Pet Rajli (©AFP)
Pet Rajli (©AFP)

Pet Rajli i Florida uzbuđeni: Svi Majamijevi skauti su zbog Jovića išli u Evropu, mali će biti mnogo dobar

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.06.22. | 08:43

“Ako ume da igra – ne zanima me odakle je“, rekao je o Nikoli Joviću proslavljeni trener, a sada predsednik Majamija

Nije možda u prvih 15 kako se očekivalo, ali Nikola Jović je izabran u prvom krugu NBA drafta, a čovek koji je zaokružio njegovo ime, legendarni Pet Rajli, nema ni najmanju sumnju da će doskorašnje krilo Mege Mozzart biti pun pogodak za Majami. Navijači su doduše skeptični a mediji verovatni ni sami ne znaju zašto, ali povlače paralele sa Estoncem Martin Mursepom, draftovanog kao 25. pik još davne 1996. godine – draftovala ga je Juta, pa prosledila u Hit – koji je za Majami odigrao samo 10 NBA utakmica.

Rajli uverava – Jović je sasvim druga zverka.

Izabrane vesti

Već dugo igra košarku sa muškarcima, veoma takmičarsku. Svi naši skauti su bili u Evropi i videli ga kako se razvija. On je veoma vešt. I zaista ume da šutne, a tek je napunio 19 godina“, odgovora Rajli.

Priznaje ipak da je pred 27. pikom ovogodišnjeg drafta tek naporan rad, jer u ovim godinama najbitnije je da nastavi da napreduje.

Ne možete da znate u kom pravcu će se razvijati. Sva ta takmičenja širom sveta. Kvalitet takmičenja je zaista porastao. Njega su odlično trenirali. Ima visinu od 213 centimetara, dugačak je, zna sa loptom, neverovatno je vešt. Mislimo da smo zaista dobro prošli... Najviše me je impresionirala ta njegova veličina, dužina, tolika veština u tim godinama“.

Niko naravno ne može da zna da li će Jović odmah moći da se porva sa najboljima na planeti, pa je medije interesovalo i da li je Rajli razmišljao da 27. pika iskoristi u nekom trejdu?

Mnogo toga se dešavalo. Videli ste da timova iz finala Istoka, Zapada... ne rade mnogo. Razgovarali smo. Ali ja bih radije uzeo igrača sada. Imamo tim, ne znamo šta će sa njim da se desi u prelaznom roku, radije bismo sada da razvijemo igrača. Pikove možemo da menjamo i posle. Sada smo odlučili da ga uzmemo, jer nam se nije nudilo ništa toliko zanimljivo“.

Odbrana će uvek biti problem za ovako mlade igrače kada se susretnu sa NBA zverkama, toga je Rajli vrlo svestan.

Svi ti momci od 19, 20 ili 21 godinu nisu baš sjajni defanzivci sve dok ih ne naučite. On je brz, dovoljno dugačak da igra odbranu, učićemo ga“.

Mediji je zanimalo i kako se to Rajli odlučio da posle više od četvrt veka u prvom krugu drafta izabere igrača koji nije pre NBA lige igrao u SAD, makar na koledžu? On sam kaže – nikada nije birao igrače prema nacionalnosti i kao primer navodi slučaj Gorana Dragića, koga je 2015. doveo iz Feniksa.

Da li smo imali problem sa Goranom? Ako igrač ume da igra ne zanima me odakle je. Uzbuđeni smo. Ovaj mali će da bude mnogo dobar... Talenat koji će tek da procveta, nismo mogli da ga propustimo na 27. piku. On je jedinstven igrač, s jedinstvenom veličinom“, zadovoljan je Rajli.


tagovi

Majami HitMega MozzartNikola JovićNBA draftPet Rajli

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara