zlato i srebro. Par godina radio je i u Kuvajtu, a potom je preuzeo Zlatibor iz Čajetine.

Izabrane vesti

Vanja je odgovorio na Mozzartovih pet pitanja, ali je i podržao društveno odgovorno poslovanje naše kompanije uz pristanak za učešće u Humanitarnom tiketu u podne. Evo pitanja i Vanjinih odgovora…

1. Da li ste svojevremeno pored košarke trenirali još neki sport i koji?
“Rođen sam i odrastao u Zadru. U staroj Jugoslaviji postojala su dva košarkaška grada, najkošarkaškija, Čačak i Zadar. U mom rodnom gradu sve je bilo podređeno košarci. Dečaci su imali samo jedan put i svi su trenirali najpopularniji sport. Dakle, osim košarke i za mene nije postojao drugi sport”.   

2. Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Najveći košarkaški uzor bio mi je legendarni Mirza Delibašić. Verovatno zato što sam i ja igrao na Mirzinoj poziciji. Za Dragana Kićanovića mislim da je možda najbolji naš igrač svih vremena. Sad, Krešimir Kreša Ćosić je bio ljudska i igračka gromada. Verovatno je i Kreša najbolji igrač stare SFRJ na svojoj poziciji”.

3. Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?
“Do ratnih dešavanja devedesetih navijao sam za Zadar. Sad, navijam za klub u kom radim”.

4. Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Uf, takvih utakmica je bilo nekoliko. Prvo, moj najteži poraz bio je u finalu EP za momke rođene 1997. godine. Srpske kadetske reprezentativce te 2013. godine, između ostalih, činili su Vanja Marinković, Stefan Peno, Aleksandar Aranitović, Miloš Glišić…Bili smo nadomak zlata, ali Španci su stigli do najsjajnijeg odličja poenima u poslednjim sekundama meča. Potom, slede najslađe pobede i titule prvaka Evrope sa juniorima FMP –a 2008. i 2009. godine. U prvom finalu slavili smo nad Barselonom, a godinu dana kasnije dobili smo u Berlinu Lijetuvus Ritas. Uvek ću se sećati tih finala. Takođe, uvek ću pamtiti minulu sezonu kad sam vodio seniore Zlatibora iz Čajetine. Postigli smo zapažen rezultat u KLS –u, bili smo osmi, a igrali smo i završni turnir Kupa Radivoja Koraća”.  

5. Životni i sportski moto?
“Istrajnost”...

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na revanš utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi četvrtfinalni duel između Trnave i Legije dobili su Slovaci sa 2:0. Da li Poljaci mogu da naprave iznenađenje? Trnava je bila uspešna i u nacionalnom šampionatu. I Legija je slavila u subotu, u svom poslednjem duelu. Međusobni skor glasi 1:0:1.

“Verujem da će i u revanšu biti golova. Pokušajte sa igrom UG 2 – 4”   

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 20:30 6403 LŠK Trnava - Legia ug 2-4 1,50
Ukupna kvota1,50

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com
FOTO:
MN Press


tagovi

Vanja Gušapet na petKK Zlatibor Čajetina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara