Radivoj Korać (Printscreen YouTube)
Radivoj Korać (Printscreen YouTube)

Peti Srbin u Kući slavnih u Springfildu

Vreme čitanja: 2min | sub. 02.04.22. | 18:11

Najveće individaulno košarkaško priznanje za legendarnog Radivoja Koraća


Radivoj Korać, prvi evropski košarkaš koji je pokazao da je nije nemoguće da se postigne trocifreni broj poena na jednoj utakmici (za svoj OKK Beograd je u Kupu šampiona ubacio švedskom Alviku 99 poena), osvajač prvih medalja Jugoslavije na tri najveća takmičenja (olimpijsko srebro 1968, svetska srebra 1963, 1967, evropska srebra 1961, 1965, evropska bronza 1963) na kojima je izgrađeno temelje budućih višedecenijskih uspeha reprezentacije naše nekadašnje zemlje, status legende evropske i svetske košarke stekao je još vreme za tragično prekinutog života u 31. godini.

Izabrane vesti

Međunarodna košarkaška Federacija (FIBA) je, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijema Džonsam u čast našeg i svog velikana 1972. godine osnovala jedno od svoja tri klupska evropska takmičenja - Kup Radivoja Koraća. Pobednik takmičenja je četiri decenije podizao pehar Žučkovu levicu koji je zapravo otisak u zlatu Koraćeve šuterske ruke, a koji od 2003. godine osvaja najbolji u Kupu Srbije, preimenovan u Kup Radivoja Koraća.

Jednu od najvećih počasti Koraću, prvom sportisti koji je sahranjen u beogradskoj Aleji velikana, odali su zajedno OKK Beograd, Košarkaški savez Jugoslavije i FIBA kada je, u vreme dok su dresovi smeli da budu numerisani isključivo od 4 do 15, odlučeno da Klonferi povuku Žućkovu peticu iz upotrebe, što je bio prvi slučaj u evropskoj košarci da se "penzioniše" nečiji broj.

Kada je 2007. bio premijerni izbor za FIBA Kuću slavnih u Alkobendasu, naravno da je među prvim inaugurisanim bilo i ime Žučka, kako su Koraća zvali prijatelji, a danas taj nadimak prepoznaje ceo košarkaški svet.

Sada, 15 godina kasnije, njegov ogroman doprinos jednoj od najpopularnijih igara na planeti dobio je priznanje i od najcenjenije Kuće slavih - u Sprinfildu.

Korać je tek četvrti poslenik srpske košarke u instituciji koja nosi ime po tvorcu košarke Džejmsu Nejsmitu.

Pre Žućka u Kuću slavnih primljeni su košarkaš, trener, kasnije i generalni sekretar FIBA Bora Stanković (1991), čuveni Profesor Aleksandar Nikolić (1998), ikone jugoslovenske i evropske košarke Dražen Dalipagić (2004) i Vlade Divac (2019).

Zvanična inauguracija klase 2022. u kojoj je i naš Korać, biće 10. septembra.


tagovi

Radivoj KoraćNBA ligaFIBAKuća slavnih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara