Stefan Jović (©Star Sport)
Stefan Jović (©Star Sport)

Plej koji diše za tim iliti kako zaustaviti "mozak Valensije"

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.12.23. | 11:28

Jedan od prvih zadataka košarkaša Partizan Mozzart Beta u Fonteti biće da zaustave kreativnu moć srpskog plejmejkera

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Valensije)

Kada su se na drugom kraju planete, tačnije u Manili kovali veliki planovi za napad na svetsku medalju, jedan od glavnih faktora i neizostavnih elemenata taktičke pripreme Svetislava Pešića, ali i bitan član svlačionice bio je Stefan Jović. Nije džabe stari trenerski vuk radio sve kako bi stvorio uslove za iskusnog plejmejkera da dođe na pripreme reprezentacije i bude deo tima koji će otputovati u Manilu.

Izabrane vesti

Nije to tada bilo samo zbog činjenice da praktično nismo imali klasičnog plejmejkera u timu, selektor je u momku iz Niša prepoznao klasu kakve sve manje ima na evropskim košarkaškim parketima i čoveka sposobnog da ponese najodgovorniju ulogu u opremi Srbije u nimalo lakom momentu za nacionalni tim. Zato je Pešić još tokom kvalifikacija za planetarno takmičenje insistirao na njegovoj integraciji sa ekipom, iako u to vreme nije imao klupski angažman. Iz te saradnje izrodila se "win-win" situacija, jer je Srbija dobila pleja kakav joj treba, a Jović uhlebljenje u Saragosi.

Posle strašno bitnih rola na Filipinima, Jovićeva cena drastično je skočila, povratio je evroligaški sjaj i vratio se na veliku scenu potpisom za Valensiju. I ubrzo postao mozak ekipe Aleksa Mumbrua. U danu prvog od dva bitna gostovanja na španskoj turneji (TV Sportklub, 21.00) jedan od prvih ciljeva košarkaša Partzan Mozzart Beta biće da umanji kreativnu moć i uticaj Stefana Jovića na igru Valensije.

Na prvi pogled njegova statistika verovatno ne govori u prilog tezi da je srpski plejmejker tako važan element igre Valensije, ali to je verovatno glavni problem analiziranja učinka jednog igrača kroz prizmu brojeva. Statistika ne ulazi dublje u suštinu važnosti pojedinca u timskom sistemu, a Stefan Jović je za naše i evropske košarkaške pojmove upravo jedan od glavnih asocijacija pojma "timski igrač".

Na izdisaju je vrsta plejmejkera kojoj pripada. Odavno je postalo normalno da plejmejker više nije neko ko prvo "kreira igru", već pre svega razmišlja kako da sam napadne koš i poentira. Takvih je danas na pretek. Jović je sve suprotno od toga i mada mu statistička kolona sa asistencijama nije ispunjena kao što je recimo Fakundu Kampacu, Milošu Teodosiću ili Lorenzu Braunu, kada je na parketu lopta uvek prolazi kroz njegove ruke. I ne samo da prolazi, od njega počinju svi napadi Valensije, a to da li će se njemu pisati ono poslednje dodavanje za koš ili ne, ni to mu nije previše važno. Bitno je da se akcija završi poenima. Svako ko je bar jednom pogledao njegovu utakmicu mogao je to da vidi.

Iako je, recimo, protiv u pobedama nad Žalgirisom i Makabijem imao po šest asistencija, a u trijumfu nad svojom Crvenom zvezdom četiri ukradene lopte uz dve pogođene trojke, nikada nije bio rob statistike i to je nešto što ga prati kroz celu karijeru. Uvek prvi da odigra agresivnu odbranu, da istrči kontru i razigra saigrača, čak i kada ima otvoren šut za tri... Zato su njegove utakmice u elitnom takmičenju uglavnom "jednocifrene".

No, daleko od toga da nije sposoban da sam reši kada ga čuvari potcene i ostave na strelištu. To su najbolje na svojoj koži osetili košarkaši Olimpijakosa prošle sedmice, kada je Valensija u Pireju ostvarila veliku pobedu, a Jović je sa 12 poena upisao svoju prvu dvocifrenu partiju u Evroligi ove sezone. Na kraju je bio igrač utakmice.

Uostalom, Željko Obradović je o njegovim igračkim kvalitetima govorio u superlativu.

"On igra za tim, izvanredan igrač i ove godine igra sjajno. Mnogo su bitni igrači on i Kris Džons. Posvetićemo veliku pažnju njima. Oni igraju pametno, on daje dozu pameti celoj ekipi", poručio je Obradović.

Ništa manje lepih reči nije uputio ni Ognjen Jaramaz kada je govorio o svom kolegi iz reprezentacije Srbije.

“Timski se spremamo, ali sam svestan da ćemo mi na bekovima imati najveći posao na njemu. Igrač kojeg ne treba puno opisivati, doneo je toliko uspeha reprezentaciji i radosti naciji. Vrhunski igrač i plejmejker, fantastičan organizator igre i rekao bih njihov lider. Ako uspemo da zaustavimo kreaciju i organizaciju, učinićemo veliki deo posla".

Videla je Evroliga u ovih 14 kola efikasnije i kreativnije plejmejkere, ali teško da je neko toliko podređen timu i nesebičan kao Stefan Jović. Zato jeste toliko opasan, zato se Partizan Mozzart Bet posebno sprema za njega i ne gledaju ga u timu bez razloga kao "mozak Valensije".

EVROLIGA - 15. KOLO

Utorak:

19.00: (3,70) Crvena zvezda (16,0) Real Madrid (1,35)

20.00: (4,70) Alba Berlin (17,0) Barselona (1,25)

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (16,0) Baskonija (3,20)

20.30: (1,80) Virtus Bolonja (15,0) Olimpijakos (2,25)

21.00: (2,10) Valensija (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Sreda:

18.30: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,60) Monako (16,0) Panatinaikos (2,65)

20.30: (1,50) Bajern Minhen (16,0) Anadolu Efes (3,00)

20.30: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Asvel (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaStefan Jović

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara