Fakundo Kampaco protiv Borac Mozzarta (Foto: ABA League/Borac Mozzart/Dusko Radisic)
Fakundo Kampaco protiv Borac Mozzarta (Foto: ABA League/Borac Mozzart/Dusko Radisic)

Petrušev blokadom ugasio nade Borac Mozzarta da može do čuda, Kampaco sa penala obezbedio Zvezdi pobedu

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.04.23. | 21:33

Čačani se izborili za neizvesnu završnicu protiv branioca trona, ali nisu uspeli da dođu do senzacionalnog preokreta

Nisu blistali košarkaši Crvene zvezde u Čačku, ali su Fakundo Kampaco i drugovi odigrali koliko je bilo potrebno da se upiše trijumf. Činilo se da su već početkom odlučujuće deonice rešili pitanje pobednika, ali su se opustili i dozvolili rivalu da se preko raspoloženog Hantera Hejla vrati u meč. Ipak, Argentinac je preuzeo odgovornost u završnici i uz pomoć Filipa Petruševa povukao ekipu Duška Ivanovića ka sedmoj vezanoj pobedi u oba takmičenja, 20. u regionalnom takmičenju ove sezone - 87:82.

Imao je Borac i napad za izjednačenje u poslednjem minutu, ali je, pri rezultatu 80:83, Hejl odlučio da ide na prodor, samo da bi dobio blokadu Petruševa na 24 sekunde do kraja. Kampaco je potom pogodio dva penala i Zvezda je mogla da odahne.

Izabrane vesti

Crveno-beli su tako ostali u trci za prvo mesto (20-3), čekaju kiks vodećeg Partizana, dok Borac ima isti učinak kao MZT (6-19), ali bolji skor u međusobnim duelima. Ipak, poslednjem kolu izabranici Dejana Mijatovića gostuju u Morači ekipi Budućnosti, dok tim iz Skoplja dočekuje Cibonu.

Ne može Ivanović da bude u potpunosti zadovoljan izdanjem dobrog dela svojih izabranika, iako se njih 11 upisalo u listu strelaca. Olako su crveno-beli dozvolili rivalu da se vrati u meč, ali su se i na vreme trgli, pa su izbegli potpunu dramu i upisali pobedu. Ponovo je Kampaco vedrio i oblačio, pa je susret okončao sa 22 poena, po četiri asistencije i ukradene lopte, tri skoka i čak deset iznuđenih faulova - sve to uz jednu izgubljenu loptu, za indeks korisnosti 27.

Petrušev je na kraju imao i dabl-dabl sa 14 poena i 10 skokova (indeks 19), dok je dvocifren bio još Luka Mitrović sa 14 poena i pet skokova (indeks 18). Svi igrači koji su se našli u protokolu dobili su priliku, a samo se Stefan Marković nije upisao.

S druge strane nova simultanka Hejla. Amerikanac je susret okončao sa 28 poena i impresivnih 13/13 sa linije penala. To mu je donelo i najveći indeks korisnosti na utakmici - 28. Ipak, ne i titulu igrača utakmice, jer je njegov tim izgubio.

Problem u Borcu je bio što je uspeo da ga isprati samo Aleksa Novaković sa 15 poena, Marko Radonjić je postigao devet, po osam su dodali Sava Lešić i Đorđe Gagić.

- ABA liga - 25. kolo -

Borac Mozzart - Crvena zvezda 82:87

(17:19, 17:23, 16:22, 32:23)

Dvorana: Hala kraj Morave (Čačak)

Sudije: Uroš Obrknežević, Marko Juras, Stefan Ćalić

Borac Mozzart: Boldvin 6, Ćurčić, Glišić, Lešić 8, Tomašević 4, Gagić 8, Kočović, Novaković 15, Radonjić 9, Todorović 2, Čarapić 2, Hejl 28

Crvena zvezda: Holand 3, Vildoza 7, Lazarević 2, Kampaco 22, Mitrović 14, Martin 4, Dobrić 7, Ilić 4, Nedović 8, Marković, Kuzmić 2, Petrušev 14

Tvrd početak susreta u Čačku. Jasno se od starta videlo da će Borac pokušati sve u svojoj moći da napravi senzaciju, a Zvezda je, kao u poslednje vreme, polako hvatala zalet. Sa vezanih šest poena sredinom uvodnog kvartala, crveno-beli su se konačno odlepili, da bi posle minijature Mitrovića poveli i sa 19:11 na ulasku u poslednja dva minuta, ali su potom Sava Lešić i Hanter Hejl serijom vratili domaćina na samo minus dva pred prvi odmor (17:19).

Kada je Vildoza vezao par dobrih poteza početkom drugog kvartala, činilo se da će se gosti konačno odvojiti, ali Borac je pokazao zube i serijom 9:1 stigao do preokreta. Reagovao je Ivanović tajm-autom i usledio je snažan odgovor njegovih pulena, koji vezuju osam poena i ponovo preuzimaju kontrolu, da bi posle dobre završnice kvartala, Zvezda pauzu dočekala sa 42:34.

Vrlo brzo je u trećoj deonici branilac trona stigao i do dvocifrenog viška. Ušlo se potom u nešto bolji ritam, dolazili su do rešenja u napadu i jedni i drugi, ali crveno-beli su u takvom razvoju situacije plivali bez većih problema. Kako je vreme odmicalo, tako je Borac ostajao bez goriva i Zvezda rutinski uvećavala prednost, te je odlučujući kvartal dočekala sa 64:49.

Čuvala je Zvezda komfornu prednost u uvodnih par minuta, ali kada se činilo da je sve gotovo, popustila je koncentracija Ivanovićevim izabranicima, što je domaćin iskoristio. Hanter Hejl se razgoropadio i prodorima probijao odbranu regionalnog šampiona, te je iz minuta u minut topio prednost rivala. Imala je Zvezda 10 poena viška posle prodora Kampaca na ulasku u poslednja četiri minuta, ali Borac nije odustajao. Vezao je pet poena Hejl i prepolovio zaostatak, priključili su mu se potom i saigrači, da bi posle trojke Novakovića na 50 sekundi do kraja Borac prišao na samo tri poena zaostatka! Imao je Borac napad i za izjednačenje, ali je Petrušev blokirao Hejla posle prodora, da bi Kampaco sa linije penala odbio nalet domaćina i trasirao Zvezdi put ka pobedi. Tačku je na četiri sekunde do kraja, novom blokadom na Hejlu, stavio Stefan Lazarević.

ABA LIGA – 25. kolo

Petak:

Split – MZT Skoplje 74:77

/Šorter 22 - V. Stojanovski 16/

Subota:

Cibona - Zadar 63:89

/Kapusta 17 - Božić 22p, 15sk 9as/

Mega - Budućnost 76:85

/Branković 23p, 8sk - Grin 17/

Nedelja:

Borac Mozzart - Crvena zvezda 82:87

/Hejl 28 - Kampaco 22/

Ponedeljak:

18.00: (2,10) Studentski Centar (14,0) FMP (1,80)

20.00: (1,05) Partizan Mozzart Bet (27,0) Igokea (10,0)

Utorak:

19.00: Mornar Bar – Cedevita Olimpija

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBorac MozzartDuško IvanovićFakundo KampacoFilip PetruševDejan Mijatović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara