Šut za pobedu Vasilija Micića (©AFP)
Šut za pobedu Vasilija Micića (©AFP)

Pirejska vatra gorela do zvuka sirene, ugasio je Vasilije Micić!

Vreme čitanja: 7min | čet. 19.05.22. | 19:48

Izuzetne uloge Larkina, Brajanta i Danstona, krcate tribine obojene u crveno ovo nisu očekivale...

Nikad više Grka u Beogradskoj areni i nikad veće razočaranje! Pamte se slavni dani Helena i 2005. godina, kada su pune tribine dočekale drugu titulu evropskog šampiona, Olimpijakos je nepunih 17 godina kasnije imao šansu da stigne do četvrte krune klupskog prvaka, ali se na putu isprečio branilac krune - Anadolu Efes. Jeste više od 10.000 gledalaca u crvenom ostalo bez željenog finala, na kraju nismo dobili ni prvoklasnu košarku, bar ne zbog svih grešaka na obe strane pod velikim pritiskom. No, sve se zaboravlja, samo rezultat se pamti. I majstorstvo u režiji Vasilija Micića!

Neka pirejskom velikanu pune tribine, streljački vod Ergina Atamana jači je i od domaće atmosfere i timskog duha Olimpijakosa, ovde se ipak traži nešto više. To su isporučili Šejn Larkin, Vasilije Micić i njihova kaznena ekspedicija - 77:74 (18:21, 24:22, 24:20, 11:11). Efes u svom petom učešću na Fajnal foru - četvrtom u Evroligi - i trećem uzastopnom završnom turniru juri svoju drugu evrotitulu! I to zaredom, što je u ovom veku uspelo samo Makabiju iz Tel Aviva (2004, 2005) i Olimpijakosu (2012, 2013).

Izabrane vesti

Gorela je pirejska vatra do kraja utakmice, a onda se pojavio Vasilije Micić da je ugasi trojkom uz zvuk sirene! Kakav način da se stavi tačka na dramatično polufinale i utakmicu u kojoj se dugo borio sa nervozom!

Kakva drama, kakva ludnica! Imao je Vasilije Micić na dva i po minuta pre kraja utakmice šansu da sa linije slobodnih bacanja odvede Efes na komotnijih pet poena viška, umesto toga ruka je zadrhtala i oba puta je promašio. Samo nekoliko trenutaka kasnije i Šejn Larkin je pokazao znake velike nervoze pošto je samo jednom bio precizan sa crte, što je Olimpijakos video kao slamku spasa i šansu da uvede susret u tenziju do poslednje sekunde. Tako je i bilo! Micić je u međuvremenu imao još jedan veliki promašaj za tri i učinilo se kao da se utakmica ponovo okreće na vodenicu pirejskog kluba. Kostas Slukas pogodio je dva slobodna bacanja na ulazu u poslednji minut utakmice, da bi Hasan Martin materijalizovao neiskorišćenu trojku Adrijena Moermana i uz 20 sekundi na semaforu doveo atmosferu do tačke ključanja! Uzeo je Ergin Ataman tajm-aut i znao kome da poveri poslednji napad na utakmici... Micić je preuzeo punu odgovornost, čekao do momenta kada za protivnika više nije ostalo vremena da uzvrati, razapeo praćku i - pogodio! Ostao je miran, vratio se do svoje polovine terena, pao na parket i sačekao da mu saigrači dođu u zagrljaj. Na tribinama potpuni šok, u moru crvenih majica i dresova one plave su skakale u ekstazi i slavile. Ostali su se držali za glavu jer nisu mogli da veruju šta ih je snašlo...

A, desio se prošlogodišnji MVP i ovogodišnji najbolji strelac Evrolige koji je bio nadomak dabl-dabl učinka. Nije ga slušala lopta u napadu tokom većeg dela susreta, ali je na kraju imao 15 poena (5/16 iz igre, 4/11 za tri), devet asistencija i šest skokova. Mnogo važnije od svega toga bila je trojka kojom je Efesu podario treće uzastopno finale i šansu da produži ostanak na tronu još godinu dana.

Slavlje Efesa na parketu (©Star Sport)Slavlje Efesa na parketu (©Star Sport)

Beograd sa ponosom može da kaže da je epicentar košarkaškog ludila! Veliko je pitanje koliku će podršku imati Barselona i Real u drugom polufinalu, atmosfera koju su napravili Olimpijakosovi navijači u ravni je sa onim što igrači Jorgosa Barcokasa imaju pred punim tribinama Dvorane mira i prijateljstva. Razlike gotovo da nije ni bilo. Efesove pristalice bile su u manjini i raštrkane na više delova, tako da eventualna podrška za branioca titule nije mogla ni da dođe do izražaja. Satima uoči početka utakmice na hiljade ljudi u crveno-belim dresovima okupiralo je ulice glavnog grada, a kada je došlo vreme za dolazak u dvoranu, postalo je jasno da bi gosti iz Grčke sami mogli da napune kompletnu Arenu. I možda bi neki ostali uskraćeni da isprate spektakl u režiji dva velikana. U ovom vrućem beogradskom popodnevu, na parketu i tribinama bilo je još vrelije...

Olimpijakos je upravo na talasu odlične atmosfere i velike podrške sa tribina bolje otvorio utakmicu i na tom talasu jahao je uvodnih nekoliko minuta. Međutim, nisu daleko dogurali. Promašaji iz otvorenih pozicija nisu dozvolili crveno-belima da se rezultatski odlepe više od sedam razlike zahvaljujući sigurnim poenima Fala u reketu i reakcijama Vokapa.

-------------------------

EVROLIGA – PRVO POLUFINALE

OLIMPIJAKOS – ANADOLU EFES 74:77

/21:18, 22:24, 20:24, 11:11/

Dvorana: Beogradska arena;

Gledalaca: Više od 15.000;

Sudije: Boris Rižik, Oleg Latiševs, Gitis Vilijus.

OLIMPIJAKOS: Vokap 5, Ejsi -, Dorsi 11, Larencakis -, Fal 7, Slukas 11, Martin 11, Vezenkov 5 (8sk), Printezis 2, Papanikolau 10, Žan Šarl -, Mekisik 12.

ANADOLU EFES: Larkin 21 (7as), Bobua -, Singlton 5, Brajant 16, Gazi -, Moerman -, Tundžer -, Plajs 8, Micić 15 (9as, 6sk), Anderson -, Petrušev -, Danston 12.

-------------------------

Efes je uprkos početnoj nervozi i realizaciji ispod očekivane (2/9 u uvodnim minutima) ipak uspeo da se održi u igri i ne dozvoli da se serija promašaja eventualno pretvori u jurnjavu u dužem vremenskom intervalu. Mirnoću u fazi napada doneli su igrači sa klupe. Prvo Danston koji je sa pet vezanih poena naterao da prostruji krv, nešto kasnije i Brajant. Koliko je Olimpijakosova prednost zapravo bila krhka videlo se kroz Efesovu seriju trojki koja je potpuno vratila utakmicu u ravnotežu. Brajant je svojim tek četvrtim dalekometnim hicem podigao Efesovo samopouzdanje, da bi potom Larkin i Brajant napravili zaokret i naterali Barcokasa da menja stvari na parketu. Tada se pojavio Papanikolau koji vrlo dobro zna kako se sa ovim klubom pokorava Evropa.

Utakmica se u narednom intervalu pretvorila u Larkinov šou. Pljuštale su trojke ponajboljeg igrača Efesa i člana idealne petorke kojim je sve više gušio rivala iz Pireja, a kada su njegovi hici išli sve do dna mrežice, razbudio se i njegov prvi saborac – Vasa Micić. Nije zvanično najboljeg strelca Evrolige slušala lopta i moguće je da ga je na početku sustiglo sve, od činjenice da igra u Srbiji pred svojom porodicom, do velikih očekivanja koja je košarkaška javnost imala u njega. Ali, ne bi on došao do ovih visina da nije neko ko zna kako da se nosi sa ovakvim situacijama. Proradila je i srpska haubica koja je sa dve trojke dodatno opteretila domaćina na papiru. Veliki trud Olimpijakosovih igrača nije previše vredeo, Martin i Mekisik donosili su najveću porciju koševa, čak 17 od ukupno 22 u drugoj četvrtini i razlog tome je što su Vokap, Fal i Papanikolau bili skrajnuti, bez ikakvog učinka. Do poluvremena crveno-beli imali su samo poen prednosti, iako se dugo činilo da bi distanca trebalo da bude i veća - 43:42. Naravno, sve dok Larkin i Micić nisu povezali četiri trojke.

Vasilije Micić (©MN Press)Vasilije Micić (©MN Press)

Kako je počelo drugo poluvreme, izgledalo je da se Olimpijakosu sprema “metla“. Efes je pregazio rivala serijom 17:5 u kojoj je briljirao Brajant i zajedno sa Micićem i Danstonom okrenuo utakmicu naglavačke. Posle 43:42 za Olimpijakos, posle samo nekoliko minuta na semaforu je pisalo 59:48, ali za istanbulski klub! Na četiri minuta pre kraja trećeg perioda sve je ukazivalo da će Efes sigurnim koracima u finale, ali šta se zatim desilo, to znaju samo u redovima branioca trofeja. Dorsi i Vezenkov koji su u prvom poluvremenu ostali bez poena pokrenuli su Olimpijakos i uz značajan doprinos Slukasa potpuno ga vratili u život, jer je razlika pred završnih deset minuta iznosila samo tri poena (66:63). I tada je nervoza ponovo zagospodarila parketom i učinila da ruke toliko postanu stegnute da gotovo ništa nije prolazilo. I u svemu tome Efes je zahvaljujući Miciću našao svoj izlaz ka finalu u kojem će čekati boljeg iz Klasika.

Odlično veče uprkos lošijim procentima imao je Larkin sa 21 poenom (6/18 iz igre, 4/12 za tri), od čega 16 u prvom poluvremenu kada je pogodio sve četiri svoje trojke. Veliku rolu sa klupe imao je Ilajdža Brajant sa 16 poena (4/6 za tri), dok je prekaljeni Brajant Danston još jednom pokazao da nije za staro gvožđe sa 12 poena. Efes je pogodio 14 trojki, od toga Micić, Larkin i Brajant 12 zajedno, po četiri svako! Kod Olimpijakosa 12 poena Šakila Mekisika, poen manje imali su Tajler Dorsi, Kostas Slukas (6as) i Hasan Martin, dok je Kostas Papanikolau dodao 10 poena. Značajno je podbacio član idealne petorke Saša Vezenkov koji je utakmicu završio sa samo pet poena. Tomas Vokap i Mustafa Fal ostali su na pet i sedam poena s početka susreta...

FAJNAL FOR EVROLIGE - BEOGRAD

POLUFINALA

Četvrtak

Olimpijakos - Anadolu Efes 74:77

/Mekisik 12 - Larkin 21/

21.00: (1,70) Barselona (14,5) Real Madrid (2,30)

MEČ ZA TREĆE MESTO I FINALE

Subota

16.00: Olimpijakos - Poraženi 2

19.00: Anadolu Efes - Pobednik 2


tagovi

EvroligaFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u BeograduVasilije MicićŠejn LarkinKostas SlukasSaša VezenkovKK OlimpijakosAnadolu Efes

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara