Miloš Teodosić i Stefan Marković (Star Sport)
Miloš Teodosić i Stefan Marković (Star Sport)

Plejada rekordera u Paladozi: Teodosić i Marković spremaju “dobrodošlicu“ Uniksu

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.04.21. | 14:29

Virtus bez poraza u Evrokupu od starta sezone dočekuje ruski tim u prvom meču polufinalne serije

Nikada u istoriji Evrokupa koji se igra od 2002. godine nije se desilo da se italijanski tim popne na tron. Virtus bi mogao to da promeni. Bez poraza je ekipa Aleksandra Đorđevića stigla do polufinala kontinentalnog takmičenja, gde je očekuje serija utkmica sa Uniksom. Na ruski tim ne gleda se kao na mačji kašalj, ali u mislima košarkaša Virtusa to je samo još jedna prepreka na putu do konačnog cilja.

(1,35) Virtus (16,0) Uniks (3,50)

Izabrane vesti

Igrao je tim iz Bolonje u četvrtfinalu sa Huventudom i protiv drugog najubojitijeg napada takmičenja odigrao doktorsku odbranu. Ograničio je španskog predstavnika na 0,89 poena po napadu, a prosek Huventuda je do mečeva sa Virtusom bio 1,04. Kada je reč o Uniksu, do polufinala je došao preko Lokomotive kojoj je u majstorici presudio stari lisac Džamar Smit. Ubacio je Amerikanac 20 poena uz 4/4 za tri poena.

Serija koja počinje u Paladozi spojila je dva rekordera Evrokupa. Smit je sa 256 pogođenih trojki na čelu večne liste uz sjajnih 45,3 posto na 565 upućenih šuteva. Sa 1.330 peona na čelu liste strelaca svih vremena beži mu jedino Bojan Dubljević sa 115 više. Sa druge strane Stefan Marković je neprikosnoveni kralj asistencija sa brojkom od 693, a niko nije bolji ni u pogledu ukradenih lopti (213). Popularni Pefi je nadomak rekorda i po broju odigranih utakmica – na kontu ima 139 i češće je od njega igrao samo Rafa Martinez.

Virtus je ove sezone na evropskoj sceni besprekoran na obe strane terena. Napadačku inspiraciju potvrđuje procentualno drugi najbolji šut za dva u Evrokupu (59,9%), dok se odbrambena rešenost ogleda u ograničavanju rivala na samo tridesetak poena po meču kroz pogotke za dva. Međutim, italijanski tim bi morao da se pazi Uniksove vazdušne opasnosti Džordana Morgana. Sa najboljim skakačem takmičenja, Uniks predvodi karavan sa 12,5 ofanzivnih skokova po meču, a takođe rivalima dopušta manje uhvaćenih lopti nakon promašaja (8,9).

Zanimljivo, oba tima su u 2021. godini odigrala po 20 mečeva u svim takmičenjima i doživela svega tri poraza. Doduše, neuspesi tima iz Kazanja došli su u poslednjih šest mečeva, pa zeleno-beli u nešto lošijem raspoloženju dočekuju meč u Paladozi.

Od domaćina ponovo treba očekivati brz protok lopte i sijaset efektnih asistencija, pošto Miloš Teodosić i Stefan Marković zajedničkim snagama pakuju oko 13 dodavanja koja prethode koševima saigrača. Dakle, oba tima u redovima imaju po legendu Evrokupa, ali Virtus sa Teom legendu Evrolige bonus, a to je faktor koji bi mogao da napravi presudnu razliku.

EVROKUP, POLUFINALE

19.00: (1,60) Monako (14,5) Gran Kanarija (2,55)

20.45: (1,35) Virtus (16,0) Uniks (3,50)


tagovi

Stefan MarkovićMiloš TeodosićVirtusUNIKSUNIKS Kazanj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara